CHP Kırklareli Milletvekili Gündoğdu:

CHP Kırklareli Milletvekili Gündoğdu:
"TMO depolarında 2012, 2013, 2014 yıllarından kalan açık depolama yöntemiyle saklanan buğdaylar çürümeye terk edilmiştir"

TBMM (AA) - CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) depolarında 2012, 2013, 2014 yıllarından kalan ve açık depolama yöntemiyle sağlanan buğdayın çürümeye terk edildiğini söyledi.

Gündoğdu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, buğdayda ciddi bir üretim ve işleme kapasitesine sahip olan Türkiye'nin, iktidarın izlediği yanlış tarım politikaları sorucu buğdayda ithalat bağımlısı haline getirilmeye çalışıldığını savundu.

Buğday için 2012 yılında 1,5 milyar, 2013 yılında 2 milyar, 2014 yılında 2,5 milyar ve 2015 yılında 1,6 milyar dolar ithalat yapıldığına dikkati çeken Gündoğdu, "AKP hükümetlerinin yaptığı ithalat ile Alman, Kazak, Rus ve Amerikan çiftçisi, üreticisi zengin edilmekte, bizim üreticimiz ise kan ağlamaktadır" dedi.

Geçen hata Kırklareli'nde incelemelerde bulunduğunu belirten Gündoğdu, ülkenin buğday üretiminin yüzde 3'ünü karşılayan Trakya'da üreticinin alın teriyle ürettiği buğdayın durumunun içler acısı hal aldığını ifade etti.

TMO'nun değişik yerlerde depolarında saklanan buğdayın kalite ve miktar kaybına uğradığını, belirli bölgelerde açık depolama yöntemiyle saklanan buğdayın ise çürümeye terk edildiğini belirlediklerini anlatan Gündoğdu, "TMO depolarında 2012, 2013 ve 2014 yıllarından kalan açık depolama yöntemiyle saklanan buğdaylar, vahşi depolama nedeniyle maalesef çürümeye terk edilmiştir. Hükümet, bir yandan milyonlarca lira harcayarak kamu spotlarıyla vatandaşlarımızı ekmek israfı konusunda uyarırken, bir yandan da binlerce ton buğdayın çürümesine neden olmaktadır" diye konuştu.

Gündoğdu, TMO depolarında aldığı çürümüş buğday numunelerini Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na gönderdiğini belirterek, ayrıca konuyla ilgili verdiği soru önergesine yanıt alamadığını kaydetti.

Çürüyen ve kalite kaybına uğrayan buğdayın yarı fiyatına un fabrikalarında işlendiği iddialarının uykularını kaçırdığını dile getiren Gündoğdu, Kırklareli'nde, yüzde 90 iyi buğday ile yüzde 10 çürümüş buğday kullanılarak un yapıldığı ve gıda olarak tüketime sunulduğu, çürüyen buğdayın yarı fiyatına un ve yem fabrikalarına gönderildiği iddialarının dile getirildiğini aktardı. Gündoğdu, "Şayet iddialar doğruysa, kalite kaybına uğrayan buğdaylar yem bitkisi olarak kullanılmaya başlandıysa, insan sağlığı için yaşamsal tehdit haline gelmiştir. Çünkü bunu yiyen hayvanın etinden, sütünden yararlanıyoruz" dedi.

Tahıl ambarı olan Türkiye'nin neden buğday ithalatçısı haline getirildiğini, açlığın ve yoksulluğun her geçen gün arttığı ortamda buğdayların neden çürümeye terk edildiğinin Hükümetin açıklamak zorunda olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Kırklareli'nde son zamanlarda kanser vakaları artmıştır. Kansere açık davet çıkaran etkenlerden biri de bu mudur? Tahıl ambarı olan ülkemiz önce tahıl ithal eder hale getirildi, şimdi de tahıl çürüten ülke haline geldi. Vatandaşlarımızı bombalardan koruyamayan iktidar, hiç olmazsa sağlığını korusun" değerlendirmesini yaptı.

Yanında getirdiği çürümüş buğdayı basın mensuplarına gösteren Gündoğdu, "Madem elimizde buğday vardı niye ithal ettik? 4 yıldan beri saklanan buğdayların ne hale geldiğini görün. Bunun içinde bir gram bile toprak yok. Siyah taneler, çürüyen buğdayın ta kendisi...Bu torbayı açmıyorum çünkü burası kokudan durulmaz. Üreticinin emeğini ve ekmeğini çürümeye terk edenlerden CHP olarak hesap sormaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.