Ebru sanatının incelikleri Konya'da

Ebru sanatının incelikleri Konya'da
 Editör
“Türk Sanatı” olarak görülen “Ebru”nun yurt içinde ve yurt dışındaki tanınırlığını artırmaya yönelik sergilerden birisi daha halkımızla buluşuyor.

Kendine has yapım tekniği ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle insanların daima ilgisini çekmeyi başaran güzel sanatlar içerisinde yer alan ve Türk milletinin bu sanata verdiği önem neticesinde artık dünyada bir “Türk Sanatı” olarak görülen “Ebru”nun yurt içinde ve yurt dışındaki tanınırlığını artırmaya yönelik sergilerden birisi daha halkımızla buluşuyor.

Dünyada artık yaygın kabul gören adıyla “Ebru” sanatı aslında bir kâğıt süsleme ve boyama sanatıdır ve bu yöntemle yapılan ebrulu kâğıtlar “Türk kâğıdı” olarak isimlendirilmektedir. Ebru sanatı yıllar boyunca usta-çırak yöntemine dayalı gelenekli eğitim metodu ile öğrenilmesi sayesinde günümüze kadar varlığını koruyarak kendisini geliştirmiş nadide sanatlarımız arasında yer almakta.

Ebru sanatına uzun yıllardır hizmet eden usta sanatçılar M. Sadrettin Özçimi, F. Betül Koyuncu, Esma Erarslan, Ayşe Temel Beldar ve bu ustalardan ebru sanatını öğrenip icazetnâmelerini almış bir grup ebru sanatçısı, geçtiğimiz yıl içerisinde İstanbul-Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde düzenledikleri “Payitahttan Payitahta” karma ebru sergisini, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat Merkezi’nde 19 Şubat – 1 Mart 2024 tarihleri arasında bu kez Konyalı sanatseverlerle buluşturacaklar. Sergide, gelenekli ebru teknikleriyle hazırlanmış ebru türlerinden battal ebru, hatip ebrusu, şal ebru, taraklı ebru, kumlu ebru, akkâse ebru ve çiçek ebrularından oluşan 80 civarında klasik ve tasarım eser yer alacaktır.

SANAT SÖYLEŞİSİ

19 Şubat 2024 Pazartesi günü saat 15.00’da açılışı yapılacak olan sanat sergisi 12 gün boyunca 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecektir. Ayrıca serginin açılışı sonrasında saat 16.30’da moderatörlüğünü Ali Bektaş’ın yapacağı ve M. Sadreddin Özçimi, Ali Kemal Kakan, Mustafa Çıpan’ın katılımcı olacağı bir sanat söyleşisi de gerçekleştirilecektir.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.