Halil Özkan

Halil Özkan

DİKKAT ETMEZSEK BİZ DE RİPPLE’NİRİZ

DİKKAT ETMEZSEK BİZ DE RİPPLE’NİRİZ

Kripto sana para olarak bilinen dijital para sistemi Bitcoin son zamanlarda baya piyasası coşkulu geçti diye biliriz.

Aniden herkesin dilinden diline dolaşan bitcoin, ethereum gibi büyük etiket yapmış kripto paralar rekor seviyede artışa geçti. Piyasanın içinde olan kişiler bu durumu fırsat bilerek Ripple, sanal kriptolara yatırım yapmaya başladılar. Sonuçlar sürekli arttığı için sürekli yükselişe geçtiğinden dolayı yatırımcılar bu fırsattan baya bir karlı çıktı.

2017 yılının son aylarında ise Ripple atağa geçti. Sene ortalamasında 0,20 dolar gibi düşük bir rakamla piyasada olan Ripple ise 5-10 gün içerisinde 2-3 doları gördü. Hal böyle olunca insanların dikkatini cezbetmiş oldu az bir yatırımla kısa sürede baya bir kar sağlayan sistem kimin ilgisini çekmez ki.

Peki nedir bu Ripple sorusunu duyar gibiyim.

Ripple; elektronik ortamda geçen ödeme sistemlerinden biri diye biliriz. Paypal gibi, bankalar ve çeşitli internet siteleri bu şekilde ticarete olanak sağlıyor. Ripple ismini şirketin isminden almıştır. Zamanla Bitcoin’in alt dallarına girmiş bir sistemdir ethereum gibi.

Kısaca; kısa sürede para transferi yapan, alış verişe olanak sağlayan, uluslararası para alıp verme ağıdır diye biliriz. Dünyanın bir ucundan bir ucuna tek tıkla daha hızlı bir transfer söz konusu. Havale yok kesinti yok zaman kaybı yok, daha ucuza işlem görüyor,  üstelik paranın ne için gönderildiği, neden gönderildiğine dair izleme fırsatı bile yok. Devlet yetkililerini de bu kısım tedirgin ediyor takip edemedikleri için konuya hâkim olamıyorlar bankalar gibi değil gidip direk şu şahsın hesabını donduralım inceleyelim olayı olmuyor.

Bitcoin’in temel prensibi kodlama ve gizlilik olduğu için bir kişinin sanal hesabından yola çıkarak gerçek kimliğini bulmak biraz değil baya bir zor.

Devlet yetkilileri de olası bir dolandırıcılık, aldatılma, kandırılma durumu olmasın diye haberlerde izliyoruz Saadet Zinciri’dir bulaşmayın güvenli değil diyorlar bu durumu da dikkate almakta fayda var neticede güvenli bir sistem değil bugün 5 lira olan mesela yarın sabah 15 lira oluyor, 15 lira olanda bir bakıyoruz 1 liralık bile değeri yok hal böyle olunca da olan halka oluyor elindekini de kaybetmiş oluyor.  Ayık olmakta fayda var.

Ripple 2017 yılından önce biraz sönüktü.

Bitcoin’in altında gölgelenmişti Dünya genelinde sanal para sırasında ilk 3’te yer alıyordu 2017 yılının son aylarında iyi bir şahlanışla isminden söz ettirir oldu yaptığı güncellemelerle, yeniliklerle 2.sıraya ulaştı. Bu işle uğraşan kişilerin uğrak noktası borsalar ise “Piyasa.Paratic.com” bu adresten işlem görüyor.  Dünyaca kullanılan sistem ülkemizde de Akbank’tan destek almıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR