Çin'den, ABD'nin Tayvan'a SİHA satışı kararına tepki

Çin'den, ABD'nin Tayvan'a  SİHA satışı kararına tepki
Çin, ABD'nin Tayvan'a 600 milyon dolar değerinde silahlı insansız hava aracı (SİHA) satışı kararına tepki gösterdi.

Çin, ABD'nin Tayvan'a 600 milyon dolar değerinde silahlı insansız hava aracı (SİHA) satışı kararına tepki gösterdi.

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Tayvan'a SİHA satışını onaylamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Wang, Tayvan'a SİHA satışlarıyla "ABD'nin Çin’in iç işlerine müdahale ettiğini, egemenliğini ve güvenliğini ciddi şekilde baltaladığını" belirtti.

ABD'nin bu adımına "uygun ve gerekli bir yanıt" verececeklerini vurgulayan Wang, Çin-ABD ilişkilerinin daha fazla zarar görmemesi ve Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın korunması için bu tür satışların durdurulması gerektiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Tayvan'a toplam değeri 600 milyon dolar değerinde olan 4 SİHA ile ekipmanlarının satışının onaylandığı duyurulmuştu.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, Tayvan'a 21 Ekim'de 1,8 milyar dolar değerinde F-16 uçaklarında kullanılan füze ve HIMARS roket sistemlerinin, 27 Ekim'de de 2 milyar 370 milyon dolar değerinde Harpoon Kıyı Savunma Sistemi ile ilgili mühimmat ve ekipmanın satışına onay vermişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, 22 Ekim'de yaptığı açıklamada, ülkesinin, ABD tarafını planlanan silah satışlarından vazgeçmeye ve Tayvan ile askeri temasları durdurmaya çağırdığını belirterek, Çin'in, gelişmelere göre "gerekli tepkiyi" vereceğini vurgulamıştı.

Sözcü Cao, 26 Ekim'de de Çin'in ABD'nin Tayvan'a silah satışına katılan Amerikalı şahıs ve kuruluşlara yaptırımlar uygulamak için gerekli önlemleri almaya karar verdiğini açıklamıştı.

- Hava sahası ihlalleri

Tayvanlı yetkililer, son dönemde Çin uçaklarının hava sahasına yönelik ihlallerinin artışına dikkati çekiyor.

Tayvan'dan 1 Kasım'da yapılan açıklamada, Çin ordusuna ait uçakların Hava Savunma Tanımlama Sahasını 16 Eylül'den bu yana 31 kez ihlal ettiği, son 8 günde 9 ihlal meydana geldiği kaydedilmişti.

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.