Çağlayan'daki çatışmada "meşru müdafaa" kararı

Çağlayan'daki çatışmada "meşru müdafaa" kararı
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, İstanbul Çağlayan'da 2013'te çıkan çatışmada bir kişiyi öldüren sanığa verilen 10 yıl hapis cezasını onayan Yargıtay 1. Ceza Dairesinin kararına yapılan itirazı kabul etti- Kurul, eylemi meşru müdafaa kabul ederek sanığın tahli

ANKARA (AA) - FERDİ TÜRKTEN - Yargıtay Ceza Genel Kurulu, silahlı çatışmada bir kişiyi öldüren sanığa verilen 10 yıl hapis cezasını onayan Yargıtay 1. Ceza Dairesinin kararına yapılan itirazı kabul etti. Kurul, eylemi meşru müdafaa kabul ederek sanığın tahliyesine hükmetti.

İstanbul'da üç yıl önce yeğenlerinden, Sultanbeyli'de arazi satın alan Mehmet K, taşınmazı bir inşaat firmasına devretti. Mehmet K, yeğenlerinin satıştan önce arazinin 300 metrekarelik bölümünü Mustafa H'ye vermesi nedeniyle bu kişiyle anlaşmak istedi.

Telefonla görüşen Mehmet K'nın oğlu Ekrem K. ile Mustafa H'nin oğlu Cenk H, fiyat konusunda anlaşamadı. Ekrem K'nın önerdiği rakamı beğenmeyen Cenk H, "Siz benimle dalga mı geçiyorsunuz? Adamsanız yarın yazıhanede durursunuz, en fazla 10 seneme mal olur" diyerek telefonu kapadı.

Ertesi gün Mustafa H, oğulları Cenk, Salih, Çağatay H. ile Mehmet K'nın Çağlayan'daki yazıhanesine gitti. Mustafa H, burada karşılaştığı Ekrem K'ya arsa fiyatını konuşmak istediğini söyledi. Ekrem K'nın, "konuşacak bir şey kalmadı" demesi üzerine taraflar arasındaki tartışma, kavgaya dönüştü. Mustafa H, Ekrem K'nın boynunu sıkarak silahını çıkardı. Bir başkasının silahı tutmak istemesi üzerine Mustafa H, ateş ederek Ekrem K'yı bacağından yaraladı.

Bu sırada, Salih H. de ateş ederek Ekrem K'nın kardeşi Kadir K'yı topuğundan vurdu. Ekrem K. da silahıyla rastgele ateş etmeye başladı. Çatışmada göğsünden vurulan Mustafa H. hayatını kaybetti. Salih ve Cenk H. ise bacaklarından yaralandı.

- 10 yıl hapis cezası

Olayla ilgili İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Mahkeme heyeti, Ekrem K'nın kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Ceza, sanığın eylemini maktulden kaynaklanan haksız tahriğin meydana getirdiği hiddet ve şiddetli elemin etkisi altında gerçekleştirdiği gerekçesiyle 12 yıla, iyi hali nedeniyle de 10 yıla indirildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Dairenin onama kararına itiraz etti.

Başsavcılığın itiraz yazısında, Ekrem K'nın eyleminin meşru müdafaa olarak değerlendirilmesi gerektiği savunuldu.

Mustafa H'nin, Ekrem K'nın boynunu sıkarak silah çektiği, bir başkasının müdahalesiyle silahını indirmek zorunda kaldığı, Ekrem K'nın bacağındaki yaralanmanın dışında pantolonunda 3 kurşun deliği daha bulunduğu belirtilen itiraz yazısında, kardeşi Kadir K'nın da silahla yaralandığı hatırlatıldı.

İlk saldırıyı Mustafa H'nin başlattığı, oğullarının devam ettirdiği aktarılan yazıda, "Saldırıya uğrayan sanık Ekrem ve kardeşi Kadir'in yaralanmaları, birden fazla silahla ve kaba kuvvetle, üstelik toplu saldırıya uğramaları karşısında, sanık Ekrem'in rastgele atışlarla ve sadece tek isabetle Mustafa H'nin ölümüne sebebiyet verdiği olayda eylemin yasal savunma koşullarında işlendiğinin kabulünde zaruret bulunduğu açıkça anlaşılmıştır" denildi.

Başsavcılığın itirazı üzerine dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun gündemine geldi. Kurul, itirazı yerinde bularak, sanığa 10 yıl hapis cezasını onayan Daire kararını kaldırdı ve sanığın tahliyesine hükmetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.