Deik Rotayı Güney Amerika Ve Afrika'ya Çeviriyor

Deik Rotayı Güney Amerika Ve Afrika'ya Çeviriyor
DEİK Başkanı Vardan:- "Dünya pazarlarında herkes birbiriyle savaşıyor. Bizim de bu çerçevede ulaşamadığımız pazarlar var. Önümüzdeki süreçte Güney Amerika bizim için yeni bir alan olacak. Ayrıca, bu noktada Afrika da ön plana çıkıyor"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Dünya pazarlarında herkes birbiriyle savaşıyor. Bizim de bu çerçevede ulaşamadığımız pazarlar var. Önümüzdeki süreçte Güney Amerika bizim için yeni bir alan olacak. Ayrıca, bu noktada Afrika da ön plana çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Vardan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Kasım seçimlerinin iş dünyası açısından oldukça olumlu şekilde neticelendiğini, sonuçlardan son derece memnun olduklarını dile getirdi.

Seçimler sonrası beklentilerinin, oluşan güzel siyasi tablonun ekonomiye de yansıması olduğunu belirten Vardan, iş dünyası olarak ikincil nesil reformların devam etmesini arzu ettiklerini aktardı. 

İhracat açısından bakıldığında, dünya pazarlarının arzu ettiği nitelikli ürünlerin üretilip satılması için üretim maliyetlerinin azaltılması, yüksek katma değerli ürün üretimine geçilmesinin önemini vurgulayan Vardan, şöyle devam etti:

"Bütün firmalarımızı ihracat yapabilir niteliğe kavuşturmamız lazım. Bu da dünya pazarlarına çıktığınız zaman rekabetin daha hızlanacağını, daha sert hale geleceğini gösteriyor. Bizim açımızdan istikrarın sağlanması önemli. Bu istikrarın getirdiği sonuçlara bağlı olarak firmalarımızı geliştirmemiz lazım ki ona göre de yurtdışındaki konjonktürün gelişmesiyle beraber, içinde bulunduğumuz coğrafyadaki ülkelerin de savaş hallerin ortadan kalkmasıyla birlikte pazarlarımızın da açılabileceği, ileriye dönük olarak ihracatımızın artabileceğini ümit ediyoruz."

Yabancı firmalarının Türkiye'deki, Türk iş adamlarının yabancı ülkelerdeki yatırımlarının yanı sıra Türk ve yabancı firmaların üçüncü ülkelerde ortak iş yapmalarının ülke ihracatına katkı sağlayacağını dile getiren Vardan, hükümetin de mutlaka bu yolu açacak tedbirleri ortaya koyması gerektiğini kaydetti. Vardan, bu kapsamda yatırım ortamının mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

DEİK'in çalışmaları hakkında da bilgi veren Vardan, bu yıl ilk 10 aylık döneminde faaliyetlerinin bir önceki döneme göre minimum 3-4 kat arttığını, iş konseylerinin sayısının 130'a ulaştığını, bunların 123'ünün ülke bazında olduğunu belirtti.

- "Güney Amerika ve Afrika'ya yoğunlaşacağız"

Gelecek süreçte DEİK adında hangi ülke ve sektörlerin ön plana çıkacağının sorulması üzerine Vardan, şunları kaydetti:

"Dünya pazarlarında herkes birbiriyle savaşıyor. Bizim de bu çerçevede ulaşamadığımız pazarlar var. Örneğin Güney Amerika, mesafe bakımından bizim pek fazla ilgilenemediğimiz bir pazar. Önümüzdeki süreçte Güney Amerika bizim için yeni bir alan olacak. Ayrıca, bu noktada Afrika da ön plana çıkıyor. Hükümetin de buraya açılım programı bulunuyor. Bizim, Afrika'da hükümetin açmış olduğu 39 büyükelçiliğe paralel olarak iş konseylerimizi oluşturmamız lazım. Bu pazarlar bizim için yeni oluşuyor. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde daha olgun hale gelecekler." 

Vardan, Avrupa pazarının Türkiye için öneminin de altını çizerek, bu pazarın gelecek yıllarda da ihmal edilemeyeceğinin altını çizdi.  Ortadoğu'daki problemlerin ortadan kalkmasıyla buralara ağırlık vermeyi sürdüreceklerini anlatan Vardan, Asya-Pasifik pazarının da önemini artırmaya başladığına işaret etti.

- "5 sektöre odaklandık"

Vardan, bu süreçte hangi sektörlerin ön plana çıkarılacağı noktasında bir ayrım yapmayacaklarına değinerek, DEİK bünyesinde 5 sektöre konsey oluşturduklarını bildirdi.

Bunlardan birinin Enerji İş Konseyi olduğuna işaret eden Vardan, Türkiye'nin gelecek yıllarda enerjiye 120 milyar dolar seviyesinde yatırım yapması gerektiğini söyledi. Vardan, "Bu kapsamda Enerji İş Konseyindeki firmaların Afrika'ya enerji yatırım yapılması gerektiğinde, buraya da hizmetleri olacak" dedi.

Eğitim ekonomisinin de bir diğer iş konseyi olduğunu anlatan Vardan, "Ülkemizde 200'e yakın üniversite var, biz buralarda yurtdışından gelen öğrencileri de eğitmek istiyoruz. Yine ayrıca sağlık turizmi, lojistik iş konseyi, uluslararası teknik müşavirlik gibi ana konularda konseylerimiz var. Bu 5 sektöre odaklanmış vaziyetteyiz. Bu sektörlerin gelişmesiyle DEİK tabanındaki firmalara da katkı sağlamayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı. 

- Sorunlu coğrafya ile ticari ilişkiler

Vardan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Mısır teması hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine ise Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret dolayısıyla tebrik etti. 

Bu konunun Türkiye için önemli olduğunu belirten Vardan, Türkiye'nin Mısır'daki yatırımların toplamı 2,2 milyar doları geçtiğini, siyasi olay ve çekişmelerden en çok muzdarip olan kesimlerden birinin iş dünyası olduğunu söyledi. Vardan, şöyle devam etti:

"Bunun örneğini Libya'da, Mısır'da, Irak'ta görüyoruz. Bu gelişimleri yapabilmek önemli. Biz ekonomik ilişkilerimize devam etmeyi arzu ederiz. Kaldı ki diğer sorunlu coğrafya ile de bunların hepsi yapılacaktır, biz ticari ilişkileri kesmek niyetinde değiliz. Aynı zamanda ülkemizin politikaları ile paralel olarak çalışma zorunluluğumuz da var. Bu bize önemli bir katkı sağlıyor. Hükümetimize rağmen hiçbir şey yapamayız. Biz DEİK olarak bu çerçevede hükümetimizle dış politika noktasında uyumlu olarak gitme özenindeyiz. Sıkıntılı olan yerlerin de çözülmesi noktasında elimizden gelen katkıyı sağlamayı arzu ediyoruz."

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.