CHP heyeti Kerkük’te Türkmenler’le görüştü

CHP heyeti Kerkük’te Türkmenler’le görüştü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki heyet Kerkük’te çadır kampta kalan Türkmen sığınmacıları ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP milletvekillerinden oluşan heyet, Irak’ın Kerkük kentindeki Leylan Çadır Kampı’nda kalan Türkmen mültecileri ziyaret etti. Ağbaba ve CHP milletvekilleri Mehmet Halil Kaplan, Ramiz Topal, Sena Kaleli, Ahmet Toptaş, Ali Özgündüz, Mevlüt Dudu ile CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan’dan oluşan heyet, kampta kalan Türkmen ailelerle görüştü.

Veli Ağbaba, "Türkmenlerin dramı çok aşırı çok gündeme gelmedi, sahipsiz kalmış bu şeklinde oldular. Yaşadıkları bu dramı bütün dünyaya duyurmak lazım" dedi.
Şartların iyileştirilmesi için Türkiye’nin gerekeni yapması gerektiğini söz eden Ağbaba, "Türkiye hükümeti daha çok yardım sunmalı. Çünkü Türkiye’de kurulanlarla kıyasladığımız süre buradaki kamp çok aşırı fena durumda. Biz de döndüğümüzde bu konuyu gündeme getireceğiz" diye konuştu.

"Yaklaşık 150 bin Türkmen göç etti"

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi ile de bir araya gelen Ağbaba matbuat açıklamasında, "Türkmenler, ne yazık ki bu coğrafyada bulunmamakta edilmek isteniyor. Türkmenlerin sesi şimdiye kadar duyulmadı. Amacımız Türkmen kardeşlerimizin yaşadıkları dramı, hem Türkiye hem de dünya kamuyouna aktarmak" dedi. CHP’li Ağbaba bununla birlikte IŞİD’in (Irak Şam İslam Devleti) "mutlaka bitirilmesi" gerektiğini belirterek, örgüt varlığını sürdürdükçe katliamların devam edeceğini işaret etti.
ITC önderi Salihi de Türkmenlerin yeteri kadar alaka görmemesinden yakındı. IŞİD saldırıları itibarı ile takribî 150 bin Türkmen’in göç ettiğini söz eden Salihi şöyle konuştu:

"Gönül isterdi ki bu göç eden Türkmenler, Türkiye’deki kamplara yerleşsinler yada alana yakın bir yere yerleştirilebilseydi. Ancak bu olmadı. Maalesef göç edenlerin iri bir bölümü Güney Irak’a gitti. İsteğimiz göç eden Türkmenlerin tekrar yerlerine dönmeleridir. Bizi ziyaret eden CHP heyeti gurur ve kuvvet verdi. Getirilen insani yardımlar bütün kesimlere dağıtılacaktır. Türkmen varlığını korumak için herkese ihtiyacımız var. Heyetin burada oluşu Türkmenlerin sahipsiz bulunmadığı mesajı veriyor. Irak Parlamentosu’nda hak ve hukukumuzun göz ardı edilmesini istemiyoruz. Zaten yeteri kadar bize alakasız kaldılar."

Yardımlar ulaştırıldı

Ağbaba, ziyaretlerinin de devam edeceğini ifade etti ve "IŞİD’den kaçan Yezidilerin ve Kobani’den kaçan Kürtlerin yayına gittik. Kerkük’e ilk gelişimiz. CHP şekilde dayanışmamızı sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.
Partinin açıklamasına göre, İstanbul’daki CHP’li belediyelerin Kerkük’teki sığınmacılar için gönderdiği 3 TIR’lık yardım materyali de Türkmen yetkililere teslim edildi. Battaniye, çadır ve besin maddelerinden oluşan yardımlar, başta Leylan Kampı olmak üzere mağdur haldeki Türkmen ailelere dağıtılacak.

El Cezire

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.