Eğribayat’ta yılın ilk hasadı yapıldı
Kırsal mahallelerde arıcılığın geliştirmesi ve üreticilerin bilgilendirilmesi amacıyla pilot bölge olarak seçilen Eğribayat Mahallesi’nde “Arılı Kovan Destek Projesi İlk Hasat Programı” düzenlendi.
Kırsal alanda arıcılığın geliştirilmesi ve üreticinin desteklenmesi için “Arılı Kovan Destek Projesi İlk Hasat Programı” yapıldı. Programa: AK Parti Konya Milletvekili Meryem Göka, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatrımacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Konya İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Şakir Uslu ve davetliler katıldı. Selçuklu Mahallesinde bulunan 72 mahallenin 33’nün kırsal alanda yetiştirilen tarım ve hayvanlık ürünlerinin olduğunu ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Kırsal Hizmetler Müdürlüğünü Covid-19 sürecinden hemen önce kurduk. Bizim için çok önemli. Selçuklumuzda 72 Mahallemiz var. 72 mahallemizin 33 tanesi kırsal mahalle. Kırsal mahallelerimizde ciddi manada tarımsal ve hayvancılıkla ilgili üretim faaliyetleri yapılıyor. Aslında geleneklerinden gelen el sanatları ile ilgili faaliyetleri ve belli alışkanlıkları var. Fakat bu faaliyetlerimiz son dönemlerde çok azaldı ve tabii geleneksel yöntemlerle yapılan faaliyetler verimliliğini de yitiriyor. Bu manada Kırsal Hizmetler Müdürlüğü kurarak, Tarım İl Müdürlüğümüzle Konya Büyükşehir Belediyemizin Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığıyla ve ilgili kurumlarla işbirliği halinde bütün dış mahallelerimizde tarım hayvancılık ve el sanatları alanlarında üretimin, ürün çeşitliliğinin ve istihdamın artırılması amaçlanıyor. Bu şekilde kırsaldaki istihdamla birlikte yerleşiminde çoğaltılması ürün çeşitliliğinin artırılması ile birlikte ürün kalitesinde belli bir standardın yakalanarak ekonomik değeri olan ekonomik anlamda bize katkı sağlayacak marka ürünlerinin oluşturulması üretilmesi anlamında çok ciddi bir çalışma başlattık” dedi.
“EĞRİBAYAT MAHALLESİ’NİN GELENEĞİNDE BİR ARACILIK VARMIŞ”
Covid-19 döneminde ara verilen çalışmalara tekrar başlandığını söyleyen Başkan Pakyatırmacı, “Covid-19 döneminde Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüz kayıt sürecinden dolayı bir miktar bu çalışmalara ara vermek zorunda kaldık. Ama hemen işe başladıktan sonraki süreçte birebir mahallelerimizde çalışmalar yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediye'mizin Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ile ciddi temaslar geliştirildi. 33 muhtarımızla, mahalle başkanlarımızla, kaymakamımızın riyasetinde toplantıları düzenledik ve ihtiyaçları belirledik. Mevcut ürünleri ürün çeşitliliğini tespit ettik. Bunların geliştirilmesi ile ilgili uygulaması gereken yöntemler neler bunları belirleyip talepleri aldık ve bu doğrultuda çalışmalarımızı devam ettirdik. Tabii arıcılık faaliyeti önemli Konya’mızda farklı bölgelerde yapılıyor. Ama merkez bölgelerimizde çok fazla yapılmıyor. Eğribayat Mahallesi’nin geleneğinde bir aracılık varmış. Sultan Balı olarak buradan Selçuklu sultanlarına bal gönderilen bir bölgeymiş” diye konuştu.
PAKYATRIMACI: 120 KOVANLA PİLOT BÖLGE OLARAK BAŞLATMIŞ OLDUK
Arıcılık faaliyeti yapmak isteyen üreticiye yüzde 50 oranında destek sağladıklarını aktaran Başkan Pekyatırmacı, “Tabii arıcılık önemli bir faaliyet bu noktada biz Selçuklu Belediyesi olarak arıcılık yapmak ve üretime katkı sağlamak isteyen üreticilerimize Arılı Kovan Hibe Desteği’ni yüzde 50 oranında sağladık. Bütün arı üretimi ile ilgili ihtiyaçları olan araç-gereç ve ekipmanları da onlara ücretsiz olarak temin ettik. Şu anda Eğribayat Mahallemizde 120 kovanla pilot bölge olarak başlatmış olduk. 12 kovanını üreticilerimize dağıttık 8 kovanında araştırmaları için kendimiz kullanıyoruz. Bu bölgede mayıs ayında kovanların dağıtımını yaptık. Ama 3 ay içerisinde çok hızlı bir şekilde arılarımız üretimlerini tamamladılar ve yapabilecek konuma geldik. İnşallah bu arıcılıkla ilgili faaliyetleri sadece Eğribayat Mahallemizde değil diğer bütün mahallelerimize de yaygınlaştırarak devam ettirmeyi planlıyoruz. Sadece arıcılık noktasında değil peynir süt ürünleri ile ilgili Akpınar Mahallemizde, Tepekent Mağaramızı ıslah ettik. Bu ıslah neticesinde bu mağaralar soğuk hava deposu olarak kullanılır” ifadelerine yer verdi. Pakize Şengül
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.