CHP, "hava kirliliğinin" araştırılmasını istedi

CHP, "hava kirliliğinin" araştırılmasını istedi
CHP, "hava kirliliğinin nedenlerinin araştırılarak, etkili ve sürekli çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla" Meclis araştırması açılmasını istedi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde, Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre, Türkiye’de ölçümlerin Dünya Sağlık Örgütü ölçütlerine göre yapılmadığı savunuldu.

Türkiye’de hava kirliliğine neden olan partikül madde oranının, 81 ilin 50’sinde güvenilir limitlerin çok üzerinde olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Türkiye’de kentlerde yaşayan insanların yüzde 99,7’si bu partikül maddelere normalin çok üzerinde maruz kalmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) hava kalitesi limiti dikkate alınarak yapılan değerlendirmede ise Türkiye genelinde sadece Çankırı’nın limitin altında değerlere sahip olduğu görülmüştür. Yılda 250 günden fazla limitin aşırı üzerinde PM10 ölçümü yapılan iller ise Samsun, Bursa, Manisa, İstanbul, Adana ve Kayseri olarak belirtilmiştir. Türkiye’de klasik hava kirleticilerinin tümü ölçülmemektedir. Ülkemizde yalnızca SO2 ve PM10 tüm illerde ölçülmektedir. Diğer klasik hava kirleticilerinin ölçüldüğü il ve istasyon sayısı sınırlıdır. Hükümet hava kirliliğini önleme konusunda ivedi olarak adım atmalı ve hava kirleticileri için DSÖ tarafından önerilen sınır değerlerin kullanılmasını sağlamak amacıyla yasal düzenleme yapılmalıdır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.