DAEŞ'ten kaçan kardeşini Edirne'de buldu

DAEŞ'ten kaçan kardeşini Edirne'de buldu
Irak'ın Musul kentinde yaşayan Bedel Cemil, DAEŞ teröründen korumak için Türkiye'ye gönderdiği ancak yolda kaybolan 13 yaşındaki kardeşi Mirvan'a 4 aylık çaba sonucu Edirne'de kavuştu- Cemil: - "Kardeşimi aramak için Türkiye'ye geldim yaklaşık 4 aydır İst

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Irak'ın Musul kentinde yaşayan Bedel Cemil (30) , DAEŞ teröründen korumak için Türkiye'ye gönderdikten sonra haber alamadığı ve 4 ay boyunca aradığı 13 yaşındaki kardeşi Mirvan'ı Edirne'de buldu.

Yolda kaybolan kardeşi Mirvan'ı 4 ay boyunca İstanbul'da arayan Bedel'e umutsuzluğa kapıldığı anda iyi haber Edirne'den geldi. Bir tanıdıklarından, kardeşinin Edirne'de olduğunu öğrenen Bedel Cemil, kardeşiyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde buluşup kucaklaştı.

- "Savaşlar son bulsun"

Bedel Cemil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşini yeniden bulduğu için duyduğu mutluluğu ile getirdi.

Bölgede zor günler geçirdiklerini anlatan Cemil, şunları kaydetti:

"Biz anne ve babamızla o bölgede yaşıyorduk. DAEŞ nedeniyle yaşadığımız yerde çok kötü olaylar oldu. Anne ve babamla kardeşimi Irak'tan göndermeye karar verdik. Bundan 4 ay önce aralarında akrabalarımızın da bulunduğu bir kafile Irak'tan Türkiye'ye yola çıktı. Kardeşim Mirvan'ı da onların yanında gönderdik ancak kaybolduğunu öğrendim. Kardeşimi aramak için Türkiye'ye geldim yaklaşık 4 aydır İstanbul'da aramadığım yer kalmadı. Sonra bir tanıdığımız Mirvan'ı Edirne'de gördüğünü söyledi. Edirne'deki yetkililerle irtibata geçtim. Allah razı olsun kardeşime evinde gibi bakmışlar. Onların yardımıyla kardeşime kavuştum. Çok zor zamanlar yaşıyoruz. Yaşadığım bölgedeki birçok kişi terör olayları nedeniyle başka ülkelere gidiyor."

Sığınmacıların Avrupa'da daha iyi şartlarda hayat kurmak için uğraş verdiğine dikkati çeken Cemil, "Mecburen çeşitli şekillerde yurtdışına çıkıyoruz. Bazen nehir ya da denizden şişme botla geçmeye çalışıyorlar ancak sonları iyi olmuyor. Bir an önce savaşların son bulmasını diliyorum" dedi.

Bedel Cemil, kardeşiyle Musul'a döneceğini kaydetti.

Mirvan Cemil ise anne ve babasından savaş nedeniyle ayrıldığını, bunun üzüntü verici olduğunu ifade etti.

Edirne'de yetkililerin kendisine en iyi şekilde baktığını anlatan çocuk, savaşların son bulmasını diledi.

- "Kayıp bir nesil ortaya çıkıyor"

Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği Edirne Şube Başkanı Şirin Meera Tabanlı da sığınmacılara hukuki, psikolojik ve sosyal destek sağladıklarını söyledi.

Mirvan ve Bedel Cemil'in durumuyla yakından ilgilendiklerini dile getiren Tabanlı, "Göçmenlerin durumlarıyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışıyoruz. Birleşmiş Milletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesi gereğince refakatsız olan Mirvan'ın durumu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün görev alanına düşüyor. Bizim de onların değerli katkıları sayesinde Mirvan'a erişme imkanımız oldu" diye konuştu.

Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği Sosyal Hizmet Uzmanı Açelya Sungur ise dünyanın değişik ülkelerindeki savaşlar nedeniyle birçok ailenin parçalandığını söyledi.

Parçalanmış aileler nedeniyle kayıp bir nesil ortaya çıktığını dile getiren Sungur, "Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, sığınmacı çocuklar için bütün kapılarını açmış durumda. Müdürlük, Göç İdaresi ile refakatsız çocukları kurumlarında barındırıyor. Parçalanmış aileleri bir araya getirmek gelecek açısından çok önemli" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.