Denemeniz Gereken 10 Sağlıklı Bitkisel Çay

Denemeniz Gereken 10 Sağlıklı Bitkisel Çay
Birçok bitkisel çay sağlığı faydalı etkiler sunar ve modern bilim bazılarını da doğrulamaya başlamıştır. İster çay sever ister yeni başlayan olun, bu 10 bitki çayını denemekten korkmayın.

Bitkisel çaylar yüzyıllardır hayatımızda.

Yine de, isimlerine rağmen, bitkisel çaylar gerçek çaylar değildir. Yeşil çay, siyah çay ve oolong çayı da dahil olmak üzere gerçek çaylar, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından demlenir.

Öte yandan, bitki çayları kurutulmuş meyveler, çiçekler, baharatlar veya bitkilerden yapılır.

Bu, bitkisel çayların çok çeşitli tat ve aromalara sahip olabileceği gibi şekerli içeceklere de cazip bir alternatif olabilir.

Lezzetli olmasının yanı sıra, bazı bitki çayları sağlığı geliştirici özelliklere sahiptir. Aslında, bitkisel çaylar yüzlerce yıldır çeşitli rahatsızlıklar için doğal ilaçlar olarak kullanılmaktadır.

Modern bilim, bitkisel çayların bazı geleneksel kullanımlarını ve bazı yeni kullanımları destekleyen kanıtlar bulmaya başladı.

İşte denemek isteyeceğiniz 10 sağlıklı bitki çayının bir listesi

papatya.jpg

1-Papatya Çayı

Papatya çayı en çok sakinleştirici etkileri ile bilinir ve sıklıkla bir uyku yardımcısı olarak kullanılır.

İki çalışma papatya çayı veya ekstraktının insanlarda uyku problemleri üzerindeki etkilerini incelemiştir.

Doğum sonrası uyku sorunu yaşayan 80 kişide yapılan çalışmada, iki hafta boyunca papatya çayı içmek, uyku kalitesinin artmasına ve daha az depresyon belirtisine yol açtığı gözlemlendi.

Uykusuzluğu olan 34 hastada yapılan bir başka çalışmada, iki kez papatya özü aldıktan sonra gece boyunca uyanma, uykuya dalma süresi ve gündüz uyandıktan sonraki durumlarda iyileşmeler görüldü.

Papatya sadece uyku yardımcı olarak değil antibakteriyel, antienflamatuar ve karaciğer koruyucu etkilere sahip olduğuna inanılmaktadır.

Fare ve sıçanlarda yapılan araştırmalarda, papatyaların ishal ve mide ülserleriyle savaşmaya yardımcı olabileceğine dair ön kanıtlar bulundu .

Papatya çayının adet öncesi sendrom semptomlarını azalttığını, tip 2 diyabetli kişilerde yapılan bir başka çalışmada ise kan şekeri, insülin ve kan lipit seviyelerinde iyileşme olduğunu gördü.

Bu etkileri doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, ön kanıtlar papatya çayının sağlığa çeşitli yararlar sağlayabileceğini göstermektedir.

ÖZET:

Papatya, sakinleştirici özellikleri ile bilinir ve ön kanıtlar bunu desteklemektedir. Ayrıca adet öncesi semptomları ve kandaki yüksek lipit, kan şekeri ve insülin seviyelerini hafifletmeye yardımcı olabilir.

nane-001.jpg

2. Nane Çayı

Nane çayı dünyada en çok kullanılan bitki çaylarından biridir.

En çok sindirim sistemi sağlığını desteklemek için kullanılırken, antioksidan, antikanser, antibakteriyel ve antiviral özelliklere de sahiptir.

Bu etkilerin çoğu insanlarda incelenmemiştir, bu nedenle sağlık yararlarına yol açıp açamayacaklarını bilmek mümkün değildir. Bununla birlikte, birkaç çalışma nanenin sindirim sistemi üzerindeki yararlı etkilerini doğrulamıştır.

Çeşitli çalışmalar, genellikle diğer bitkileri de içeren nane yağı preparatlarının hazımsızlık, bulantı ve mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Kanıtlar nane yağının bağırsaklarda, yemek borusunda ve kolondaki rahatlatıcı spazmlarda etkili olduğunu da göstermiştir.

Son olarak, çalışmalar defalarca nane yağının irritabl bağırsak sendromu semptomlarını hafifletmede etkili olduğunu bulmuştur.

Bu nedenle, mide krampları, bulantı, hazımsızlık, sindirim rahatsızlığı yaşayanların, nane çayını denemesi harika bir doğal çözümdür.

