Cameron'dan Suriyeli Sığınmacı Kampına Ziyaret

Cameron'dan Suriyeli Sığınmacı Kampına Ziyaret
İngiltere Başbakanı Cameron, Lübnan'da Bekaa Vadisi'nde Suriyeli sığınmacı kampını ziyaret etti

Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'nde Suriyeli sığınmacıların kaldığı bir kampı ziyaret eden İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'ye kabul edilecek Suriyeli sığınmacılardan sorumlu olacak bakan atadığını duyurdu.

Başbakan olarak Lübnan'a ilk ziyaretini gerçekleştiren Cameron, çoğu çocuk olmak üzere, 500 kişiye evsahipliği yapan, Bekaa Vadisi'ndeki 90 çadırlı sığınmacı kampını ziyaret etti.

Kampı ziyaretinde İngiliz basınına konuşan Cameron, mevcut insani krizi kendi gözleriyle görmek ve sığınmacıların hikayeleriyle ihtiyaçlarını duymak istediği için kampa gittiğini belirtti. Cameron, sığınmacı kamplarından alınarak İngiltere'ye yerleştirilecek ailelere de "sıcak bir hoş geldin sağlandığından emin olunması için Suriyeli sığınmacılardan sorumlu bir bakan" atadığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Söz verdiğimiz 20 bin sığınmacının İngiltere'de yerleştirildiğinden, ülkemize geldiklerinde sıcak karşılandığından emin olunması için Suriyeli sığınmacılardan sorumlu bakan atıyorum. Nelerin yapılması gerektiğini görmek için buraya gelmem hayati önem taşıyor diye düşünüyorum. Şimdi Lübnan'daki, Ürdün'deki Suriyeli sığınmacılara nasıl yardım edeceğimize, bu insanları, Avrupa'ya yaptıkları tehlikeli yolculuklardan nasıl vazgeçireceğimize odaklanmak istiyorum. Bu kişileri kamplardan almalı ve ülkemizde, İngiltere'de hoş karşılamalarını sağlamalıyız. Geldiklerinde, sıcak bir karşılama, çocukları için gidecekleri bir okul ve kalacakları evler sağlamalıyız. 20 bin kişi alıyoruz. Bunun düzgün gerçekleşmesini istiyorum. Bunun, tüm ülke olarak gurur duyabileceğiniz bir şey olmasını istiyorum."

İngiltere Başbakanı ayrıca ülkesinin sığınmacı kamplarına yardımda bulunan en büyük ikinci bağışçı olduğunu hatırlatarak "Lübnan'da ve diğer yerlerde, Suriyeli çocukların eğitimi için yaptığımız mali yardımlarımızı artıracağız. Bu bence hayati önem taşıyor. Hedefimiz, güvenli, istikrarlı ve barışçıl bir Suriye'nin desteklenmesi olarak devam ediyor. Bizim uluslararası kalkınmada yatırımımız olmasaydı Avrupa'ya gelmek için tehlike dolu yolculukları göze alanların sayısı çok daha fazla olurdu" diye konuştu.

Helikopterle gittiği kampta, 10 çocuğuyla kalan bir annenin çadırına davet edilen Cameron, Suriyeli ailelerin yanı sıra bölgedeki yardım çalışanlarıyla bir araya geldi.

İngiltere, bu ay başında, Suriyeli sığınmacılar için 100 milyon sterlinlik ek insani yardımda bulunacağını duyurmuştu. 100 milyon sterlinlik yardımın 29 milyonunun Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılar için harcanması bekleniyor. İngiltere'nin Suriye'deki krize yaptığı insani yardım 1 milyar sterlini geçti. Bunun, İngiltere'nin şimdiye kadar insani krize yönelik yaptığı en büyük yardım olduğu bildiriliyor.

İngiltere Başbakanı Cameron, geçen hafta, 5 yıl boyunca İngiltere'ye, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki sığınmacı kamplarından 20 bin Suriyelinin alınacağını duyurmuştu. Cameron, kamplardan İngiltere'ye kabul edilecek kişiler arasından yetim ve öksüzler gibi savunmasız çocuklara öncelik verileceğini söylemişti.

Öte yandan, bugün Brüksel'deki AB Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısına katılan İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May'in, sığınmacı krizine çözüm kapsamında Avrupa'daki sığınmacıların bölgedeki ülkelere eşit olarak paylaştırılması planlarına yönelik karşı duruş sergilemesi bekleniyor.

Resmi verilere göre Lübnan 1,2 milyon Suriyeli sığınmacıya evsahipliği yapıyor.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.