Bugün ne durumdayız

2016 yılında “Karma Eğitim ve Müslüman Topluma Yansımaları” başlığı altında feryadımı dile getirdiğim yazımdan aşağıdaki bölümleri tekrar sizinle paylaşıyorum.

On yıl öncesi ile bugünü kıyaslayarak geldiğimiz noktayı derin derin düşünmenizi istiyor, değerlendirmeyi iman ve vicdanınıza bırakıyorum.

“Yüzde doksanının kendini Müslüman olarak tanımladığı toplumumuzun sosyal ve ekonomik yaşamında İslami yansımaların zayıfladığını her geçen gün belirgin düzeyde görmekteyiz.

Bu olumsuz hatta vahim durumun birçok nedeni olmakla birlikte “Karma Eğitim” sisteminin sürecin hızlı ilerlemesinde çok etkin olduğunu düşünüyorum. İşte bu sebeple “Karma Eğitim” eksenli bir değerlendirme yapacağım.

Değerlendirmelerim biraz ağır gelebilir; ancak, amacım hiçbir şekilde bireysel ve kurumsal polemiğe girmek değil; yaşadığımız İslami yozlaşmaya ve sebeplerine dikkat çekmek; en önemlisi bir Müslüman olarak Allah(cc)’a olan sorumluluğum nispetinde vazifemi yerine getirmeye çalışmaktır.

Hepimiz sorumluyuz ve sorumluluğu bir yerlere havale etmekle sorumluluktan kurtulamayız.

“Karma Eğitim” İslami yaşama vurulan darbelerin başında gelmektedir. İslam’ın kadın ve erkek ilişkilerine koyduğu sınırları ortadan kaldırarak gerek normal yaşamda gerekse iş hayatında olumsuz sonuçlara yol açmaktadır.

Özellikle kadının iş hayatına aktif olarak katılımı erkek aleyhine dengeleri bozmuştur. Çok fazla uzatmadan, bugün itibariyle İslam’dan uzaklaşmış ve felaketin eşiğinde tam kıyamet alametlerinin yaşandığı bir dönemi yoğun olarak yaşamaktayız.

İçki, zina, uyuşturucu, cinayetler gibi büyük günahlar tonla; sosyal yaşam çığırından çıkmış, boşanmalar çok çok artmıştır.

Şu salonlardaki Müslüman ailelerin düğünlerine bir bakınız. İnanın utanıyorum. Bir türlü kafam almıyor; düğünlere açık saçık gelmek zorunluymuş gibi; hele kadın erkek birlikte oynamaları, başı açık veya kapalı…anlatmaktan bile haya ediyorum.

Bitmişiz, vesselam!!!

Allah (cc) yardımcımız olsun; sanki, ölüm yok, ahret yok, hesap yok!

Var, hem de kaçış yok!

Gelin aklımızı başımıza alalım, ateşte yanmak zor hele hele ebedi yanmak, düşüncesi bile insanın aklını oynatır!

Umutsuzum, umudu yitirdim; ancak, yine de Yüce Allah’tan(cc) ümit kesilmez; hiç zaman kaybedilmeden bireysel ve kurumsal yapılması gerekenleri hiçbir etki altında kalmadan yapalım.

Başta hükümet edenler olmak üzere bu sürecin buraya gelmesinde dahli bulunanlar bu durumun bertaraf edilmesi için daha fazlasını yapmalısınız ki geleceğimize umutla bakabilelim.

Biz sekiz yıllık zorunlu eğitime karşıyken liseleri üç yıldan dört yıla çıkardınız; yetmedi zorunlu eğitimi on iki yıla çıkardınız; yetmedi üniversiteleri çoğalttınız; yetmedi küçücük ilçelere bile meslek yüksek okulları açtınız.

İyi mi oldu, kız erkek bir arada…ilçelerin sosyal dokusu bozuldu.

Herkese samimi olarak soruyorum; her kademedeki okullarımız çocuklarımıza milli ve manevi yönden ne kazandırıyor?

Cevabı olan söylesin. Bana göre, hiçbir şey kazandırmadığı gibi çok şeyler götürmektedir.

Yanlış anlaşılmasın, kızlar cahil kalsın demiyorum; tam tersi cahil bırakılmasın; usulü dairesince eğitim öğretim alsın yine İslam’ın izin verdiği ölçüler içinde çalışsın; benim karşı olduğum karma eğitim ve karma iş alanları.

Bu görüşümden dolayı bana gerici, yobaz diyenler olabilir; ben yobaz ve gerici değil, oldukça ilerici hatta ötelerin ötesini anlayan birisi olduğumu düşünüyorum.

Kaldı ki, benim düşüncelerim önemli de değil; ben doğruda yanlışta düşünebilirim; esas olan bu hususlara İslam’ın nasıl baktığı ve kendini Müslüman olarak tanımlayanların İslam’ın hükümlerine ne derece uyup uymadığıdır.

Ben onu bunu bilmem bu iş çığırından çıkmıştır.

Sosyal medyada gördüğüm tasavvuf ehli insanların kızlarının mezuniyet törenlerindeki paylaştıkları fotoğraflara çok üzülüyorum.

Tasavvuf, tarikat ehli insanların kızlarını karma okullara göndermelerini yadırgıyorum.

Diyeceksiniz ki erkekleri göndermelerine neden bir şey söylemiyorsun. Elbette ki erkekte aynı konumda ancak, erkekler evin geçiminden sorumlu olduğu için zaruret hasıl oluyor.

Başta hükümet olmak üzere duyarlı tüm birey ve Sivil Toplum Örgütleri, sendikalar karma eğitime son verilmesi, gereksiz üniversite ve bölüm açılması yönünde kısıtlamalara gidilmesi için çalışmalar yapmalıdırlar. İslami hayatın tüm hayatımıza daha fazla yansıması için herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır.

Sonuç olarak; Müslüman kardeşim bu hususlarla ilgili araştır, incele ve kendini sorgula; sonucuna göre bana ister kız ister kızma; sürç-i lisan ettiysem affola demeyeceğim; çünkü, af dileyecek bir şey söylemedim, sadece Müslüman olarak küçükte olsa bir uyarı yaptım.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Dutal Arşivi

Sevgimiz felaketimiz olmasın

29 Kasım 2025 Cumartesi 16:20

Cumhuriyet'in 102. yılında Türkiye

09 Kasım 2025 Pazar 22:23

İslamsız Müslümanlık

25 Ekim 2025 Cumartesi 17:45

Namaz-İman ilişkisi

18 Ekim 2025 Cumartesi 00:01

Karma eğitim niye savunulur

10 Ekim 2025 Cuma 18:15

Doktor bilinçli mi gündem yapılıyor?

13 Eylül 2025 Cumartesi 00:01

İnsan kendine nasıl kıyar?

06 Eylül 2025 Cumartesi 00:02

Üniversite mezunu olmak veya olmamak

29 Ağustos 2025 Cuma 17:53

Müslümanlar niye birlikte hareket edemiyor?

23 Ağustos 2025 Cumartesi 00:01