ÖZET:

Nane çayı geleneksel olarak sindirim sisteminin rahatsızlığını gidermek için kullanılır. Araştırmalar, nane yağının bulantı, kramp, spazm ve mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

zencefil.jpg

3. Zencefil Çayı

Zencefil çayı, sağlıklı, hastalıklarla mücadele eden antioksidanlar içeren baharatlı ve lezzetli bir içecektir.

Ayrıca iltihapla savaşmaya yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bulantı için etkili bir ilaç olarak da bilinir.

Çalışmalar sürekli olarak zencefilin özellikle hamileliğin erken döneminde ortaya çıkan mide bulantılarını hafifletmede etkili olduğunu gösterdi. Kanser tedavileri (kemoterapi) ve hareket hastalığından kaynaklanan bulantıyı da hafiflettiği görülmüştür.

Kanıtlar ayrıca zencefilin mide ülserlerini önlemeye, hazımsızlık ve kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Zencefil ayrıca dismenore ve adet ağrısını hafifletmeye yardımcı da olabilir. Bir dizi çalışma, zencefil kapsüllerinin menstrüasyonla ilişkili ağrıyı azalttığını da bulmuştur.

İki çalışma da zencefilin, ağrıyı hafifletmede ibuprofen gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) kadar etkili bulmuştur.

Son olarak, bazı çalışmalar zencefilin diyabetli insanlar için sağlık yararları sunabileceğini düşündürmektedir. Ancak kanıtlar tutarlı değildir. Bu çalışmalar, zencefil takviyelerinin kan şekeri kontrolüne ve kan lipit seviyelerine yardımcı olduğunu bulmuştur

ÖZET:

Zencefil çayı bulantı için bir çare olarak bilinir ve çalışmalar tekrar tekrar bu kullanım için etkili olduğunu bulmuştur. Bununla birlikte, çeşitli çalışmalar zencefilin adet ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini ve diyabetli insanlar için faydalar sağlayabileceğini bulmuştur.

ebegumeci-cayi.jpg

4. Ebegümeci Çayı

Ebegümeci çayı ebegümeci bitkisinin renkli çiçeklerinden yapılır. Pembe-kırmızı bir renge ve ferahlatıcı, tart aromasına sahiptir. Sıcak veya buzlu içilebilir.

Koyu renk ve eşsiz lezzetine ek olarak, ebegümeci çayı sağlıklı özellikler sunar.

Örneğin, ebegümeci çayı antiviral özelliklere sahiptir ve test tüpü çalışmaları, ekstresinin kuş gribinin suşlarına karşı oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, ebegümeci çayı içmenin grip gibi virüslerle savaşmanıza yardımcı olabileceğine dair bir kanıt yoktur.

Bununla birlikte, ebegümeci çayı yüksek tansiyon üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu göstermiştir.

Aslında, birçok çalışma ebegümeci çayının yüksek tansiyonu düşürdüğünü bulmuştur, ancak çoğu çalışma yüksek kalitede güvenilir değildir.

Başka bir çalışmada, ebegümeci çayı ekstresi almanın altı hafta boyunca erkek futbolcularda oksidatif stresi önemli ölçüde azalttığı buldu.

Diüretik ilaç olan hidroklorotiyazid alıyorsanız, ikisi birbiriyle etkileşime girebileceğinden, ebegümeci çayı içmekten kaçının. Ebegümeci çayı da aspirinin etkilerini kısaltabilir, bu yüzden onları 3-4 saat arayla almak en iyisidir.

ÖZET:

Ebegümeci çayı, yüksek tansiyonu düşürmeye ve oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, belirli bir diüretik ilaçla veya aspirin ile aynı zamanda alınmamalıdır.

ekinezya-cayi.png

5. Ekinezya Çayı

Ekinezya çayı, soğuk algınlığını önlemek ve kısaltmak için bilinen son derece popüler bir çaydır.

Kanıtlar, ekinezyanın vücudun virüslerle veya enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olabilecek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Birçok çalışma, ekinezyanın soğuk algınlığının süresini kısaltabileceğini, semptomlarının şiddetini azaltabileceğini veya hatta önleyebileceğini bulmuştur.

Bununla birlikte, sonuçlar çelişkilidir ve çalışmaların çoğu iyi yüzeyseldir. Bu, olumlu sonuçların ekinezyadan veya rastgele şanstan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamayı zorlaştırıyor.

Bu nedenle, ekinezya almanın soğuk algınlığına yardımcı olacağını kesin olarak söylemek mümkün değildir.

En azından, bu sıcak bitkisel içecek, soğuk algınlığı hissediyorsanız, boğaz ağrınızı yatıştırmaya veya tıkalı burnunuzu temizlemeye yardımcı olabilir.

