Diyet yaparken bu 10 şeyi sakın yapmayın

Diyet yaparken bu 10 şeyi sakın yapmayın
 S. Yazı İşleri Müdürü
Diyetisyen yardımı olmadan diyet yapmak doğru bir süreci değil yanlış bir süreci beraberinde getiriyor.

Pazartesileri başlayıp genelde salı günü son bulan aktivite olarak anılan diyet sağlıklı yapılmadıkça kötü sonuçları da beraberinde getiriyor.

Genelde diyet hakkında bilinen doğrular, uzmanlarca yanlış olarak yorumlanıyor.

Sağlıklı bir yaşam için çıkılan diyet yolculuğunun kötü sonuçlanmaması için buyrun haberimize geçelim.

İŞTE DİYETTE DOĞRU BİLİNEN 10 YANLIŞ HAREKET

1- Akşam yemeğini es geçmek

Sanılanın aksine, akşam yemeğini atlamanın sağlıklı kilo vermeye katkısı yoktur. Akşam yemeğini es geçmek sağlıklı tercih değildir, yapılması gereken geç saatlere bırakmamaktır.

2- Başkası için hazırlanan özel diyeti kopyalamak

Diyete başlamadan önce kan tahlili önemlidir. Her vücudun farklı bir diyet gereksinimi vardır. Diyetin dolayısıyla uzman diyetisyen tarafından değerlendirilmesi sağlık açısından çok önemlidir. Kontrol altında geçirilen sağlıklı kilo verme süreci sonunda uygunluğu tespit edilen beslenme tarzına erişilir. Bunun da kişi tarafından hayat boyu sürdürülmesi gerekir.

3-Sadece sıvı ile beslenmek

Katı gıdaları tamamen keserek sulu beslenme süreci diyeti sıkıntıya sokan bir adım .

Uzun süre sebze-meyve suları ile beslenmek, tek tip beslenme olarak değerlendirilir. Bu beslenme türünde pek çok vitamin-mineral alımı gerçekleşiyor olsa da protein-yağ alımı olması gerekenin çok altında kalır. Bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

4- Tarçınlı veya limonlu suyun yağ yakıcı sanılarak tüketilmesi

Özellikle sabahları hazırlanan ve kür olarak adlandırılan içeceklerin diyetle pek ilgisi yok.

Suya eklenen tarçın veya limonun yağ yakıcı etkisi yoktur. Vücuttaki fazla yağın yakılması sadece kişiye özel dengeli diyet ve düzenli sporla gerçekleşebilir.

5- Karbonhidratı tamamen hayatından çıkarmak

Makarnayı ve pilavı hayatımdan çıkardım söylemi aslında diyeti sekteye uğratan bir söylem.

Kişinin özel sağlık durumu yoksa, günlük enerji ihtiyacının ortalama yüzde 40-50’si karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Burada önemli olan nokta, alınan karbonhidratın çeşididir.

Diyet yaparken uzak durulması gerekenler; sofra şekeri eklenmiş, glikoz/mısır şurubu, nişasta, tatlandırılmış, beyaz rafine un ile yapılmış gıdalardır. Tam tahıllı ekmek, meyveler, kuru baklagiller, süt ve ürünleri, kabuklu/lifli tahıllar vücuda gerekli olan kompleks karbonhidratları içerir.

6- Besinlerin tamamen yağsız olanlarını tercih etmek

Vücutta yağa da ihtiyaç vardır. Diyet sürecinde genelde yağı hayatından çıkaranlar diyet değil sağlığına zarar veriyor.

Uzman tarafından kişiye özellikle kısıtlanmadığı sürece, hayvansal ürünlerin yağsız olanlarını tüketmek gereksiz bir tercihtir. Çünkü düşünülenin aksine vücudun bir miktar doymuş yağa da ihtiyacı vardır.

7- Yemekleri hiç yağ kullanmadan yapmak

Sağlıklı beslenmek demek yağı tamamen hayattan çıkarmak demek değildir aksine zeytinyağı, güçlü bir antioksidandır. Özellikle yemek ve salatalarda kullanmak için kaliteli bir yağdır.

8-Gece yatmadan önce pul biberli yoğurt yemek

Acının genellikle yağ yaktığı bilinir. Ancak acılı bir yoğurdun gece geç saatlerde yenmesinin ekstra faydası bulunmamaktadır. Mümkün olduğunca akşam 19:00 veya 20:00’dan sonra genel olarak beslenmenin sonlandırılması tavsiye edilir.

9- Sağlıklı beslenme sürecinde sporu gerekli görmemek

Sporun eşlik etmediği diyet ya sonuç vermez ya da kişiyi çok düşük kalori almaya zorlar. Bu da bağışıklık açısından uzmanların tavsiye etmediği durumdur. Unutulmamalıdır ki; diyet yapmak asla geçici bir süreç değil, sürdürülebilir sağlık yolunda benimsenmesi gereken yaşam tarzıdır.

10- Diyet-spor olmadan hızlı, kolay kilo vermek için farklı yollar aramak

En endişe uyandıran nokta ise hızlı kilo vemek için kullanılan ilaçlar.
Kilo verdirici ilaçlar, cerrahi işlem ve metabolizma hızlandırıp kilo vermeye destek olan bitki çayları ancak diyet-spor eşliğinde gerçek anlamda etkili olur. Bunların hiçbiri tek başına mucize olarak görülmemelidir.

Ek olarak kilo verdirici ilaçlar kullanılmadan önce çok iyi araştırılmalıdır. Çünkü günümüzde kısa zamanda, zahmetsiz şekilde zayıflamayı vaat eden ürünler geniş kitleler tarafından yüksek talep bulur. Bu sebeple piyasada sadece finansal çıkarlar uğruna merdiven altı üretim olan, insan sağlığını tehdit eden pek çok ürün dolaşmaktadır.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.