'Düşman yurda ticaret fikri ve ihanetlerle girdi'

'Düşman yurda ticaret fikri ve ihanetlerle girdi'
Konya Aydınlar Ocağı’nda eğitimci Mustafa Duran ve şair İbrahim Şaşma Çanakkale şiirlerini konuştu.

Konya Aydınlar Ocağı’nda eğitimci Mustafa Duran ve şair İbrahim Şaşma Çanakkale şiirlerini konuştu.

Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Salı Sohbetleri'nde eğitimci Mustafa Duran Çanakkale Harbi ve Şehitleri üzerine yazılan şiirleri anlatırken şair İbrahim Şaşma’da kendi şiirlerini seslendirdi. Çanakkale Harbi sırasında bütün çağrılara rağmen ediplerin önemli bir bölümünün eser kaleme almadığını anlatan Duran en güzel şiirleri M.Akif’in yazdığını, ikinci sırada ise Nurullah Genç’in geldiğini söyledi.

aydinlar-ocagi-3.jpg

SATIN ALINIP DAĞITILMALI

Konya İl Halk Kütüphanesi Salonu'ndaki programın ilk konuşmacısı olan Duran Çanakkale’ye dair yazılan ilk şiirleri ve şairlerin konuya bakış açılarını anlattı. Çanakkale harbi üzerine ilk şiirin 1913’de Türk Yurdu dergisinde imzasız olarak yayınlanan “Çanakkale Güllelenirken” adlı şiir olduğunu kaydeden Duran Rıza Seyfi’nin “Kal’a-i Sultaniye” adlı şiirinden sonra ediplerden suskunluk oluğunu, bunun üzerine Harbiye Nezaretinin coşku, ilgi ve maneviyatı artırmak için şairlere çağrı yapıp yarışmalar düzenlediğini, hatta yazılan eserlerin satın alınıp dağıtılması kararı aldığını söyledi.

TEK BİR MISRA DAHİ YAZMAMIŞTIR

“Ali Paşa yazdığı bir tahmiste düşmanın ‘Ticaret fikri ve ihanetlerle yurda girdiğini’ yazdığını anlatan Duran “Harbe dair en güzel şiirleri yazanların başında gelen Nurullah Genç ise Çanakkale Harbi için ‘Hilal ile Haç’ın savaşı’ demiştir. Akif Çanakkale’de olmadığı halde Hurma bahçelerinde en güzel Çanakkale şiirlerini yazarken Çanakkale Harbinde Çavuş olarak bulunan yazar Ahmet Haşim ise tek bir mısra dahi yazmamıştır” diye konuştu.

aydinlar-ocagi-2.jpg

BAŞARAMADILAR

İngilizlerin Çanakkale’ye saldırmadan önce İskenderun bölgesine getirdikleri silahlarla üç bin Ermeni’yi saldırıya hazırladıklarını da anlatan Duran “Bu bilgiyi Hatay depreminde kaybettiğimiz Mehmet Tekin hocamızdan dinlemiştik. İngiliz kuvvetleri Çanakkale’deyken Ermeniler İskenderun, Arsuz ile Samandağ arasındaki Musa dağından saldırıya geçmek için hazır bekletilmişler. Yani İskenderun ikinci saldırı bölgesi olarak seçilmiş ama Çanakkale’deki gelişmelerden sonra bunu başaramamışlar” diyerek konuşmasını tamamladı.

aydinlar-ocagi-1.jpg

Şair İbrahim Şaşma’da kendi yazdığı Çanakkale şiirleri ile Kut’ül Amare Zaferi şiirini seslendirerek programa edebi derinlik kazandırdı. Program sonunda Duran ve Şaşma’ya kitap takdim eden Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’de Çanakkale Harbinde Türk askerinin gösterdiği başarıdan sonra çete saldırılarının da önüne geçilmesinin önemli bir başarı olduğunu ama Ermeni çetelerinin çıkaracağı isyanının bastırılması hadisesinin onlarca yıldır Türkiye’yi karalama kampanyasına dönüştürüldüğünü anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.