ÖZET

Ekinezya çayı, soğuk algınlığının süresini önlemek veya kısaltmak için yaygın olarak kullanılır. Birçok çalışma bu kullanım için etkili olduğunu bulsa da, konuyla ilgili kanıtlar çelişkilidir.

rooibos-cay.jpg

6. Rooibos Çay

Rooibos, Güney Afrika'dan gelen bir bitkisel çaydır. Rooibos veya kırmızı çalı bitkisinin yapraklarından yapılır.

Güney Afrikalılar tarihsel olarak tıbbi amaçlar için kullandılar, ancak konuyla ilgili çok az bilimsel araştırma vardır.

Bununla birlikte, birkaç hayvan ve insan çalışması yapılmıştır. Şimdiye kadar, çalışmalar alerjiler ve böbrek taşları için etkili olduğunu gösteremedi.

Bununla birlikte, bir çalışma, rooibos çayının kemik sağlığına faydalı olabileceğini göstermiştir. Bir test çalışması, rooibos çayının yeşil ve siyah çay ile birlikte kemik büyümesi ve yoğunluğu ile ilgili hücreleri uyarabileceğini düşündürmektedir.

Aynı çalışma, çayların iltihaplanma ve hücre toksisitesini de düşürdüğünü buldu. Araştırmacılar, bu nedenle çay içmenin daha yüksek kemik yoğunluğu ile ilişkili olabileceğini öne sürdüler.

Ayrıca, ön kanıtlar rooibos çayının kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Başka bir çalışma, rooibos çayının, kan damarlarının daralmasına neden olan bir enzimi, yaygın bir tansiyon ilacının yapısına benzer şekilde inhibe ettiğini buldu.

Ayrıca, yine başka bir çalışmada, altı hafta boyunca günde altı fincan rooibos çayı içmenin, “iyi” HDL kolesterolü arttırırken kandaki “kötü” LDL kolesterol ve yağ seviyelerini düşürdüğünü bulundu.

Bu etkileri doğrulamak ve başka faydaları keşfetmek için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ancak, ön kanıtlar umut vaat ediyor.

ÖZET:

Rooibos çayı bilim adamları tarafından yeni araştırılmaya başlandı. Ön kanıtlar, rooibos çayının kemik sağlığını iyileştirmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

adacayi-cayi.jpg

7. Adaçayı Çayı

Adaçayı çayı tıbbi özellikleri ile bilinir ve bilimsel araştırmalar, özellikle beyin sağlığı için sağlık yararlarının olduğunu desteklemeye başlamıştır.

Bir dizi araştırmada, hayvan ve insan deneklerde, beynin bilişsel işlev için yararlı olduğunu ve Alzheimer hastalığında yer alan plakların etkilerine karşı potansiyel olarak etkili olduğunu göstermiştir.

Aslında, oral adaçayı damlaları veya adaçayı yağı ile ilgili iki çalışma, Alzheimer hastalığı olanların bilişsel işlevinde iyileşmeler bulmasına rağmen, çalışmalarda sınırlamalar var.

Ayrıca, adaçayı sağlıklı yetişkinler için de bilişsel faydalar sağlar.

Bir dizi çalışma, sağlıklı yetişkinlerde çeşitli farklı adaçayı ekstraktlarından birini aldıktan sonra ruh hali, zihinsel işlev ve hafızada iyileşme bulmuştur.

Adaçayı çayının kan lipit seviyelerini iyileştirdiğini, sıçanlarda yapılan bir başka çalışmada ise adaçayı çayının kolon kanseri gelişimine karşı koruduğunu buldu.

Adaçayı çayı, bilişsel sağlık, potansiyel olarak kalp ve kolon sağlığı için faydalar sunan sağlıklı bir seçim gibi görünmektedir. Bu etkiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET:

Birçok çalışma, beynin bilişsel işlevi ve hafızayı geliştirdiğini bulmuştur. Ayrıca kolon ve kalp sağlığına da fayda sağlayabilir.

limon-balsami-melisa-cayi.jpg

8. Limon Balsamı (Melisa) Çayı

Melisa merhem çayı hafif, limonlu bir tada sahiptir ve sağlığı geliştirici özelliklere sahiptir.

Altı hafta boyunca arpa çayı veya melisa çayı içen 28 kişide yapılan küçük bir çalışmada, arteriyel sertlik kalp hastalığı, inme ve zihinsel düşüş için etkili olarak da kabul edilir.

Aynı çalışmada, melisa çayı içenler de, genellikle yaşla birlikte azalma eğilimi gösteren cilt elastikiyetini arttırdı. Ancak çalışmanın bilimsel kalitesi düşüktü.

Radyoloji çalışanları üzerinde yapılan bir başka küçük çalışmada, bir ay boyunca günde iki kez melisa çayı içmenin, vücudun hücrelere ve DNA'ya oksidatif hasardan korunmasına yardımcı olan doğal antioksidan enzimlerini arttırdığını buldu.

