Çıtır tarhana mevsimi geldi

Çıtır tarhana mevsimi geldi
Konya’nın bazı ilçelerinde her yaz yapılan çıtır tarhana kışın kızartılarak çayın yanında yada çorba olarak tüketiliyor

Konya’nın birçok ilçesinde geleneklere uygun olarak yapılamaya devam eden çıtır tarhana hem çorba olarak hem de çayın yanında çerez olarak tüketiliyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte Ilgın’ın Belekler Köyü’nde de kadınların asırlardır aynı yöntemle hazırladığı tarhanalar kurutulmaya başladı. Tarhanadan vazgeçemeyen Konyalılar şehir merkezinde yaşasalar da her yıl köylerine gidip tarhanalarını yapıyorlar.

tarhana-2.jpeg

BU GELENEĞİ SÜRDÜRMEYİ SEVİYORUZ

Selçuklu merkezde yaşayan ama her yaz Belekler Köyü’ne gidip tarhanalarını kışa hazırlayan 63 yaşındaki Türkan Yavuz bu geleneği sürdürmeyi çok sevdiklerini belirtti. Yavuz, çıtır tarhananın yapım serüvenini ise şöyle anlattı. “Biz her sene çocuklarımızla birlikte köyümüze gelir tarhanamızı yaparız. Çünkü kışın bizim için tarhana çorbası vazgeçilmezdir. Tarhana yapımı zahmetli olan bir ürün. Önce kazanlarda yoğurt, süt ve yumurtayı ayran haline getirir ardından yarma bulguru içine salarız. Hepsinin miktarı çok önemli ama biz çocukluğumuzdan beri bu işi yaptığımız için göz kararı ile biliyoruz. Sonra bu karışım bulamaç olana kadar dakikalarca hızlı hızlı karıştırılır. Ardından kazanlar ateşten indirilip, bulamacın kendini çekmesi beklenir. Sabahın ilk ışıklarında ise hamur halini alan karışım minik toplar haline getirilir ve çığ dediğimiz kamıştan sergilerin üzerine elimizde şekillendirilip dizilir. Ve güneşte kurumaya bırakılır. 2-3 günlük bu süreçte çevreden bir zarar olmasın diye sürekli başında nöbet tutulur. Sonrasında kuruyan tarhanalarımızı kışın çayın yanında kızartarak ya da ıslatıp çorba yaparak tüketiriz.”

tarhana-2.jpg

BİZ KIŞI TARHANASIZ GEÇİRMEYİZ

Tarhana yapmaya başlamadan önce bir haftalık hava durumunu takip ettiklerini dile getiren Birsen Yılmaz, “Tarhana mesaisi bizim köyümüzde temmuzda başlar. Tarhana serildikten sonra üzerine yağmur yağması en sevmediğimiz durum. Çünkü tarhana çok hassas ve bir damla su değse küfleniyor. Bu yüzden hava durumunu takip ediyoruz. Ama güneşte kuruması ve içerdiği ürünlerle besleyici ve doyurucu bir ürün olduğu için tarhanadan vazgeçemiyoruz. Biz kışı tarhanasız geçirmeyiz. Ben Lalebahçe’de yaşadığım halde her yıl köyüm olan Belekler’e gelir tarhanamı ailemle imece usulü yaparım. Bizim köyümüz Ilgın’ın en uç köyüdür. Burada yaşayan halkta nesilden nesile adetlerini sürdürmeye devam eder. Bizim atalarımız tarhanayı kuru bir ürün olduğu için heybelerine azık olarak koyarlarmış. Tarhana onları kimi zaman gün boyu tok tutarmış. Biz de geçmişten gelen bu geleneği sürdürüyoruz. Çocuklarımızda inşallah bunu sürdürmeye devam eder. Çünkü her şey bozuldu artık. Hormonlu, GDO’lu ürünlerle zehirlenmektense kendi yaptığımız doğal ürünleri tüketiyoruz” diye konuştu. (Gülşen Çopur)

tarhana-1.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum