Düşüşte ama hala yüksek!

Düşüşte ama hala yüksek!
Zirve yapan sebze meyve fiyatlarında havaların ısınmasıyla birlikte yüzde 50’ye varan düşüşler yaşandı. Düşüşe rağmen fiyatların hala yüksek olduğunu ifade eden vatandaşlar biraz daha makul seviyelere gelmesini bekliyor.

Zirve yapan sebze meyve fiyatlarında havaların ısınmasıyla birlikte yüzde 50’ye varan düşüşler yaşandı. Düşüşe rağmen fiyatların hala yüksek olduğunu ifade eden vatandaşlar biraz daha makul seviyelere gelmesini bekliyor.

Ramazan ve öncesinde fahiş fiyatları gören sebze meyve fiyatları düşmeye başladı. Havaların ısınmasıyla birlikte fiyatlar yüzde 50’ye varan düşüşler yaşandı. Düşüşle birlikte az da olsa nefes alan vatandaşlar fiyatların daha makul seviyeye gelmesini beklerken pazarcılar, önümüzdeki günlerde düşüşün devam edeceği yönünde görüş belirtti. Sektör temsilcileri, fiyatlarda belirleyici rolü, girdi maliyetlerindeki artış, nakliye ve personel giderlerinin sektördeki oynadığını ifade etti.

dsc-1135.jpg

‘PAZARIN ATEŞİ DÜŞÜNCE KİLOYLA ALIYOR’

Sebze fiyatlarında geçen haftaya göre düşüş yaşandığını aktaran Özalkent Kapalı Pazar esnaflarından Bünyamin Aristan, “Domates geçen hafta 20 lirayken şuan 12 lira. Salatalık 12 liraydı 6 liraya düştü. Biberler 20 liraydı 12 liraya, patlıcan 20 liradan 10 liraya, fasulye 25 liradan 10 liraya düştü. Vatandaş önceden 3 patlıcan, 4 kabak ver diyordu. Şimdi biraz pazarın ateşi düşünce kilo ile alıyor. Şuan meyve fiyatları yüksek. Meyve fiyatları da bir haftaya kadar düşer. Fiyatların düşmesindeki en büyük sebep ise havaların ısınmasıyla birlikte ürünün çoğalması. Tarla ürünlerinin tezgahlara tamamen girmesiyle birlikte fiyatlar 1-2 lira daha düşer. Daha fazla düşmez. Şuan üreticiden malı bedava alsan bile tezgaha getirip koymanın maliyeti 3,5 lira. Nakliye pahalandı. Mazot 7 liradan 22 liraya çıktı. Ürünü toplayan işçi 150 liraya topluyorsa şuan 200 liraya çalışıyor. Vatandaşın da alım gücü düştü. Şuan domates 5 lira olsa müşteri 2 kilo alacak. Ama 12 olunca 1 kilo, 10 liralık ver diyor. Şimdi vatandaş 4 bin 500 lira aylık alıyor, bunun 2 bin lirasını zaten kiraya veriyor. Gerçekten vatandaş şuan zor geçiniyor. Biz bunu yaptıkları pazar alışverişlerinden hissediyoruz” dedi.

dsc-1124.jpg

PAZARA DAVET

Vatandaşların pazardan alışverişi bırakmaması gerektiğini de aktaran Aristan şu şekilde konuştu: “Market ile pazar arasında en az 5 lira fark var. 100 lira ile pazardan 10 kilo ürün alıyorsa marketten 6 kilo alır. Biz vatandaşlarımızı pazarlara davet ediyoruz. Tezgahımızın arkası da aynı önü de aynı. Pazarda her bütçeye uygun ürün vardır. Ben konuşuyorsam sadece kendi tezgahım için değil pazar için konuşuyorum. Pazarda her aile kendine göre ürün bulur.”

dsc-1127-001.jpg

‘UCUZA ALIRSAK UCUZA SATARIZ’

Yeşillik fiyatlarının düştüğünü, daha da düşmesini beklediklerini aktaran Özalkent Kapalı Pazar esnaflarından Vedat Söğüt ise, “Vatandaş önceden 200-300 lirayla pazara geliyordu. Hiç bir şey alamadan gidiyordu. En azından şimdi poşeti dolu gidiyor. İnanın vatandaşların pazardan hoşnut gitmesi biz pazarcıları da mutlu ediyor. Temennimiz üreticinin de zarar etmeyeceği şekilde fiyatların daha da düşmesi. Sebze ve meyve tamamen arz talep işidir. Talep gelirse fiyat yükselir. Talep olmazsa, mal satılmazsa ister istemez ürün artar fiyat düşer. Marul 2-3 hafta önce 20-25 lira arasıydı. Şuan 10-12 lira. Yeşillikler 2,5-3 lira. Yeşil soğanın bağı 5-6 lira. Şuan en azından garibanım diyen dahi alabilecek durumda. Vatandaşlarımız bizlere sitem etmesin. Biz halden ucuz alırsak ucuza satarız. Pahalıya alırsak pahalıya satarız. Keşke fiyat düşsün. Vatan 1 marul yerine 2 marul alır. Pazarcının kârı bellidir” diye konuştu.

dsc-1132.jpg

‘EN AZINDAN BİR ŞEYLER ALINABİLİYOR’

Ramazan ayında çok yüksek rakamlarda meyve ve sebze tükettiklerini ifade eden Muharrem Özdoğan, “Şuan pazarda fiyatlar biraz düşmüş ama halen istenilen seviyede değil. Ramazan ayında fiyatlar çok yüksekti. Sebze yemeği yapmaya korkar olduk. 30 liralara domates satıldı. Kahvaltıya değil sadece yemeğe domates alır hale gelmiştik. Neyse ki şuan fiyatlar biraz gerilemiş en azından bir şeyler alınabiliyor. Patatesin de ucuzlaması çok önemli. Patates gariban yemeğinden çıkıp zengin yemeğine dönüştü. Asgari ücrete verilen zam eridi gitti. Enflasyon yüzde 70 açıklandı. En kötü emekli maaşı asgari ücrete yaklaşacak. Asgari ücrete tekrar iyileştirme gelmeli. Kiralar 2 bin-2 bin 500 lirayı buldu” ifadelerini kullandı. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.