Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Deprem değil bina öldürür

Deprem değil bina öldürür

Bu başlığı hatırladınız mı? Çok klasiktir. Deprem sonrası yıkımlar olmuşsa illa bu başlığa gözünüz çarpar.

Geçen yıl ocak ayında Elazığ depremi sonrasında bir yazı yazmıştım. ‘Konya deprem kuşağında değil diye içimiz çokça rahat bir şekilde hareket etmeyelim. Tedbirin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz.’ Şeklinde bir cümle kurmuştum.

Pazartesi akşamı 5,1 şiddetinde merkezi Kızılören olarak açıklanan deprem Konya şehir merkezinde paniğe neden oldu. Özellikle yüksek katta oturanlar kendilerine hemen dışarıya attı. Depremden 15 dakika sonra normalde boş seyreden trafik bir anda yoğunlaştı. İnsanlar daha çok güvendiği alanlara gitme gayretine girişti.

Sokaklar, caddeler bir anda kalabalıklaştı. Görüştüğümüz ve depremi yaşayan vatandaşlar; avizelerin ve dolapların sallandığını ne yapacaklarını bilemediklerini söylediler.

Çok şükür akşamki depremde can kaybı oluşmadı. Ciddi sayılacak maddi bir hasar da yok. Lakin bir gerçek var ki birçoğumuz ciddi şekilde korktuk.

Çocuklar özellikle çığlık çığlığa idi. Uzun süre bacaklardaki titreme geçmedi.

Şehirde yaşayanlarımızın birçoğu belki de bu şiddette bir deprem yaşamamıştı daha önce. Zaten 2009’da teravih vaktinde yaşadığımız depremden sonra en şiddetli olanı buydu sanıyorum. O zaman da korkmuş ve araçlarda sabahlamıştık.

Dün de uzun süre vatandaşlar evlerine giremedi.

Bu sallantı hangimizi ne şekilde yakaladı bilemem ama hepimizin aklına illaki ölüm fikri gelmiştir.

Herhalde 30-40 saniye sürse idi daha sıkıntılı durumlar oluşabilirdi. Allah korudu.

5 şiddetinin üzerinde deprem olan bir yerde deprem kuşağı değil diye rahat olmamak gerek. Zaten konuyla ilgili konuşan uzmanlar görünmez fayların olabileceğinin altını çiziyor.

Evet, yeni binalar esneyerek durumu kurtarabiliyor lakin Konya’da halen risk altında olan yapılar var. Bakın daha geçtiğimiz gün Konya Büyükşehir binasının yıkılmasıyla ilgili neler yazdık… Zaten Zümrüt’le ilgili her fırsatta cümle kuruyoruz. Öyleyse harekete geçmek için ne bekliyoruz!

DEPREM TESTİ YAPTIRMAK ZORUNDAYIZ

Hepimizin çok iyi bildiği ama çoğumuzun belki imkânsızlıktan belki de umursamazlıktan yaptırmadığı bina deprem testi çok ama çok önemli. Çevre şehircilik eliyle binanızdan demir ve karot örnekleri alınarak yapılıyor bu test. Bina Risk Tespiti yaptırmak için herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Kat maliklerinden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile tespit yapılabiliyor.

Konya’da birçok binada bu test yapılırsa yeni maliyetlerin çıkacağını hepimiz biliyoruz. Lakin hiçbir maliyetin insan hayatından daha önemli olmadığını herhalde söylememe gerek yok.

Bununla ilgili gerekiyorsa Konya Büyükşehir Meclisi bir karar almalı ve riskli binalar bir an evvel taranmalı.

KÜLTÜR PARK’A SİMÜLASYON ALANI

Ne kadar bilirsek bilelim deprem akşamı hepimiz afalladık. Ne yapacağımızı bilemedik. Panik yaptık.

AFAD’ın zaman zaman yaptığı deprem simülasyonlarını daha çok görmeliyiz, hatta şehir merkezinde bir proje haline getirerek test merkezleri kurmalıyız…

Böylelikle Konyalı hemşerilerimiz en azından geçen akşam yaşadıklarından sonra depreme karşı daha çok hazırlıklı davranabilir. Tedbir bizden. Gerisi takdir-i ilahi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR