"DEAŞ'tan kurtarılan mahallelerin yarısı harap vaziyette"

"DEAŞ'tan kurtarılan mahallelerin yarısı harap vaziyette"
Musul Belediye Başkanı Hebu: "Doğu bölgesindeki kurtarılan mahallelerin yarısı çatışmalar ve patlamalardan dolayı harap vaziyette""Kentin tamamında zararın 7 milyar doları bulacağını tahmin ediyoruz"

ERBİL (AA) - İDRİS OKUDUCU/HEMN BABAN - Irak'ın Musul kentinin Belediye Başkanı Abdussettar El Hebu, terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan doğu yakasındaki mahallelerin yarısının harabeye döndüğünü belirtti.

Hebu, Erbil'deki çalışma ofisinde önemli bir kısmı DEAŞ'ın elinde bulunan Musul'daki durumu AA muhabirine değerlendirdi.

Musul'un doğu ve batı yakalarında toplam 183 mahallenin bulunduğunu aktaran Hebu, Irak ordusu tarafından 17 Ekim tarihinde başlatılan kurtarma operasyonunda sadece doğu bölgesindeki mahallelerin bir kısmında kontrolün sağlandığını ifade etti.

DEAŞ'tan kurtarılan Dicle Nehri'nin doğu yakasındaki mahalleleri ziyaret ettiklerini belirten Hebu, şunları söyledi:

"Belediyemizin verilerine göre Musul kent merkezinin doğusunda 100, batısında ise 83 mahalle var. Doğu kesiminde şu ana kadar 40 mahalle kurtarıldı. Buralarda hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Doğu bölgesindeki kurtarılan mahallelerin yarısı çatışmalar ve patlamalardan dolayı harap vaziyette. Doğu yakası DEAŞ'tan tamamen temizlendiğinde gerçek tablo o zaman daha iyi bir şekilde ortaya çıkacaktır."

Kentte iki yıl süren terör örgütü DEAŞ varlığı, hava saldırıları, sokak çatışmaları ve intihar eylemlerinden dolayı meydana gelen yıkımların ciddi hasar oluşturduğunu kaydeden Hebu, "Kentin tamamında zararın 7 milyar doları bulacağını tahmin ediyoruz. Hükümet daireleri, yol ve köprülerin çoğu yıkılmış, elektrik ve su hattı ise tamamen çökmüş durumda. Sincar ilçesini örnek verirsek yüzde 70'i yıkılmış vaziyette." ifadelerini kullandı.

Hebu, Musul düşmeden önce belediyeye ait 928 hizmet aracı olduğunu belirterek, "Ancak şimdiye kadar bunun sadece 31'ini bulabildik. Çoğunun DEAŞ tarafından bomba yüklü araç olarak kullanıldığını tahmin ediyoruz. Aynı zamanda bir kısmının Irak'ın dışına götürüldüğünü veya satıldığını değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Musul'un yeniden inşası için komşu, dost ülkelerin belediyelerinden yardım beklediklerine de değinen Hebu, "Daha önce Türkiye'deki birkaç belediye ile temas halindeydik. Türkiye'nin şirketler vasıtasıyla kentin yeniden inşasında önemli bir rolünün olacağına inanıyoruz." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.