CHP Trabzon Milletvekili Pekşen:

CHP Trabzon Milletvekili Pekşen:
"Spekülatif olarak fındık fiyatlarındaki büyük düşmeyi geri döndürecek bir alımın kısa sürede başlatılması gerekir"

TBMM (AA) - CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, fındık sektörünün sahipsiz olduğunu savunarak, "Spekülatif olarak fındık fiyatlarındaki büyük düşmeyi geri döndürecek bir alımın kısa sürede başlatılması gerekir" dedi.

Pekşen, CHP'nin Karadeniz Bölgesi milletvekilleriyle Mecliste düzenlediği basın toplantısında, fındık üreticilerinin sorunlarını bildirdi.

Dünyada fındık kadar ekonomik değeri yüksek, stratejik ikinci bir ürün bulunmadığını belirten Pekşen, "Altın gibi, her dakika paraya çevirebileceğiniz, her an alıcısı hazır bir sektör" ifadesini kullandı.

Ancak bu kadar sahipsiz bir sektörün daha bulunmadığını savunan Pekşen, fındık alanında yasal bir düzenleme olmadığını söyledi.

Pekşen, fındığın geçen yıl sezon ihracatının 2,8 milyar dolar olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yeni bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Sektör, tekelleşmenin altında, büyük bir fiyat baskılamasında, üretici mağduriyete süreklendi. Karadeniz'de piyasada oluşan fiyatlar, fındık üreticisi için büyük perişanlık ortaya koydu. İhracatçılar ve sanayici için de aynı şey söz konusu. Devlet bugüne kadar olması gerektiği şekilde fındık politikası asla ortaya koymadı."

Türkiye'nin dünyada fındıkta marka ürün üretme anlamında geliştirdiği bir politikasın olmadığını savunan Pekşen, şunları kaydetti:

"Hazine Müsteşarlığı, Sanayi, Tarım bakanlıkları bir araya gelip bu işi koordine edecek çalıştay toplamalı. Spekülatif olarak fındık fiyatlarındaki büyük düşmeyi geri döndürecek bir alımın kısa sürede başlatılması, uzun vadeli yatırım planlaması yapılması gerekir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.