Dövizde aşağı yönlü hareket devam edebilir

Dövizde aşağı yönlü hareket devam edebilir
Döviz ve altının son aylarla yükselişe geçtiği dönemde Amerika Merkez Bankasının (FED) ve Avrupa Birliği Merkez Bankasının faiz artırımı sonucunda döviz ve altın yükselişe geçti.

Döviz ve altının son aylarla yükselişe geçtiği dönemde Amerika Merkez Bankasının (FED) ve Avrupa Birliği Merkez Bankasının faiz artırımı sonucunda döviz ve altın yükselişe geçti. Türkiye Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin pas geçtiği altı toplantı sonucunda yüzde 14’e sabitlenmesine karar verildi. Özellikle geçtiğimiz hafta sonu düşüş yaşayan dolar, yüzde 5 oranlarında aşağı yönlü hareket etti. Kurdaki hareketlenmenin sebebi ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan kararlar neticesinin sonucunda döviz il önce aşağıya daha sonrasında da yukarı yönde hareket etmeye başladı.

dsc-0228.jpg

“BORÇLANMALARA KARŞI ALINAN

KARARLAR DÖVİZİ VE ALTINI ETKİLEDİ”

Üç hafta öncesine kadar altının bin 40 TL’ye kadar yükseliş gösterdiğini söyleyen Kiraz Kuyumculuk yetkilisi İzzet Kiraz, Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımı ile başlayan sürecin Avrupa Birliği Merkez Bankasıyla devam ettiğini dile getirdi. Yapılan borçlanmalara karşı Türkiye’nin aldığı yeni kararlar sonucunda döviz ve altın aşağıya doğru hareket ettiğini belirten Kiraz, “Turizm sezonu açıldı. Turizm sezonundan kaynaklı ülkemize çok ciddi döviz girdisi başladı. Dövizin düşmesinin sebeplerinden bir tanesi de bu. Aynı zamanda enflasyonun dengelenmeye çalışılması, ihracatın artması gibi sebeplerde dövize etki ediyor. 17.50 TL’ye yükselen dolar, 16,16 TL’ye kadar düştü. İlerleyen süreçte biraz daha aşağıya yönlü hareket olabilir. Sonrasında ise çok hızlı yükselişler de olabilir. Dünyanın küresel anlamda piyasası, durumu, üretim hacmi, savaş ve benzeri gibi etkenlere göre değişebilir” dedi.

dsc-0233.jpg

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİ

ÜLKE İÇİ DİNAMİKLERİ ETKİLEYECEKTİR

Uzun vadede altının yükselmeye devam edeceğini ve ONS bazının çok aşağılarında kaldığını söyleyen İzzet Kiraz, “ONS bazındaki altın 2 bin 50’leri test etmişti. Şu anda ise bin 800’lü rakamlara kadar düştü. Döviz düşse bile ONS yükselir. Dövizde çok ciddi düşüşler yaşanırken altında ciddi düşüşler yaşanmaz. Ülkeye herhangi bir sermaye girdisi sağlanırsa ki bunun olabileceği spekülasyonları var. Bu durumda dolar ve euro çok ciddi manada aşağı yönde seyretmeye devam eder. Yapılacak toplantı sonucunda asgari ücretin belirlenmesi ülke içi dinamikleri etkileyecektir. Çünkü ülkenin yüz 60’ı asgari ücret ile çalışıyor. Ciddi manada da bu durum piyasaları etkiler. Asgari ücrete gelecek olan zam dövizi ve altını ani bir şekilde yükseltmez. Ama zaman içerisindeki veriler yani girdi ve çıktılar hesap edildikten sonra ortaya yükselip yükselmeyeceği belli olur” şeklinde konuştu.

dsc-0231.jpg

DÜĞÜN HAZIRLIKLARI YAPANLAR, DİKKAT!

Düğün sezonunun başladığını ve düğün yapacak olanların çok beklememesi gerektiğini ifade eden Kiraz, “Altında çok ciddi bir düşüş olacağını düşünmüyorum. Mantıklarına ve hesaplarına uyan bir noktada altınlarını almalılar. Bu durum sadece altına bağlı değil. Diğer şeyler daha da çok pahalanacak. Çünkü altın, diğer alınacak olan eşyalardan daha fazla artmadı” sözlerine yer verdi. (Pakize Yiğiter)

dsc-0234.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.