DİSK'in 15. Olağan Genel Kurulu

DİSK'in 15. Olağan Genel Kurulu
DİSK Genel Başkanı Beko:- "DİSK olarak kıdem tazminatının kırmızı çizgimiz olduğunu ve gerekirse hiç korkmadan grev ve genel grev yapacağımızı ifade ettim"- "100 yıllık bir kazanımımız elden giderse, bizi bırakın, sizin de bu konuyla ilgili gerekli demokr

İSTANBUL (AA) - DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "DİSK olarak kıdem tazminatının kırmızı çizgimiz olduğunu ve gerekirse hiç korkmadan grev ve genel grev yapacağımızı ifade ettim" dedi.

Beko, DİSK'in 15. Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, işçilerin haklarını daha iyi savunmak ve ilerletmek için Türkiye'nin bağımsız, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olması, işçilerin birliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.

İşçi sınıfının demokrasiye,hukuka, adalete, barışa ve kardeşliğe ihtiyacı olduğunu belirten Beko, "Barışın ve kardeşliğin de işçi sınıfına ihtiyacı var" ifadesini kullandı.

Başta Suriyeliler olmak üzere ülkelerinden kaçan milyonlarca kişinin Türkiye'ye göç ettiğine değinen Beko, "Bu insanlar, bir ömür boyu yardımlarla yaşayamazlar. Tabii ki çalışacaklar. Onlar artık Türkiye işçi sınıfının bir parçasıdır. Onları ucuz iş gücü deposu olarak gören bir anlayışı bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Bize göre, tüm göçmen işçiler eşit haklarla, eşit işe eşit ücret ödenerek, tüm işçi sınıfının hak ettiği güvenceli, sendikalı işlerde çalışmalıdır" diye konuştu.

Beko, kıdem tazminatının 100 yıllık mücadele sonunda kazanılmış bir hak olduğunu belirterek, "Kıdem tazminatı konusu TBMM'ye gelirse biz TBMM'yi de işgal edebiliriz" dedi.

Kani Beko, kıdem tazminatlarının bireysel emeklilik fonuna aktarılması halinde Tasarruf Teşvik Fonu, Konut Edindirme Fonu, Fakir Fukara Fonu ve İşsizlik Fonu'nun başına gelenin tekrarlanacağını öne sürdü.

- "Zaman zaman mitinglerde, kongrelerde demokratik tepkiler yaşanıyor"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Beko, salonda işçilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik protestosuna ilişkin soru üzerine, işçilerin kürsüden demokratik bir şekilde Ulusal İstihdam Stratejisi, kıdem tazminatı, esnek çalışma ve özel istihdam büroları konularını konuşabilmesi ve Soylu'nun da bunu dinlemesinin daha iyi olacağını söyledi.

Zaman zaman genel kurullarda bu tür protestoların yaşanabildiğini söyleyen Beko, "Böyle bir şeyin olacağını öngörmüyordum çünkü daha önce de genel kurulumuza Faruk Çelik gelmişti. Tabii ki orada da arkadaşlar demokratik tepkisini koymuştu ama bu noktaya gelmemişti. Sayın Çelik, bakan olduğu dönemde konuşmasını da yaptı. Zaman zaman mitinglerde, kongrelerde, demokratik tepkiler yaşanıyor. Böyle olmasını gerçekten istemiyordum. Demokratik çerçeve içerisinde görüşerek, konuşarak, birbirimizi anlamaya çalışsaydık daha iyi olur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Beko, kıdem tazminatına ilişkin bir soruya da şu karşılığı verdi:

"DİSK olarak kıdem tazminatının kırmızı çizgimiz olduğunu ve gerekirse hiç korkmadan grev ve genel grev yapacağımızı ifade ettim. 100 yıllık bir kazanımımız elden giderse, bizi bırakın sizin de bu konuyla ilgili gerekli demokratik tepkinizi göstermeniz gerekir. Kıdem tazminatları gündeme gelirse yarın sokaklarda siz işçiyi durduramazsınız. Bakan geldiğinde ben işçi arkadaşları uyarmaya çalıştım, birkaç kez uyardım ama kıdem tazminatları çok hassas bir mesele olduğundan işçiyi durdurmak o kadar kolay olmaz. Şimdiden hükümeti uyarıyorum, kıdem tazminatları kesinlikle bireysel emeklilik fonuna dönüşmemeli."

- Genel kurul

Genel kurulun yapıldığı salona girişinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş alkışlarla karşılandı. Salonda çeşitli sloganlar atıldı.

Bu arada, DİSK'te çalıştığı sırada işten çıkartılan Oya Baydak'a destek veren bir grup, genel kurulun yapıldığı otelin önünde slogan attı. Polisin gruptan bir kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

DİSK'in 15. Genel Kurulu'nun açılışına ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, CHP milletvekilleri Ali Şeker, Veli Ağbaba, Barış Yarkadaş, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Pervin Buldan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de aralarında bulunduğu siyasi parti ve meslek örgütü temsilcileri katıldı.

Genel kurul, pazar günü yapılacak seçimlerle sona erecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.