Doktora sormadan antibiyotik kullanıyoruz

Doktora sormadan antibiyotik kullanıyoruz
Türkiye’nin antibiyotik kullanma sıklığı araştırıldı. Farklı illerden 4 bin 167 kişiyle yapılan araştırmada her 4 kişiden birinin doktora danışmadan, kafasına göre antibiyotik kullandığı tespit edildi.

Ga­zi Üni­ver­si­te­si Tıp Fa­kül­te­si Öğ­re­tim Üye­si Doç. Dr. Mus­ta­fa Nec­mi İl­han ile Mik­ro­bi­yo­lo­ji ve Kli­nik Mik­ro­bi­yo­lo­ji Uz­ma­nı Doç. Dr. Ni­lay Çöp­lü, Tür­ki­ye­’de ken­di ken­di­ne an­ti­bi­yo­tik kul­la­nım sık­lı­ğı ve ne­den­le­ri­ni ma­sa­ya ya­tır­dı.

Tür­ki­ye­’nin fark­lı il­le­rin­den 4 bin 167 ki­şiy­le gö­rüş­tü. Ça­lış­may­la top­lu­mun an­ti­bi­yo­tik kul­lan­ma çıl­gın­lı­ğı göz­ler önü­ne se­ril­di. Bu­na gö­re hal­kın yüz­de 48’i­nin son bir yıl­da, yüz­de 38’i­nin son bir ay­da ken­di ken­di­ne ilaç kul­lan­dı­ğı an­la­şıl­dı.

Ka­tı­lım­cı­la­rın yüz­de 57’si son bir yıl, yüz­de 24,6'sı son bir ay için­de an­ti­bi­yo­tik kul­lan­dı­ğı­nı söy­le­di. Yüz­de 25’i ev­de ge­rek­li olur di­ye ilaç bulun­du­rur­ken, yüz­de 26,2’si ken­di ken­di­ne he­kim öne­ri­si dı­şın­da an­ti­bi­yo­tik kul­lan­dı­ğı­nı di­le ge­tir­di.

DOK­TO­RA GİT­ME­YE VAK­Tİ YOKMUŞ!

Son bir yıl­da ilaç kul­lan­dı­ğı­nı be­lir­ten­le­rin yüz­de 84,5’i ağ­rı ke­si­ci, yüz­de 7,8’i an­ti­bi­yo­tik kul­lan­dı­ğı­nı ifa­de et­ti.
Dok­to­ra da­nış­ma­dan an­ti­bi­yo­tik kul­la­nan­la­rın yüz­de 14,3’ü he­ki­me git­me­ye vak­ti ol­ma­dı­ğı­nı, yüz­de 8,6’sı mu­aye­ne ve tet­kik üc­re­ti ver­mek is­te­me­di­ği­ni, yüz­de 55,2’si da­ha ön­ce ben­zer du­rum­da he­ki­min ver­miş ol­du­ğu ila­cı kul­lan­dı­ğı­nı söy­le­di.

40 YAŞ ÜS­TÜ YAY­GIN

He­ki­me da­nış­ma­dan an­ti­bi­yo­tik kul­la­nan­la­rın pro­fi­li de be­lir­len­di. Bu­na gö­re 40 yaş üze­ri ortaokul ve üstü eğitimli er­kek­ler ço­ğun­lukta olup aylık ge­li­rleri ise 2 bin TL üze­rinde olduğu tespit edildi.

HEKİME 'ANTİBİYOTİK YAZ' TALEBİ

Ka­tı­lım­cı­la­rın yüz­de 56,2’si kul­lan­dı­ğı an­ti­bi­yo­ti­ği he­kim­den yaz­ma­sı­nı is­te­di­ği­ni, yüz­de 9,2’si ec­za­cı­ya da­nı­şa­rak al­dı­ğı­nı, yüz­de 21,5’i önceden ev­de olan an­ti­bi­yo­ti­ği kul­lan­dı­ğı­nı, yüz­de 8,4’ü ar­ka­daş ya da ta­nı­dık öne­ri­siy­le kul­lan­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

İLAÇ POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Araş­tır­ma ne­ti­ce­sin­de uz­man­lar şu de­ğer­len­dir­me­yi yap­tı: “Uy­gun­suz an­ti­bi­yo­tik kul­la­nı­mı di­renç ge­liş­me­si­ne ve cid­di eko­no­mi kay­bı­na ne­den olu­yor. Her 5 ki­şi­den 3’ü­nün son bir yıl­da, 4 ki­şi­den 1’i­nin ise son bir ay için­de he­ki­me da­nış­ma­dan an­ti­bi­yo­tik kul­lan­ma­sı ilaç ve özel­lik­le an­ti­bi­yo­tik kul­la­nı­mı po­li­ti­ka­la­rı­nın göz­den ge­çi­ril­me­si­ni ge­rek­li kı­lı­yor. ”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.