Dört eski bakan hakkındaki soruşturma talebine ret

Dört eski bakan hakkındaki soruşturma talebine ret
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkın Kurtuluş Partisi'nin, eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'ın dokunulmazlıkları kalktığı gerekçesiyle haklarında soruşturma açılması taleplerini reddetti- Savcılık kararınd

İSTANBUL (AA) - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkın Kurtuluş Partisi'nin (HKP), eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'ın dokunulmazlıkları kalktığı gerekçesiyle haklarında soruşturma açılması taleplerini reddetti.

HKP'nin, 7 Haziran 2015'te yapılan genel seçimlerle birlikte dokunulmazlıkları kalkan eski bakanlar Bağış, Güler, Çağlayan ve Bayraktar hakkında "suç işlemek için örgüt kurmak", "zimmet", "irtikap" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma açılmasına ilişkin talepleri karara bağlandı.

Talepleri değerlendiren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu, HKP tarafından ihbar dilekçesi verilen dört eski bakan hakkındaki evrakın işlemden kaldırılmasına ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Kararda, ihbar dilekçesinde adı geçen Bilal Erdoğan hakkında 25 Aralık soruşturması kapsamında takipsizlik kararı verildiği ve bu kararın kesinleştiği, yine iş adamı Rıza Sarraf, Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan'ın da aralarında bulunduğu 53 şüpheli hakkında 17 Aralık soruşturması kapsamında da takipsizlik verildiği ve bu kararın da kesinleştiği anımsatıldı.

Konuyla ilgili TBMM Başkanlığı'na yazılan yazıya ilişkin verilen cevaba da yer verilen kararda, cevap yazısında ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 100. ve TBMM İç Tüzüğü'nün 107. maddesinde belirtildiği üzere görevde bulunan veya bakanlıkların görevleriyle ilgili işlerinden dolayı ceza sorumluluğu gerektiren fiillerin cezai soruşturmasının TBMM'nin görev ve sorumluluğunda bulunduğu'' belirtildi.

Kararda, dört eski bakan için Meclis'te komisyon kurulduğu ve Meclis'te yapılan oylamada bakanlar hakkında Yüce Divan'a sevk edilmemelerine ilişkin karar verildiği hatırlatılarak, ''Böylelikle aslında TBMM'ye yapılması gereken başvurunun, doğrudan soruşturma açma yetki ve görevi bulunmayan adli mercilere (İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı) yapıldığı ve mükerrer olduğu'' vurgulandı.

Bu nedenlerle, haklarında ihbar dilekçesi verilen dört eski bakana ilişkin evrakın işlemden kaldırılmasına ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği ifade edildi.

- Dilekçe

Halkın Kurtuluş Partisi avukatlarınca verilen suç duyurusu dilekçesinde, ''takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturması"nda adı geçen eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'ın 7 Haziran 2015 seçimleriyle birlikte dokunulmazlıkları kalktığı gerekçesiyle haklarında "suç işlemek için örgüt kurmak", "zimmet", irtikap" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma yürütülerek kamu davası açılması talep edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.