Doğalgazın elektrikte azalan payı kömürle kapatılacak

Doğalgazın elektrikte azalan payı kömürle kapatılacak
Siemens Türkiye Enerji Üretimi Bölüm Direktörü Bubik:-"Türkiye’de önümüzdeki dönem kömür, santrallerin modernizasyonu ve yeni yatırımlarla elektrik üretiminde doğalgazdan 5-6 puan pay alacak"- "Her yıl, Türkiye'de bin megavat kömüre dayalı santral devreye

ANKARA (AA) - GÜLŞEN ÇAĞATAY - Siemens Türkiye Enerji Üretimi Bölüm Direktörü Sinan Bubik, Türkiye’de gelecek birkaç yıllık dönemde enerjide kömürün ön plana çıkacağını belirterek, "Santrallerin modernizasyonu ve yeni yatırımlarla kömür, elektrik üretiminde dogalgazdan 5-6 puan pay alacak. Ancak bu gelişme doğalgazın enerjideki önemini azaltmayacak" dedi.

Bubik, AA muhabirine, Türkiye'nin yerli kömür konusunda geniş kaynaklara sahip olduğunu ve yabancı zengin kaynaklara da kolayca ulaşabilecek bir konumda bulunduğunu söyledi.

Doğalgaz santrallerine olan ilginin gaz tedarikçileri ile yaşanan sıkıntıların ardından değiştiğini vurgulayan Bubik, şöyle konuştu:

"Bu dönemde kömür, santrallerin modernizasyonu ve yeni yatırımlarla elektrik üretiminde doğalgazdan 5-6 puan pay alacak. Türkiye yerli kömür konusunda geniş kaynaklara sahip. Yakın gelecekte elektrik üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak için devletin verdiği teşvikler ile yerli kömürden enerji üretecek santral yatırımlarının hızlanacağını düşünüyoruz. Kömür santrallerinin baz elektrik ihtiyacını karşılamak için yıl içinde çok uzun süreler çalıştığını göz önünde bulundurursak, yerli kömüre olan talebin önümüzdeki dönemde artacağını söyleyebiliriz."

- Kömürdeki potansiyel ve verimlilik

Türkiye’nin 9-10 bin MW linyit, 6-7 bin MW ithal taş kömürüne dayanan kurulu güç potansiyeli bulunduğunu anlatan Bubik, "Her yıl bin MW’lık kömür santrali hayata geçebilir, sadece büyük kömür santralleri değil, küçük santrallerin de Türkiye'de gelişimi söz konusu olacak. Ancak bu gelişme, elektrik üretimindeki payını yüzde 36'lardan yüzde 30'lara doğru geriletse bile doğalgazın enerjideki önemini azaltmayacak" diye konuştu.

Yeni kömür rezervleri bulunmasıyla birlikte, bunların verimli bir şekilde enerjiye dönüştürülmesi gereğine işaret eden Bubik, "Kömür santrallerinde, yakıtı enerjiye dönüştürürken, otomasyonda yapılan bazı değişikle bu santralleri yüzde 2-3 daha verimi hale getirebiliyorsunuz. Örneğin 600 MW’lık bir kömür santralinde, tesis otomasyon ve prosesinde yapılan değişiklikler, sistemde 20 MW’lık ekstra bir kazanç sağlayabiliyor" ifadelerini kullandı.

- Bir santralden 50 milyon dolar tasarruf mümkün

Özellikle Siemens'in "daha fazla üretim mi daha fazla verimlilik mi önemli" sorusuna çözümler getirmeye çalıştığını anlatan Bubik, "Dünyanın en verimli santrallerini biz enerji pazarına sunuyoruz. Samsun'da kurulan 580 MW kurulu güce sahip santralde yüzde 61 verimlilik sağlayarak birinci olduk. Bunun bir benzeri şimdi Bandırma'da kuruluyor. Yüzde 2'lik verimlilik artışı aynı kapasitede elektrik üretiminde yılda 50 milyon dolar daha az yakıt harcanması anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer fosil yakıtlarla kıyaslandığında, hızla devreye alınan doğalgaz santrallerinin orta vadede cazibesini koruyacağına da değinen Bubik, gazın daha verimli ve karbon emisyonunun daha düşük olmasının bu unsuru destekleyeceğini vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.