Çuha Çiçeği

Çuha Çiçeği
Çuha Çiçeği

Bilim dünyasındaki ismi “Primulacaea” olan çuha çiçeği en şifalı bitkiler arasında gösterilir. Çuha yani kumaşa benzeyen yaprakları nedeniyle bu ismi alan çuha çiçeğinin ana vatanı Çin’dir. Dünya genelinde çuha çiçeğinin 500’e yakın türü bulunmaktadır. Genellikle peyzaj çalışmalarında ve bahçecilikte süs bitkisi olarak yetiştirilir. Ancak çuha çiçeğinin sahip olduğu bileşenler ve insan vücuduna faydaları son derece önemlidir. Anadolu’da yaygın olarak üretilen çuha çiçeği nedir sorusunun yanıtını ve bilinmesi gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Çuha Çiçeği Nedir?

Çuha çiçeği, Avrupa ve Asya’nın güneşli çayırlarında kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Güneş gören orman altı bölgelerde yabani olarak yetişir ve Çin’de yaygındır. Adını kumaşa benzeyen yapraklarından alan bu bitki Anadolu’da da sık görülür. Çuha çiçeğine Anadolu insanının takmış olduğu farklı isimler vardır. Bunlar; ayıkulağı, tutya çiçeği, evvel baharotu, onbiray çiçeği ve felçotudur.

Dağ kenarlarında ve kırlarda rahatlıkla yetişen çuha çiçeği çok yıllık bir bitkidir. Bu otun yaprakları tabana yakın rozet şeklinde dizili olduğu için diğer bitkilerden ayrışır. Uzun oval yapraklarının üst yüzeyi kumaşı andırır ve kırışıktır. Çuha çiçeği gevşek şemsiyeler oluşturarak rengarenk çiçekler açar. Bu renkli çiçekleri nedeniyle genellikle süs bitkisi olarak kullanılan çuha çiçeği aslında doğal şifa kaynağıdır.

Çuha Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Süs bitkisi kategorisinde sık sık karşımıza çıkan çuha çiçeği aynı zamanda bitkisel tedavi ürünlerinde kullanılır. Bu bitkiden çuha çiçeği çayı, çuha çiçeği yağı, çuha çiçeği reçeli ve şurubu üretilir. Aynı zamanda kapsül şekilde de tüketilebilen çuha çiçeği faydaları sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Pek çok hastalığa karşı iyi geldiği bilinen çuha çiçeği bilinçli tüketildiğinde faydaları şunlardır:

  • Baş ağrısı ve migren ataklarını dindirir.
  • Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirip nezle, grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur.
  • Tansiyonu dengeler.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
  • Kan şekerini dengelediği için diyabeti olan kişilerin yaşam kalitesini artırır.
  • Ciltte meydana gelen sivilce ve siyah nokta oluşumunu engeller.
  • Stres, kaygı ve gerginlik gibi duygusal sorunları yatıştırır.
  • Felç, kalp krizi gibi ani gelişebilecek hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
  • Menopoz dönemindeki kadınlarda stres azaltıcı etkisi vardır.
  • Cildin temizlenmesini ve gözeneklerin açılmasını sağlar.
  • Hemeroid sorunu olan kişilere faydalıdır.

Görüldüğü üzere kadın erkek demeden herkese faydası olan çuha çiçeği son derece şifalı bir bitkidir. Pek çok hastalığın tedavisinde besin takviyesi olarak kullanılabilir. Rengarenk açan çiçekleriyle çok sevilen bir süs bitkisi olmasının yanı sıra şifalıdır. Bu yüzden çuha çiçeği bitkisel tedavi çalışmalarında en çok tercih edilen otlardan biridir.

Çuha Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Dünya çapında 500’e yakın sayıda türü bulunan çuha çiçeği bitkisel besin takviyesi olarak tüketilebilir. Bu bitkiden çuha çiçeği çayı, çuha çiçeği yağı, çuha çiçeği reçeli ve şurubu üretilir. Özellikle yetiştiği bölgedeki insanlar tarafından bitkisel çay şeklinde sık sık tüketilen çuha çiçeği farklı formlara sahiptir. Son yıllarda besin takviyeleri arasında adı geçen çuha çiçeği doktorlar tarafından önerilir. Bu şifalı bitkinin kapsül şeklinde üretilen formu da vardır. Yemeklerin yanında rahatlıkla tüketilen çuha çiçeği kapsülleri daha sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlar.

Faydaları saymakla bitmeyen çuha çiçeğinden en yüksek verimde faydalanabilmek için özel şekilde toplanması gerekir. Bu bitki nisan ve mayıs aylarında kökleriyle birlikte bütün olarak toplandığında maksimum fayda sağlar. Dolayısıyla piyasada çuha çiçeği satın alırken bu tür kriterlere dikkat etmek önemlidir. Özellikle kanser karşıtı bitkisel tedavi ürünleri denildiğinde önemli bir yere sahip ola n çuha çiçeği bitkisini düzenli kullanmak gerekir.

