CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu:
"Meclis Başkanımıza yanıtı yarın göndereceğim. İlk mektuptaki görüşümüz neyse aynı görüşümüz devam ediyor. Dolayısıyla bizim bir görüş farklılığımız söz konusu değil"- "Bir ülkenin cumhurbaşkanı topluma örnek olur. Hukuka örnek olur, hukuka saygı duyar, k

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa çalışmalarına ilişkin mektubuna yanıtı yarın göndereceğini belirterek, "İlk mektuptaki görüşümüz neyse aynı görüşümüz devam ediyor. Dolayısıyla bizim bir görüş farklılığımız söz konusu değil" dedi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'ni (TÜRMOB) ziyaret etti.

Birlik Başkanı Nail Sanlı ile bir süre görüşen Kılıçdaroğlu, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

TÜRMOB'da olmaktan son derece mutlu olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Aynı zamanda TÜRMOB'un 101 bin üyesinden biri de benim. Ekonomiyi kayıt altına alan, kayıt dışı ekonomiyle mücadele eden tek kuruluştur bir anlamda. Dolayısıyla ekonominin kayda alınması, hem Türkiye'ye saygınlık kazandırması açısından hem kamuoyuyla paylaşılan rakamların güvenirliği açısından son derece önemlidir" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, 1-7 Mart tarihleri arasındaki Muhasebeciler Haftası'nı da kutladı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Erdem Gül ve Can Dündar ile ilgili kararına yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının sorulması üzerine, "Emin olun, böyle bir soruya muhatap olmak benim için gerçekten son derece üzüntü verici" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bir ülkenin cumhurbaşkanı topluma örnek olur. Hukuka örnek olur, hukuka saygı duyar, kanunlara, yargıya saygı duyar. Ama bir kişinin narsist özelliği öne çıkmışsa, o hiçbir kuralı tanımaz. Çünkü onun söyledikleri kuraldır, ona göre. Ne yasaya ne anayasaya ne de diğer kuralların hiçbirisine uymaz. Uymamayı da görev sayar. Dolayısıyla bu kişiyle, sorumluluk hisseden bir siyasal partinin genel başkanının muhatap olmasını gerçekten üzüntüyle karşılıyorum. Onu bırakmamız lazım, kendisi ne söylerse söylesin, neyi dillendirirse dillendirsin...Hukuk nedir? Hukuk bir toplumda yaşayan tüm canlıların, tüm doğanın güvencesi demektir. Hukuku mahkemeler dağıtır. 'Ben mahkeme kararına saygı duymayacağım, uymayacağım' demek narsist kişiliğin çok öne çıktığı bir olay demektir ve bunu kabul etmiyoruz."

Erdoğan'ın açıklamalarının "kişisel eleştiri" olarak nitelendirildiğinin belirtilerek, "Kişisel eleştiri olarak algılamak ne derece doğrudur?" yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Hiçbir şey eleştirinin dışında tutulamaz. Yargı da eleştirilebilir, parlamento da siyasi partiler de iktidar da sivil toplum kuruluşları da eleştirilebilir. Ama siz eleştirmenin ötesine geçiyorsunuz, 'saygı duymuyorum ve uygulamayacağım' diyorsunuz. Kimsin sen?" dedi.

- "TBMM'de yemin etti..."

Erdoğan'ın, TBMM'de "anayasaya sadakattan ayrılmayacağına ve kurumların uyum içerisinde çalışacağına" namusu ve şerefi üzerine yemin ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Şimdi namus ve şeref kavramlarının içini boşalttılar. Namus ve şeref kavramı bitti onun için. Şimdi hukuk da bitecek, hukukun da içini boşaltacaklar, kurallar da bitecek. Bakın narsist kişilerin özelliğini söyledim; bunlar kural tanımazlar, yasa, anayasa tanımazlar. Bunlar kendi söylediklerinin kural olduğunu ve herkesin ona uyması gerektiğine inanırlar. Bunların sağlıklı bir ruh yapıları yoktur. Bütün bu özelliklere, söylemlere baktığınızda karşınıza bir kişi çıkar, o kişiyi siz de ben de tanıyorum."

