Doç. Dr. Zehra Odabaşı ‘Sahib Ata’nın Vakıfları’nı anlattı

Doç. Dr. Zehra Odabaşı ‘Sahib Ata’nın Vakıfları’nı anlattı
Sahib Ata Konferansları’nın bu ay ki konuğu Doç. Dr. Zehra Odabaşı, ‘Sahib Ata’nın Vakıfları’ konusunu işledi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen Sahib Ata Konferansları’nın bu ay ki konuğu Doç. Dr. Zehra Odabaşı, ‘Sahib Ata’nın Vakıfları’ konusunu işledi.

Sahip Ata Vakıf Müzesi’nde gerçekleştirilen programa, NEÜ Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Konya Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı Hilal Aydemir, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

neu-sahip-2.jpg

Sahib Ata Fahrettin Ali’nin siyasi ve ekonomik olarak Türkmenler ile Selçuklu Hanedanı’nın menfaatlerini koruduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zehra Odabaşı, “Halkın, Moğollara vergi verecek hali kalmadığı dönemde Anadolu’nun vergilerini kendi cebinden ödeyen bir devlet adamı. Siyasi olaylara yön vermiş ve kurmuş olduğu vakıf eserlerle Selçuklu Medeniyeti’ni ayakta tutmaya çalışmıştır. Sadece Konya’da değil, Afyon, Sivas, Kayseri’de; zaviye, medrese, kervansaray gibi birçok vakıf eser inşa ediyor. Böylelikle, eğitim, ticaret, tasavvuf gibi birçok farklı alanda Anadolu Medeniyeti’ne katkı sağlıyor. Sahib Ata Fahrettin Ali’nin medeniyetimize yaptığı en önemli hizmetlerden biri bu” dedi.

Selçuklular döneminde; toplumun ihtiyaç duyduğu vakıfların tamamının devlet adamları tarafından kurularak finanse edildiğini söyleyen Doç. Dr. Odabaşı, devletin sadece bu vakıfların kontrolünü gerçekleştirdiğini kaydetti.

neu-sahip-4.jpg

Doç. Dr. Zehra Odabaşı, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Programın sonunda, Konya Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı Hilal Aydemir, verdiği bilgilerden dolayı Doç. Dr. Zehra Odabaşı’na teşekkür ederek plaket takdiminde bulundu.

neu-sahip-1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.