CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:
"Türkiye'deki bütün dere ve nehirlerin üzerine HES kurulsa da bununla ülkenin ancak yüzde 5 enerji ihtiyacı karşılanıyor"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye'deki bütün dere ve nehirlerin üzerine HES kurulsa da bununla ülkenin ancak yüzde 5 enerji ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

Sarıbal, CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ile Mecliste düzenlediği basın toplantısında, bu sabah okullara, 5. ve 8. sınıflarındaki öğrencilerle ilgili "dersimi seçiyorum dinimi öğreniyorum" yazılı afişlerin asıldığını ifade etti.

Bu afişle, seçmeli dersler konusunda yönlendirme yapıldığını öne süren Sarıbal, "Afişlerde isim ya da amblem olmadığı için kim astı, bakanlık mı astı belli değil ama yönledirme yapıldığı kesin" dedi.

HES'ler konusuna değinen Sarıbal, su biriktirmeli (barajlar) ve biriktirmesiz (nehir tipi) olmak üzere iki tip HES olduğunu söyledi.

Sarıbal, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, "HES'lerin zararlı olmadığını, çevreci olduğunu" söylediğini anlatarak "Oysaki iki türün de zararı var. Her iki şekilde HES yapılırken de kesilen ormanlar, açılan yollar, kuraklığa terk edilen tarlalar, heyelanlar, doğal afetler gibi temel zararları var. HES'lerden su yataklarına su gitmediği için oradaki fauna, bitki örtüsü de zarar görüyor, köylünün ektiği alanlar elinden çıkıyor, köylü yoksullaşıyor" diye konuştu.

Türkiye'deki bütün dere ve nehirlerin üzerine HES kurulsa da bununla ülkenin ancak yüzde 5 enerji ihtiyacının karşılanabileceğini vurgulayan Sarıbal, "HES'ler suların zincirlenmesidir, bloke edilmesidir, ticarileşmesidir. AKP 13 yılda toprağı, suyu, neyi bulduysa ticarileştirdi, belli bir grubu, insanı zengin etti, köylüyü ise tasfiye etti" dedi.

CHP'li Kara da "Biz dolar yeşili değil, doğanın yeşilini istiyoruz. Doları bulabilirsiniz ama kaybederseniz doğal yeşili bulamazsınız. Bırakın dereler çağlasın" değerlendirmesini yaptı.

AK Parti'nin, "10 megavatın altındaki santrallere izin verilmeyeceğini" açıkladığını ifade eden Kara, bunun yetmeyeceğini, bu santrallere geçmişte verilen ruhsatların da iptal edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.