Sonuç olarak, katılımcılar ayrıca gelişmiş lipit ve DNA hasarı belirtileri de gösterdi.

Ön kanıtlar ayrıca limon balsamının yüksek kan lipit seviyelerini iyileştirebileceğini düşündürmektedir.

Ayrıca, bir dizi çalışma limon balsamının ruh halini ve zihinsel performansı geliştirdiğini göstermiştir.

20 katılımcı içeren iki çalışma, farklı limon balsamı ekstraktı dozlarının etkilerini değerlendirmiştir. Hem sakinlik hem de hafızada iyileşmeler buldular.

Bir başka küçük çalışma, melisa özütünün stresi azaltmaya ve matematik işleme becerilerini geliştirmeye yardımcı olduğunu buldu.

Son olarak, başka bir küçük çalışma, melisa çayının kalp çarpıntısı ve kaygı sıklığını azalttığını da buldu.

Limon otu çayı, bir dizi potansiyel sağlık faydası sunabilir ve herhangi bir bitkisel çay koleksiyonuna iyi bir katkı sağlar.

ÖZET:

Ön çalışmalar, melisa çayının antioksidan seviyelerini, kalp ve cilt sağlığını iyileştirebileceğini ve hatta kaygıyı gidermeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

kusburnu-cayi.jpg

9. Kuşburnu Çayı

Kuşburnu çayı, gül bitkisinin meyvesinden yapılır.

C vitamini ve faydalı bitki bileşikleri bakımından yüksektir. Bu bitki bileşikleri, bazı faydalı yağlara ek olarak, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.

Çeşitli çalışmalar kuşburnu tozunun romatoid artrit ve osteoartritli kişilerde inflamasyonu azaltma yeteneğini araştırmıştır.

Bu çalışmaların çoğu, iltihabı ve ağrı dahil olmak üzere ilgili semptomları azaltmada etkili olduğunu bulmuştur.

Kilo vermek için de yararlı olabilir, 32 kilolu insanda yapılan 12 haftalık bir çalışma, kuşburnu özü almanın BMI ve karın yağının azalmasına neden olduğunu bulmuştur.

Kuşburnunun antienflamatuar ve antioksidan etkileri de cildin yaşlanmasını geciktirmede yardımcı olabilir.

Bir ön çalışma, sekiz hafta boyunca kuşburnu tozu almanın göz çevresindeki kırışıklıkların derinliğini azalttığını ve yüzün nem ve cilt elastikiyetini geliştirdiğini buldu.

Bu özellikler diğer sağlık yararlarına da yol açabilir, ancak bu etkileri doğrulamak ve yenilerini araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

ÖZET:

Kuşburnu çayı, C vitamini ve antioksidan bakımından yüksektir. Antienflamatuar özellikleri, artrit ile ilişkili inflamasyonu ve ağrıyı azaltabilir. Çalışmalar ayrıca cildin yaşlanmasına karşı mücadelede ve mide yağını azaltmada etkili olduğunu bulmuştur.

passionflower-tea.jpg

10. Çarkıfelek Çayı

Çarkıfelek bitkisinin yaprakları, sapları ve çiçekleri çarkıfelek çayı yapmak için kullanılır.

Çarkıfelek çayı geleneksel olarak kaygıyı hafifletmek ve uykuyu iyileştirmek için kullanılır ve bu kullanımları desteklemek için çalışmalar yapılmıştır.

Örneğin bir çalışmada, bir hafta boyunca çarkıfelek çayı içmenin uyku kalitesini önemli ölçüde iyileştirdiğini bulmuştur.

Dahası, iki insanda yapılan çalışmada, çarkıfeleklerin kaygıyı azaltmada etkili olduğunu bulmuştur. Aslında, bu çalışmalardan biri çarkıfeleklerin anksiyete giderici bir ilaç kadar etkili olduğunu bulmuştur.

Bununla birlikte, başka bir çalışmada, çarkıfelek, klonidine ek olarak alındığında, genellikle opioid detoksifikasyon tedavisinde kullanılan ilaç, anksiyete, sinirlilik ve ajitasyon gibi opioid yoksunluğunun zihinsel semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu buldu.

Çarkıfelek çayı, kaygıyı hafifletmek ve dinginlik sağlamak söz konusu olduğunda iyi bir seçim gibi görünüyor.

ÖZET:

Çalışmalar çarkıfelek çayının uykuyu iyileştirmeye ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Dip Not:

Bitkisel çaylar lezzetli tatlarının yanı sıra, doğal olarak şeker ve kalori içermezler.

Birçok bitkisel çay da sağlığı faydalı etkiler sunar ve modern bilim bazılarını doğrulamaya başlamıştır.

İster çay sever ister yeni başlayan olun, bu 10 bitki çayını denemekten korkmayın.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.