DAVUTOĞLU İSMİ KUVVETLENİYOR HABER-ANALİZ

DAVUTOĞLU İSMİ KUVVETLENİYOR HABER-ANALİZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köşke çıkması halinde yerine geçecek ismin Ahmet Davutoğlu olacağına ilişkin kulisler kuvvetleniyor

AK Parti MKYK toplantısında, 3 dönem kuralının muhafaza edilmesi ve 2015 seçimlerine mevcut seçim sistemiyle girilmesine karar verildi. AK Parti'de Başbakan Erdoğan ve bazı bakanlar da dahil 70 vekil üç dönem kriterine takılacak. Bu kural gereği 3 dönemdir vekillik yapan isimler 2015'teki seçimlerde aday olamayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Köşk’e aday olması halinde AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için yerine geçecek isim hakkında yapılan kulisler de bu kararla birlikte yeni bir şekle büründü.

İsmi Başbakanlık için anılanlar arasında yer alan Ali Babacan, Bülent Arınç, Binali Yıldırım MKYK’nın kararına göre 2015’te tekrar milletvekilliğine aday olamayacaklar. Bu durumda Başbakanlık koltuğuna oturmaları da güç görünüyor.

Bir senaryoya göre AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek istifa edecek ve kentte Gül'ün aday olması ile seçimler tekrarlanacak. Böylece Gül için Başbakanlık yolu açılacak. Ancak hem Abdullah Gül hem de AK Parti MKYK’sında bu senaryonun muteber bulunmadığı yönünde bilgiler geliyor.

Edindiğimiz bilgilere göre kulislerde, “Milletvekili olmadığı için zaten Gül’ün hemen hükümetin başına geçmesi mümkün değildi. Tayyip Bey’in Köşk’e çıkmasının hemen ardından yapılacak kongrede partinin başına geçmesi de yakışık almazdı. Bu nedenle bir sonraki seçimlere kadar beklemesi gerekecek. Bu 10 aylık dönem hem Tayyip Bey’in kafasından geçen ‘fiili partili’ Cumhurbaşkanlığı hem de oluşturduğu hükümet açısından bir test süreci olacak. Bu test süreci Gül’ün dönüşüyle ilgili süreçte belirleyici olacak” değerlendirmeleri öne çıktı.

Bu durumda AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık koltuğuna muhtemel adaylar arasında gösterilen Ahmet Davutoğlu ismi ön plana çıkıyor. Davutoğlu bu konuda herhangi bir açıklama yapmayıp aksine Başbakanlığın aklından geçmediğini söylüyor. Davutoğlu, iki hafta önce bu konuda kendisine yöneltilen soruları “Bu sorular bana iki, üç sene önce de gündeme geldiğinde böyle bir şeyi zihnimden geçirmeyi, telaffuz etmeyi zül addederim demiştim. Şu anda yaptığımız bir iş var dış politika anlamında. Şu anda beni ilgilendiren yegane mesele üzerimde taşıdığım emanetin hakkını vermektir” şeklinde cevaplamıştı.

Ancak yeni gelişmeler ışığında Davutoğlu isminin Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı için çok kuvvetli bir şekilde konuşulmaya başlandığına da dikkat etmek gerekiyor.

HABER-ANALİZ: MURAT GÜZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.