Burun spreyi çözüm değil

Burun spreyi çözüm değil
Kronik burun tıkanıklığı hakkında açıklama yapan Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Op Dr. Bahadır Baykal, burun spreyinin bir çözüm olmadığını dile getirdi.

Yaşam kalitesini düşüren kronik burun tıkanıklığı uzun süre devam ettiği takdirde ciddi problemlere yok açabiliyor. Konu ile ilgili konulan Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Op Dr. Bahadır Baykal, burun spreyi kullanmanın bir çözüm olmadığını söyledi. Soğuk algınlığı ve sinüzit gibi hastalıklarda görülen burun tıkanıklığının bir sorun oluşturmadığını ancak uzun süreli durumlarda oksijen yetersizliğine neden olacağını dile getiren Op Dr. Bahadır Baykal, “Soğuk algınlığı veya sinüzit gibi hastalıklar geçici süreli burun tıkanıklığı oluşturabilir ama bu durum sorun oluşturmaz. Burun iç kısım eğriliği yani deviasyon yada burun etlerinin büyümesi gibi nedenlerle oluşan kronik burun tıkanıklığı ise uzun dönemde oksijen yetersizliğine neden olarak vücudu olumsuz etkiler. Akciğerlerimize yeteri kadar temiz hava gitmeyince oksijen-karbondioksid değişimi etkilenir, kanımız dokulara eksik oksijen götürür ve zamanla dokularda hasar gelişir. Kaliteli uyku uyuyamayan kişi de yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gelişir, yüksek tansiyonu takiben kalp de ritm bozukluğu başlar ve bir müddet sonra kalp büyür. Kronik burun tıkanıklığı olan hastalardaki en önemli belirtilerden birisi de horlamadır ve kişi sabah uyandığında ağzında kuruluk hissi oluşur” dedi.

ÇÖZÜM AMELİYAT OLABİLİR

Burun tıkanıklığını önlenmesi için başvurulan ilk durumun burun spreyi olduğunu ifade eden Baykal, “Burun tıkanıklıklarından kurtulmak için kişilerin ilk başvurduğu burun açıcı spreylerdir. Bu spreyler  en fazla 4-5 gün kullanılabiliyor ama kişiler burundan nefes almanın getirdiği rahatlık ile burun spreyini kullanmaya devam ediyor. Ancak bu spreylerin uzun vade kullanımı kişilerde bağlılığa neden olabilir.Ayrıca kronik burun tıkanıklığına sprey çözüm sağlamıyor. Eğer burun tıkanıklığının nedeni deviasyon ise tek çözüm ameliyattır. Kemik ve kıkırdak eğriliği düzeltildiği takdirde nefes sorunu düzelir. Artık oldukça konforlu ve rahat şekilde burun ameliyatlarını gerçekleştirebiliyoruz. Sanırım burun ameliyatlarını korkulan bir operasyon olmaktan çıkardık. Sık tekrarlayan sinüzit ataklarında ise öncelikle ilaç tedavisi ile iltihabı kurutup, sonrasında deviasyon, konka bülloza gibi anatomik problemleri ameliyatla hallediyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.