Dünya İlk Yardım Günü

Dünya İlk Yardım Günü
Türk Kızılayı: "Dünya İlk Yardım Günü" dolayısıyla yapılan açıklamada, her yıl eylül ayının ikinci haftasına rastlayan bugünün, çeşitli etkinliklerle kutlandığı, bu yılki temanın ise "İlk Yardım ve Yaşlanan Toplum" olarak belirlendiği ifade edildi. "

Dünya İlk Yardım Günü'nün bu yılki temasının, "İlk Yardım ve Yaşlanan Toplum" olarak belirlendiği bildirildi.

Türk Kızılayından, "Dünya İlk Yardım Günü" dolayısıyla yapılan açıklamada, her yıl eylül ayının ikinci haftasına rastlayan bugünün, çeşitli etkinliklerle kutlandığı, bu yılki temanın ise "İlk Yardım ve Yaşlanan Toplum" olarak belirlendiği ifade edildi. 

Dünyada her 5 saniyede 1 kişinin yaralanma sonucu hayatını kaybettiği, yaralanmaya bağlı ölümlerin de yüzde 40'ının düşme sonucu oluştuğu belirtildi. Önleyici bakım ve ilk yardım bilgisinin sağlık harcamalarını azalttığına dikkat çekilen açıklamada, Norveç nüfusunun yüzde 95'inin, ilk yardım eğitimi aldığı bilgisine yer verildi.

Türk Kızılayı tarafından her yıl 20 bin kişiye ilk yardım eğitimi verildiği, mevzuat ile zorunluluk getirildiği durumlarda ilk yardım eğitimi alan kişi sayısının arttığı, buna bağlı olarak da kurtarılan yaşam sayısının yükseldiği bildirildi.

Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği kapsamında, az tehlikeli iş yerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilk yardımcı, tehlikeli iş yerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilk yardımcı, çok tehlikeli iş yerlerinde ise her 10 çalışana kadar 1 ilk yardımcı bulundurulmasının zorunlu olduğu anımsatılarak, tüm işverenlerin bu kuralı sağlamaları gerektiğinin altı çizildi.

İlk yardım eğitimi sırasında, acil bir durum sonrası ne yapılacağının öğretilmesinin yanı sıra, tehlikelere ve acil durumlara karşı nasıl korunulması gerektiğinin de öğretildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yaşlılara bakım hizmeti veren kişilerin ilk yardım eğitimi alması, emniyet konuları ve önleme çalışmaları, bilinç düzeyini arttıracaktır. İlk yardım uygulama becerileri aynı zamanda yaşlıları güçlendirecek ve sosyal katılımlı bir toplum içerisinde yer almalarına teşvik edecektir. 2050 yılında dünya nüfusunun beşte biri 60 yaşın üzerinde olacaktır. Gelecekte, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde nüfusun yaşlanması yönünde hızlı bir demografik değişiklik meydana gelecektir. Kızılay ve Kızılhaç dernekleri tarafından yaşlı nüfusun arttığı ülkelerde, her yıl 14 milyon kişiye ilk yardım eğitimi verilmektedir. Yaşlanmakta olan kişilere ilk yardım eğitimi verilmesi sadece akıl, ruh ve duygusal anlamda iyilik hali vermez, diğer alanlarda da yaşlı bireyin kendisinin iyi hissetmesine katkıda bulunur. Yaşlı kişilerin öğrenecekleri ilk yardım ile bir kişinin hayatını kurtarması veya ilk yardım gereken bir kişiye yardım etmesi kendisini çok iyi hissetmesine yol açacaktır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.