"Diktatörlük" eleştirilerine yanıt verdi

"Diktatörlük" eleştirilerine yanıt verdi
TBMM Anayasa Komisyonu üyesi AK Parti'li Başer:"Bir partinin, kendi liderinin iki kez seçilmesi gerektiğini söylemesi, bunu anayasada yazdırması diktatörlük mü?"-"İsteğimiz, ebedi şefler, ebedi başkanlar olmasın. 6 kez gidip, 7 kez gelen, şapkayı alıp, ka

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - TBMM Anayasa Komisyonu üyesi, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, anayasa değişiklik teklifinin diktatörlüğe götüreceği eleştirilerine, "Bir partinin, kendi liderinin iki kez seçilmesi gerektiğini söylemesi, bunu anayasada yazdırması diktatörlük mü? İsteğimiz, ebedi şefler, ebedi başkanlar olmasın." yanıtını verdi.

Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anayasa değişiklik teklifinin Anayasa Komisyonunda 9 gün süren görüşmelerinde, 106 saat konuşma yapıldığını, bunun yüzde 52'lik kısmının CHP milletvekillerinin olduğunu belirtti.

Parlamento tarihinde, bu kadar az maddeye rağmen bu kadar çok konuşma yapılan bir süreç yaşandığına dikkati çeken Başer, hiç kimsenin sesinin kesilmediğini, komisyonda yemek tariflerinin bile yapıldığını dile getirdi.

Muhalefetin anayasa değişiklik teklifine dair eleştirilerine işaret eden Başer, AK Parti olarak, Türkiye Devleti'nin bir cumhuriyet olduğunu baştan beri söylediklerini, rejimle ilgili tartışmaların 1920'de bittiğini, 1923'te de cumhuriyetin ilan edildiğini anımsattı.

Başer, "Anayasanın ilk 3 maddesinde yazılı olan kurallar bizim için geçerlidir. Türkiye Devleti bir cumhuriyettir. 'Demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. İnsan haklarına saygılı, dili Türkçe'dir, başkenti Ankara'dır' noktasında bizim herhangi bir değişiklik teklifiyle ilgili düşüncemiz yok. Olamaz da. Bunlar bizim vazgeçilmezlerimiz. " dedi.

-"Anamuhalefet boşluğu"

TBMM Genel Kurulunda teklifin görüşmeleri sırasında yaşanan kavganın anımsatılması üzerine Başer, bu durumun muhalefetin acziyetini gösterdiğini belirtti.

CHP'nin, anayasa değişikliğiyle ilgili herhangi bir öneri getirmediğini, önerge vermediğini ifade eden Başer, teklifin içine, CHP, MHP ve AK Parti'nin mini anayasa paketindeki 7 maddenin de dercedildiğini anımsattı. Başer, şöyle devam etti:

"Seçilme yaşının 18'e indirilmesine, yargının bağımsızlığına tarafsız ibaresi getirilmesine karşısın. Dün ak dediklerine bugün kara diyecek kadar, muhalefet ne yaptığını bilmiyor. Muhalefetin, özellikle CHP'nin kendine çekidüzen vermesi gerekiyor. Düşünmesi lazım, Türkiye'nin kurucusu olduğunu iddia edeceksin ama ikili seçime geçildiği andan itibaren de tek başına iktidar olamayacaksın. Bunun nedenini kendisinde araması lazım. Aramak, söz söylemek yerine, milletin temsilcilerini ısırmak demek ne demek? Millet ona söz söyle, ülkenin geleceğiyle ilgili kanaatini belirt mi dedi yoksa AK Parti milletvekilini ısır yetkisi mi verdi? Bence bu vatandaşa, millet iradesine saygısızlığın daniskası. CHP'de, sadece hakaret etmek, insanlara fiili müdahalede bulunmak var. Bizim arkadaşlara fiili müdahalelerde bulunuyorlar, ısırarak müdahalede bulunuyorlar. Ardından da buraya gelip demokrasiden, özgürlüklerden, konuşma hakkı verilmediğinden bahsediyorlar. Bunlar hem suçlu hem güçlü. Türkiye'nin geleceğiyle ilgili siyaset yapmak istiyorlarsa, adam gibi bir muhalefetin olması lazım. Maalesef Türkiye'de bir anamuhalefet boşluğu olduğunu düşünüyorum."

-"En fazla iki kez seçilebilirsin diyoruz"

Anayasa değişiklik teklifinin diktatörlüğe yol açacağına yönelik eleştirilere de yanıt veren Başer, AK Parti olarak liderleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, "En fazla iki kez seçilebilirsin" dediklerini söyledi.

"Bir partinin, kendi liderinin iki kez seçilmesi gerektiğini söylemesi, bunu anayasada yazdırması diktatörlük mü?" diye soran Başer, şunları kaydetti:

"Bizim isteğimiz, burada ebedi şefler, ebedi başkanlar olmasın. 6 kez gidip, 7 kez gelen, şapkayı alıp, kaçıp giden başkanlar da olmasın istiyoruz. Milletin emrinde olsun. Millet dışında hiçbir güç tanımasın. Cumhurbaşkanına yürütme yetkisi veriliyormuş. Bir il başkanı seçtiğiniz zaman bile kendi çalışacağı insanları tayin hakkı veriyorsunuz.

Cumhurbaşkanı, vatana ihanet dışında yargılanmıyor. Biz hem göreviyle ilgili hem de diğer konularda cumhurbaşkanının yargılanmasını getiriyoruz. Meclis, cumhurbaşkanının emrinde bir Meclis değil ki. Onların endişesi şu: Bizim Erdoğan gibi bir tane liderimiz olmadığına göre, ondan daha millet sevdalısı kişi bulamayacağımıza göre, Erdoğan ilanihaye devam edecek gibi anlayışları var. Biz bunu engelledik zaten, korkmalarına gerek yok. Yüzde 51'i bulacak bir politika üretmeleri lazım. CHP eski Türkiye'de kalmış, 21. yüzyıl Türkiyesi'nin şartlarını, dünyanın şartlarını özümsemediğini düşünüyorum. "

Yusuf Başer, teklifin referandumda yüzde 60'ın üzeride oy alacağını sözlerine ekledi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.