DAEŞ'in Tekfirci/Tatlıbal grubuna iddianame

DAEŞ'in Tekfirci/Tatlıbal grubuna iddianame
Ankara'da terör örgütü DAEŞ'in Tekfirci/Tatlıbal grubu üyesi olduğu gerekçesi ile 17 kişi hakkında "terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebi ile iddianame düzenlendi- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırla

ANKARA (AA) - DURMUŞ KOÇAK - Ankara'da terör örgütü DAEŞ'in Tekfirci/Tatlıbal grubu üyesi olduğu gerekçesi ile 17 kişi hakkında "terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebi ile iddianame hazırlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunda görevli cumhuriyet savcısınca hazırlanan iddianamede, Bayram T, Sürhan T, Murat G, Haydar D, Harun D, Eyüp G, Ali T, Dursun G, Eren G, Mehdi T, Haydar Ali D, Ali D, Elbeyi D, Adil T, Yunus T, Murat T, Kemal A. şüpheli olarak yer aldı.

Soruşturma kapsamında çatışma bölgelerine gidip gelen, faaliyet yürüten, yasa dışı faaliyette bulunan şüphelilerin deşifre edilmesine yönelik iletişim tespiti çalışması yapıldığı bildirilen iddianamede, şüphelilerin delil elde edilmesini önlemek amacıyla şifreli konuştuklarının tespit edildiği kaydedildi.

- "Evlenme" çatışmada şehit olma, "amele" çatışmaya çıkma"

İletişim tespitlerinde geçen şifreli kelimeler ve anlamlarına yer verilen iddianamede, "evlenme" çatışmada şehit olma, "nişanlanma" ile "nikahlanma" çatışmada yaralanma, "amele" çatışmaya çıkma, "vakara" izin belgesi, "tağut" şeytani düzen ve "ketebe"nin çatışma bölgelerinde sözde kurdukları devlete bağlı küçük birlikler anlamına geldiği bildirildi.

Şüphelilerin, Türkiye'yi Dar'ül Harp (Savaş Diyarı) olarak gördükleri, geçerli olan Demokratik Cumhuriyet düzenini "Tağuti Düzen" olarak niteledikleri kaydedilen iddianamede, "seçimlerde oy kullanmak, çocuklarını okula göndermek, devlet kurumlarında çalışmak, devlet imamlarının arkasında namaz kılmak, askerlik yapmak, avukat tutmak, mahkemeye başvurmak, kanunların gerektirdiği kurallara uymak gibi hareketleri 'Küfür' (dinden çıkma) sebebi olarak gördükleri ve bunları yapanları kafir olarak adlandırdıkları anlaşılmıştır" denildi.

- Şüphelilerin bazıları Suriye'de

İddianamede, şüpheli Bayram T'nin, çatışma bölgeleri ile irtibatlı Tekfirci/Tatlıbal grubu içerisinde faaliyet yürüttüğü, grup içerisinde bulunan örgütü destekleyenlerle örgütsel toplantı yaptığı anlatılarak, örgüte yakın kişileri örgütsel toplantıya çağırdığı, ideolojik konuşmalar yaptığı, "Mescit" diye tabir edilen yerde örgütsel dersler verdiği ve örgütsel faaliyette bulunduğu ileri sürüldü.

Bayram T'nin diğer örgüt üyeleri ile yaptığı telefon görüşmelerine de yer verilen iddianamede, örgüte yakın kişilerin çatışma bölgelerinde yapmış olduğu şeyler hakkında istihbari bilgi toplayıp koordine ettiği belirtildi.

İddianamede, şüphelinin halen Suriye'de DAEŞ saflarında bulunduğu ve hakkında "yokluğunda tutuklama" kararı verildiği bildirildi.

Şüphelilerden Yunus T'nin de çatışma bölgeleriyle irtibatlı Tekfirci/Tatlıbal grubu içerisinde faaliyet yürüttüğü ve grup içindeki bazı kişilerle akraba olduğu bildirilen iddianamede, Yunus T'nin ifadesinde, Sürhan T'nin babası, Bayram T'nin de amcası olduğunu, her ikisinin Suriye'de Rakka bölgesinde DAEŞ saflarında bulunduğunu söylediği belirtildi.

Yunus T'nin, babasının ailevi sorunları olduğu için 2 yıl önce DAEŞ'e katıldığını, kendisinin de birkaç kez kaçak yollardan Suriye'ye gittiğini belirttiği anlatılan iddianamede, şüphelinin askeri eğitim almadığını, örgüt üyesi olmadığını savunduğu ifade edildi.

Şüphelilerden Adil T'nin de örgüte sıcak kişilere çatışma bölgelerine gitmeleri için araç ayarladığına ve koordine ettiğine dikkat çekilen iddianamede, diğer şüphelilerin de Ulus Hacı Bayram'da mescit diye tabir edilen yerde örgütsel toplantılara katıldığı, bu toplantıları başkalarına da tavsiye ettiği, ayrıca bazılarının çatışma bölgelerine gittiği, gidip gelenlerle irtibatlı olduğu kaydedildi.

Şüphelilerin "terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianame, mahkemede değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.