Büyük banknot kullanımı arttı

Büyük banknot kullanımı arttı
Artan fiyatlar büyük banknot kullanımlarını artırdı. Para piyasaları Uzmanı Muammer Bingöl, kullanım oranlarının ancak enflasyon ile düşebileceğini açıkladı.

Artan fiyatlarla birlikte 100 ve 200 TL’lik banknot kullanımlarının yüzde 80’i aştığı belirtildi. 2009 yılında yüzde 40 oranlarında kullanılan söz konusu banknotlar 2022 yılı itibariyle hızla yükselişe geçti. Geçtiğimiz günlerde 500’lük banknot ve 5 TL’lik madeni para açıklamalarına karşı Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, yeni banknot hazırlıklarına başlanılmadığı ifade etti.

ARTAN FİYATLAR BANKNOTLARI ETKİLEDİ

Enflasyonda yaşanan yükseliş ile birlikte piyasalardaki büyük banknot kullanımının artmaya başladığı ve özellikle 100 ve 200 TL’lik banknot kullanımının yüzde 80’lere ulaştığı yönünde açıklamaların yapıldığını söyleyen Para Piyasaları Uzmanı Muammer Bingöl, alım gücünün düşmesi ve enflasyonun yüksek olmasından kaynaklı 100 ve 200 TL’lik para kullanımının arttığını ifade etti. Ancak piyasadaki enflasyonun düşmesi durumunda kullanımın azalabileceğini açıklayan Bingöl, “Fiyatları göz önünde bulundurursak, ortalama bir ailenin günlük 5 ila 6 ekmek aldığını kabul edersek ve bir ekmeğin 3 TL olduğunu hesaplarsak büyük banknotların kullanımı da bir o kadar daha artacaktır” dedi.

buyuk.jpg

500 VE 5 TL’LİK YENİ BANKNOT AÇIKLAMASI

500’lük banknot ve 5 TL’lik madeni para üretiminin birkaç aydır gündemde olduğunu fakat Merkez Bankası yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarla yeni banknot hazırlıklarının yapılmadığını ifade eden Muammer Bingöl, enflasyonda düşüş yaşanmaz ve belirli seviyeler arasında kalır ise ilerleyen günlerde yeni banknotların tedavüle çıkma ihtimalinin artacağını söyledi. Bingöl, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Mayıs ayı itibariyle enflasyonda kalıcı düşüş yaşanacak” açıklamaları üzerine yeni bir banknot basımının olmayacağı yönünde düşünülebilir” şeklinde konuştu.

RUSYA VE UKRAYNA, GIDA ENFLASYONUNU OLUŞTURACAK

Doların son dalgalanmalardan sonra 15 ila 16 TL aralığında seyrettiğini ifade eden Para Piyasaları Uzmanı Bingöl, tek sorunun enflasyon olduğunu ve yetkililer kanadında önemli adımlar atılacağı takdirde düşüş yaşanacağını belirtti. Enflasyonun sadece Türkiye üzerinde değil birçok Avrupa ülkelerinde de problem haline geldiğini ve son 30 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığını açıklayan Bingöl, “Özellikle Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın etkilerini tüm dünya yakından hissetmekte. Başta enerji ve petrol fiyatlarının yükselişiyle birlikte bütün emtiaya zam geldiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde de gıda enflasyonu yaşanacak. Çünkü gıdanın yüzde 40’ını yine Rusya ve Ukrayna karşılıyor. Buğday ve ayçiçeğin ekilmemesi, önümüzdeki süreç içerisinde enflasyonun bir miktar daha aynı seviyelerde olacağı yönünde. Enflasyonda kalıcılığın sağlanması için Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın sona ermesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. (Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.