Eczacılardan fiyat güncelleme talebi

Eczacılardan fiyat güncelleme talebi
Konya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. A. Hakan Koru, oda yönetim kurulu adına İlaç Fiyat Kararnamesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Konya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. A. Hakan Koru, “Zor bir ekonomik dönemden geçmekte olan Eczacılar için, ilaç fiyat kararnamesi kademelerinde güncelleştirme şart! Güncelleştirme yapıldığı takdirde biz eczacılar artık ilaca zam istemiyoruz” dedi.

İlaç Fiyat Kararnamesi'nin kademelerinde mutlaka güncelleştirmenin şart olduğunu vurgulayan ve oda yönetim kurulu adına bir açıklamada bulunan Koru, şunları söyledi: “Ülkemizde ilacın fiyatlandırılması 1984 yılında yürürlüğe girmiş olan ilaç fiyat kararnamesi ile yapılmaktadır. O günden 2009 yılına kadar ara ara düzenlemeler olmakla beraber bu yılki güncellemeye kadar 2009’dan beri tam 13 yıl değişiklik olmamıştır. Bu teknik bir konu olmakla beraber vatandaşımızın anlayabilmesi için bir miktar bilgilendirmede yarar olduğunu düşünüyorum. Eczacıların kârları aşağıdaki gösterilen tablodaki kademelere göre belirlenmektedir. 1.Kademe: 10 TL/ye kadar olan kısım (10 TL dâhil) 2.Kademe: 10-50 TL arasında kalan kısım (50 TL dâhil) 3.Kademe: 50-100 TL arasında kalan kısım (100 TL dâhil) 4.Kademe: 100-200 TL arasında kalan kısım (200 TL dâhil) 5.Kademe: 200 TL üstünde kalan kısım kademeler yükseldikçe eczacı kar oranları azalmaktadır. Ne yazık ki yıllardır bu kademelerde hiç bir güncelleme yapılmamış ve her gelen zam ilaçların üst kademelere taşınması gibi bir sonuç doğurmuştur.

YENİDEN YAPILANDIRILMASI ELZEMDİR

Bunu bir başka şekilde ifade etmek gerekirse her gelen zam eczacının brüt kârını aşağıya çekmektedir. 2004 yılından bu yana kademeler hiç bir şekilde değiştirilmemiştir. Bu tablodaki rakamlar anlamlarını yitirmiştir. Dikkat edilecek olursa geçen zaman içinde 1. Kademe tamamen yok olmuştur. 8 Temmuz 2022 tarihinde İlaç Fiyat Kararnamesi’nde bir değişiklik olmuştur. Ancak yine fiyat kademeleri ile ilgili hiç bir güncelleme olmamış ve ortalama yüze 2’lik eczane kârlılık artışı olmuştur. Ama son gelen yüzde 25’lik fiyat artış ile bu iyileştirmede yok olup gitmiştir. Genel giderlerdeki artış çok büyüktür. Özetle ilaç fiyatlandırma ve referans ilaç mekanizmalarının tekrar değerlendirilmesi ve her ne pahasına olursa olsun yeniden yapılandırılması elzemdir. Elbette ki devletimiz ilaç israfının ve maliyetinin önüne geçmek için gerekli tedbirleri almalıdır. Ancak halk sağlığını tehlikeye atacak matematik hesaplarının yapılması, telafisinin mümkün olamayacağı sorunları yanında getirecektir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.