Çevik: Hz. Mevlana’yı 748. Vuslat Yıldönümünde rahmetle yâd ediyorum

Çevik: Hz. Mevlana’yı 748. Vuslat Yıldönümünde rahmetle yâd ediyorum
Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Mevlana Haftası münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Mevlana Haftası münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Çevik mesajında şu ifadelere yer verdi: “Hz. Mevlâna, toplumsal farklılıkları, kini, öfkeyi, ayrımcılığı gönül dünyasında yok etmeyi başarmış, tüm insanlığı dünya nimetlerini, nefsi arzuları bir kenara bırakıp ebedi âlemde kurtuluşa ermeye çağırmıştır.

‘748 yıldır insanlığı aydınlatıyor!’

Türk-İslam tarihimizde evliyaların, dervişlerin, ariflerin, pirlerin, erenlerin, ilim adamlarının önemi büyüktür. Hikmetli sözleri, yaşantıları ve davranışları ile gönül dünyamızda derin izler bırakan bu önemli şahsiyetlerden biri de tasavvuf âlimi Mevlana Celaleddin Rumi Hazretleri'dir. İslam'ın barış, hoşgörü, sevgi mesajlarıyla kalplerimizi aydınlatan, öğütleriyle yol gösterici olan, manevi kılavuzluk yapan Hz. Mevlana, zorlukların üstesinden gelmenin sembolü olmuştur. Afganistan’ın Belh şehrinden Anadolu Selçuklu Devleti'nin Başkenti Konya'ya gelmiş, Anadolu'nun şekillenmesinde önemli rol oynamıştır. Eserleri, sözleri, tasavvuf anlayışı ile gönüllerde yaşamaya devam eden bu büyük âlimi, “İrfan Vakti” temasıyla Şeb-i Arûs (Düğün Gecesi) olarak adlandırdığı ilahi aşkı olan Allah’a kavuşmasının 748. Yıldönümünde bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Hz. Mevlana’nın yaşadığımız çağda öğretilerine daha fazla ihtiyacımız vardır. Tıpkı Anadolu’nun buhranlı dönemlerinde yeniden toparlanmanın, bir ve beraber olmanın kurtuluş reçetesi olduğu gibi günümüzde de toplumsal parçalanmaya, bencilliklere, dünyevi korkulara, kavgalara, savaşlara, çatışmalara son vermeyi öğütlemiştir. İnsanlığı aydınlatan sese kulak vermeye çalışmamız, barış ve sevgi tohumları ekmemiz için umut olmaktadır.

Hz. Peygamber (sav)'in hadislerini, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in evrensel mesajlarını aşk ve sevgi ile insanlığa ileten, hayatını, ‘Hamdım, piştim, yandım’ diyerek özetleyen, ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak telakki eden Hz. Mevlana, günümüz dünyası için bir deryadır. Onun yolu, “Ben yaşadığım müddetçe Kur'ân'ın bendesiyim. Ben, Muhammed Mustafa'nın yolunun toprağıyım. Biri benden bundan başkasını naklederse ondan da şikayetçiyim, o sözden de şikayetçiyim” ifadesiyle Kur’an yoludur. Bu bakımdan muhteşem eseri olan Mesnevi’nin iyi anlaşılması gerekmektedir. İnsanı içsel bir yolculuğa çıkaran Mesnevi, “Ben” olma sevdamızdan, egomuzun, nefsimizin prangalarından kurtulup nasıl mutluluğa ve huzura erebileceğimizi anlatan hikmet ve hakikatlerle dolu, herkese hitap eden muhteşem bir eserdir.

Hz. Mevlana, fani alem olan dünyadaki tüm maddiyattan vazgeçmiş, nefes alırken bu alemde ilahi aşkı ile yanmış, fakat mana aleminde dirilmiş, yeniden doğmuştur. Çünkü insan ilahi aşka ulaştığı zaman ebedileşir, ölmez. Mevlana da ölümü Şeb-i Arus, yani sevgili ile buluşma anı olarak nitelendirmiştir. Bu bakımdan Mevlâna sevgisinin ve mesajının yayılmasına vesile olan Konya’daki Şeb-i Arus töreni ve Sema ayini çok iyi anlaşılmalıdır. Sema ayini, insanın ruhu ve bedeni ile tam bir teslimiyette Rabbine yönelişin ifadesi olarak, O’nun gönül ve düşünce dünyasında yer bulmak açısından da güzel bir ortam oluşturmaktadır.

Bu duygularla, mütefekkir, mürşid-i kamil Hz. Mevlana’yı 748. vuslat yıldönümünde rahmetle, minnetle ve şükranla yâd ederken, Şeb-i Arus’un hayırlara ve güzelliklere vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. “

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.