Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden liderlere çağrı

Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden liderlere çağrı
Dünya Müslüman Alimler Birliği: "Özellikle bu günlerde yeniden şekillendiriyormuş gibi görünen uluslararası toplum bu çabaları görmezden gelemez"

Dünya Müslüman Alimler Birliği, İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi "Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma" temasının, tüm İslam ülkelerinin uyguladığı bir gerçeğe dönüştürülmesi çağrısında bulundu.

Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Birlik, İstanbul'daki 13. İslam Zirvesi gerçekleştiği atmosferi, birkaç yıldır İslam ümmetinin içinde bulunduğu dönüm noktasını göz önüne alarak büyük bir önemle takip etmektedir. Birlik, bu dönemin İslam ülkelerinde doğurduğu değişimleri, olayları ve ayaklarını yere güçlü şekilde basmak için sarf ettiği yoğun çabaların önüne bir engel olarak çıkan bölgesel ve uluslararası gelişmeleri takip etmektedir. Özellikle bu günlerde yeniden şekillendiriyormuş gibi görünen uluslararası toplum bu çabaları görmezden gelemez." denildi.

- Türkiye'nin başkanlık etmesi memnuniyet verici

Türkiye'nin, İİT'nin gelecek dönem başkanlığını yapacak olmasından duyulan memnuniyetin ifade edildiği açıklamada, Türkiye'ye, İstanbul'daki toplantının "Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma" temasını tüm İslam ülkelerinin uyguladığı ve yaşadığı bir gerçeğe dönüştürme ve bu yolda çıkacak engelleri kaldırma çağrısı yapılarak görevinde başarı dileklerinde bulunuldu.

İİT zirvesine de "halkların özgürlük, değişim ve yenilenme" taleplerini benimseme, "ülkeler arası gerçek işbirliği ile yetinilmeyip, bütünleşmeyi sağlama, siyasi ve ekonomik engelleri kaldırma" çağrısında bulunulan açıklamada, farklı alanlardaki işbirliği ve bütünleşmenin herkesi güçlendireceği, tüm ülkelerin kaynaklarından istifade sağlayacağı ve İslam ülkeleri birliğini vatan ve halklarına hizmet eden gerçek bir birlik haline getireceği kaydedildi.

Terör ve despotluğun gündeme alınması, insan ve evrene yönelik zararlarının bertaraf edilmesi için gerçek nedenleriyle etkin çözüm yollarının incelenmesini tavsiye ettiği belirtildi.

Açıklamada, "DAEŞ ve diğer örgütlerin yaptığı terör gibi dünyanın gözleri önünde, Filistin topraklarında terör uygulayan Siyonist işgalci gibi yapıların yanında bir yaşam tarzı olarak halkına ve vatanına karşı terör ve darbe üreten sistemler de var. Birlik terör ve despotluk arasında bir ayrım görmüyor." denildi.

- Müslüman azınlıklar sorunu

Bazı batılı ülkeler ve örgütlerin İslam ve Müslüman imajını lekelemek için benimsediği ve bazılarının ırkçı amaçları gerçekleştirmek için kullandığı İslamofobi olgusuyla mücadele konusunda uluslararası baskı oluşturulmasını istedi.

Açıklamada ayrıca, "Artık hepsi acil ve endişe verici duruma gelen İslam dünyasının sorunları, özellikle Filistin, Irak, Suriye, Mısır, Libya, Yemen, Somali, Bangladeş, Malezya, Keşmir, Afganistan gibi ülkeler öncelikler arasına alınmalı" denilerek, dünya genelindeki Müslüman azınlıklar sorununun da, söz konusu ülkelerde yaşayanların acılarını dindirecek ve umut verecek şekilde ortak bir duruş belirlenmesi hedefiyle görüşülecek konuların başında yer alması gerektiği ifade edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.