Çuha Çiçeği Ne İşe Yarar?

Yüzyıllar boyunca kansere karşı etkinliği bilinen çuha çiçeği adeta bir şifa deposudur. Bu bitki kanserin tedavisinde önemli faydalar sağlar. Özellikle sindirim sisteminde meydana gelen kanseri önlemede çok etkili olduğu bilinen bir bitkidir. Vücuttaki oksidadit stresi azaltıp oksijenin artmasını sağladığı için kalp ve damar sağlığını korur. Anadolu’da ve hemen hemen bütün Avrupa’da şifalı bitkiler arasında çuha çiçeği yer alır.

Bu bitkinin doktor tavsiyesi ile kullanımı daha sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamanızı sağlayabilir. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişiler çuha çiçeği içeren gıda takviyesi ile daha sağlıklı bir yaşam sürebilir. Soğuk algınlığı gibi basit rahatsızlıklardan kanser gibi ciddi hastalıklara kadar vücudu koruyucu etki gösterir. Besinlerin verdiği faydalardan en iyi şekilde yararlanmak için çuha çiçeği bitki özleri tüketilebilir. Ancak bu şifalı bitkiden maksimum fayda sağlamak için uzmanlar tarafından hazırlanmış içerikler tüketilmelidir.

Çuha Çiçeği Yan Etkileri Nelerdir?

Her şifalı bitkide olduğu gibi çuha çiçeği bitkisi de dikkatli kullanılmadığında ufak yan etkilere sebep olabilir. Yüksek rakımlı yerlerde yetişen çuha çiçeği bitkisinin bilinen bir yan etkisi yoktur. Fakat günde tüketilmesi gereken doz miktarı çok önemlidir. Diğer şifalı bitkilerin kullanımında olduğu gibi çuha çiçeği tüketiminde aşırıya kaçılırsa bazı sorunlar yaşanabilir. Ciltte kızarıklık ve alerji gibi basit yan etkiler dışında kronik hastalığı olanlar çuha çiçeği tüketimine dikkat etmelidir.

Uzmanlar çuha çiçeği hapı kullanacak kişilerin kronik rahatsızlığı varsa önce doktorlarına danışmaları gerektiğini belirtmektedir. Bu şekilde doktor kontrolünde tüketilen çuha çiçeği takviyesi son derece faydalıdır. Bu bitki çay olarak tüketilecekse kurumuş çuha çiçeğinde bir tutam alıp kaynar suyun içine eklemek yeterlidir. 5-10 dakika demlemeye bırakılan çayı süzerek içebilirsiniz. Çayın tadı ağır gelirse bal veya tarçın gibi eklemeler yapabilirsiniz. Ancak çuha çiçeğinden en iyi şekilde yararlanmak için kapsül formunda tüketmek önemlidir.

Çuha Çiçeği Nereden Alınır?

Anadolu’da yayın olan çuha çiçeği bitkisini pek çok farklı yerden tedarik edebilirsiniz. Aktarlarda bulunan bu bitkinin toplanması önemli bir konudur. Çünkü şifa kaynağı olan bu bitkiden en yüksek verimde faydalanabilmek için Nisan ve Mayıs ayında toplanmış olması gerekir. Bunun dışında Türkiye’nin dört bir yanına hızlı ve güvenilir teslimat yapan Hekimzade kalitesiyle çuha çiçeği hapına sahip olabilirsiniz.

Yemeklerin yanında bir gıda takviyesi olarak tüketmek istediğiniz çuha çiçeği özüne kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanına en uygun fiyatlarla satış yapan Hekimzade ürünleri arasında çuha çiçeği hapı bulunur. Cakarsin 90 Kapsül adındaki bu ürün çuha çiçeği içeren takviye edici gıda kategorisindedir. Daha sağlıklı ve uzun bir hayat yaşamak isteyenler çuha çiçeği kapsülü kullanabilir. Hekimzade.com üzerinden tek tıkla sipariş edebileceğiniz Cakarsin 90 Kapsül ile sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

Çuha Çiçeği Gıda Takviyesi

Uzmanlar tarafından özel bir şekilde hazırlanan çuha çiçeği kapsül içinde çok sayıda faydalı bitki bulunur. Cakarsin 90 adındaki takviye edici gıda içeriğinde çuha çiçeği dışında ışgın, yoğurt otu ve karnıyarık otu vardır. Ayrıca çoban çökerten, ısırganotu, aleo vera jel, meyan balı ve kitre gibi şifalı bitkiler içerir. Günde 3 kere, yemeklerden 30 – 60 dakika kadar sonra 1’er kapsül bol ılık su ile tüketilmesi uygundur. Şifa kaynağı olan çuha çiçeğini en sağlıklı bir şekilde tüketmek için hemen sipariş verebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.