Kılıçdaroğlu, İMC TV'nin Türksat'tan çıkarılmasına yönelik bir soru üzerine ise mahkeme kararı olmadan bu tür uygulamaları doğru bulmadıklarının altını çizdi. Kılıçdaroğlu, "yargının bağımsızlığı üzerinde nasıl duruyorsak, medyanın özgürlüğü üzerinde de siyasi düşüncemiz ne olursa olsun aynı titizliği göstermek zorundayız" diye konuştu.

- TBMM Başkanı'nın mektubu

Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın gönderdiği mektubu ne zaman yanıtlayacağı ve içeriğinin ne olacağına yönelik bir soruyu da şu karşılığı verdi:

"Meclis Başkanımıza yanıtı yarın göndereceğim. İlk mektuptaki görüşümüz neyse aynı görüşümüz devam ediyor. Dolayısıyla bizim bir görüş farklılığımız söz konusu değil. İlk mektupta hangi gerekçelerle biz masaya oturacağımızı gayet net, gayet açık bir şekilde ifade etmiştik. Onları dikkate alarak bizi davet ettiler. Biz hiçbir zaman masayı devirmedik. Bu da bir yanlış söylem. Tamamen toplantıyı bitiren TBMM Başkanı. Neden Başkan toplantıyı bitirdikten, 'artık bundan sonra böyle bir komisyon olmayacaktır' dedikten sonra ikinci kez neden böyle bir davet yapıyor, gerekçesini doğrusunu isterseniz pek anlamış değiliz. Ama ilk mektupta söylediklerimizi yine tekrar kendisine bildireceğiz."

- Arslan'ın açıklamaları

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın bugünkü açıklamalarının sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Bir yargıcın titizliği içinde düşüncelerini aktarıyor. Anayasa Mahkemesi'nin Sayın Başkanı, 'elbette ki eleştiri olabilir' diyor. Eleştiriden ötürü herhangi bir kırgınlık ifade etmiyor. Ama kendilerine yönelik haksız bazı suçlamaların da karşısında, bu gayet doğaldır zaten" değerlendirmesini yaptı.

Deniz Baykal'ın CHP yönetimine ilişkin eleştirileri ve "hamasetle dış politika yürütülemez" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Az önce söyledik, her makam, her kurum eleştirilebilir. Bu eleştirileri de saygıyla karşılayacaksınız. Yani, 'niye eleştiriyorsun, hemen oturalım ceza verelim' demek doğru değil. İkincisi de 'hamasetle dış politika yürütülmez' doğru, hamasetle dış politika yürütülmez. Dış politika, iç politikanın asla asla malzemesi olmamalıdır, daha dikkatli, ülkenin çıkarları, bölgenin çıkarları düşünülerek bir dış politikanın sürdürülmesi gerekir ama böyle bir tablo maalesef Türkiye'de yok" ifadelerini kullandı.

Birlik Başkanı Nail Sanlı da Muhasebeciler Haftası'nı kutladıklarını belirtirken, TÜRMOB'un 101 bin üyesi 85 odası ile kamu kurumu niteliğinde çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.

Bir meslek kuruluşu olarak ciddi sıkıntıları olduğuna dikkati çeken Sanlı, "Sorunlarımızdan biraz arınmış, kurum ve kuruluşlarımızın biraz daha mesleğimize ilgi duyduğu bir dönem arzu ediyoruz" dedi.

TÜRMOB olarak bazı düzenlemeleri talep ettiklerini aktaran Sanlı, tüm sermaye şirketlerinin bağımsız denetime tabi tutulması gerektiğini ve bununla ilgili yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinin istediklerini söyledi.

Sanlı, meslek yasasının günün koşullarına uygun haline getirilmesini, vergi dairelerinde uygulama birlikteliğinin sağlanmasını, mali tatilin aslına uygun yeniden düzenlenmesini istedi.

Konuşmaların ardından Sanlı, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yazdığı, "Kayıt Dışı Ekonomi ve Bürokraside Yeniden Yapılanma Gereği" adlı kitabını Kılıçdaroğlu'na hediye etti. Kitabının yıllar önce TÜRMOB tarafından yayınlandığını ve kendisinde bulunmadığını belirten Kılıçdaroğlu, teşekkürlerini iletti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.