Ekonomi Bakanı Elitaş: (3)

Ekonomi Bakanı Elitaş: (3)
"Yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili 2004'te aldığımız kararları yeniden gözden geçiriyoruz"- "Hem yatırım teşviklerinde hem yatırım ortamında ortaya çıkan engeller neyse onları kaldırmak için gayret göstermeye çalıyoruz"- "(Karaman'daki çocuğa ci

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili 2004'te aldığımız kararları yeniden gözden geçiriyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, hızlandırılması için çeşitli faaliyetleri de dile getirmeye çalışıyoruz. Hem yatırım teşviklerinde hem yatırım ortamında ortaya çıkan engeller neyse onları kaldırmak için gayret göstermeye çalıyoruz" dedi.

Elitaş, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü tarafından bir otelde düzenlenen "Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması" programında, Türkiye tarihi için 3 Kasım 2002'nin milat olduğunu belirtti.

Bugün Brezilya ve başka ülkeler büyümelerini negatif yönde revize ederken, Türkiye'nin 2016 yılındaki büyümesinin yüzde 4'e doğru revize edilmesinin, seçim sonuçlarının istikrara dönüşmesinin en önemli işaretlerinden biri olduğunu vurgulayan Elitaş, dün İstanbul'da, Türkiye'de yatırımı bulunan ABD merkezli 23 firmanın Türkiye temsilcileri ile bir araya geldiklerini, onların da "Türkiye'deki yatırım ortamının iyi olduğunu ve yatırımlarına güven içinde devam ettiklerini" açık ve net bir şekilde ifade ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin içerisinde bulunduğu coğrafyanın önemine işaret eden Elitaş, "Dört saatlik uçuş mesafesinden 1,5 milyar insana hitap edildiği, 1,5 trilyon dolarlık ticaret hacminin olduğu bir coğrafya. Bu coğrafyadan faydalanmak isteyen hem Türk sermayesi hem yabancı sermayenin burada yatırım yapması çok önemli. Yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili 2004'te aldığımız kararları yeniden gözden geçiriyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, hızlandırılması için çeşitli faaliyetleri de dile getirmeye çalışıyoruz. Hem yatırım teşviklerinden hem yatırım ortamında ortaya çıkan engeller neyse onları kaldırmak içen gayret göstermeye çalıyoruz ve önümüzdeki günlerde de Sayın Başbakanımızın başkanlığında yapılacak toplantıda da hayata geçirmiş olacağız" diye konuştu.

Türk müteahhitlerinin yurt dışında 2002'den bu yana 325 milyar dolara yakın inşaat yaptıklarına dikkati çeken Elitaş, şöyle konuştu:

"Bugün dünyada faaliyet gösteren, sayısal olarak müteahhit hizmetlerine baktığımızda, Türkiye ikinci, ciro olarak dünyada sekizinci sırada. Biz bu dönem içerisinde hem sahra altı Afrika'yı, hem Güney Amerika'yı hem de Çin, Hindistan, Japonya'yı hedef ülke, odak ülke haline getirdik. Biliyorsunuz dün Merkez Bankasının faiz kararında önemli bir cümle vardı; 'AB'nin ekonomisindeki önemli gelişmelerle birlikte Türkiye ile ticari faaliyetlerinin güçlenerek süreceği inancımız devam etmektedir' ifadesi, AB ile bizim 2016 yılında ticaret hacmimizde iyi bir gelişmenin var olacağını gösteriyor. Komşumuz İran'a uygulanan ambargonun kalkmasıyla Türk müteahhitlik hizmetlerinin orada çok büyük iş yapabileceklerini ve ünlerinin sadece Orta Asya'da değil, Rusya'da değil, dünyanın öbür ucuna Güney Amerika'ya kadar ulaştığını görüp mutlu olmamak elde değil. Hakikaten Türkiye hem mallarıyla hem müteahhit hizmetleriyle önemli bir noktaya gelmiş."

- "Televizyon dizileri önemli ihracat kalemi haline geldi"

Elitaş, Türk televizyon dizilerinin de önemli ihracat kalemi haline geldiğine işaret ederek, Peru'da, Ekvador'da, Şili'de ve Pakistan'da Türk dizilerine ilgi gösterildiğini kaydetti.

Dün fikir işçilerinin ürünlerinin dünyaya tanıtımı ile ilgili bir çalıştay gerçekleştirildiğini dile getiren Elitaş, "Bu toplantıya bakan yardımcımız katıldı. Hakikaten çok umut vaat eden görüşler ortaya çıktığını, ağustos ayının sonuna kadar diziler, diğer kültürel faaliyetlerle ilgili bir hamlenin çalışmalarını hayata geçireceklerini söylediler. İnşallah, Türkiye dizi ihraç ederek, ekonomiye, ihracata büyük katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.

"İnşallah içimizdeki umudu kaybetmezsek, heyecanımızı bir kenara bırakıp karamsarlığa düşmezsek geleceğimiz aydınlık" ifadelerini kullanan Elitaş, şöyle devam etti:

"Yeter ki cesaretimiz, azmimiz, kararlılığımız olsun. Bir ve beraber olalım. Aynı hedefe doğru kilitlenip, koşmak için gayret gösterelim. Devir mazeret üretme devri değil. Devir sorunları çözüp hedefe ulaşma zamanı ama tek başına değil birlikte hedefe ulaşma zamanı. Hepimizin farklı hedefleri olabilir. Hepimiz sandık zamanı başka partilere oy verebiliriz. Beni sevmeyen olur, başkasını sevmeyen olur ama seçim bitti. Bundan sonra 2019 yılındaki seçimlere bakmak lazım. Bugün hedefimiz, eksiklerimiz, yanlışlarımız varsa eleştirmek, yapıcı bir şekilde yanlışlarımızı düzeltmek ama Türkiye'nin önündeki engelleri hep birlikte aşabilmek için gayret gösterme zamanı olmalıdır. Bu hedef doğrultusunda olduğumuz sürece, hangi siyasi partiden olursa olsun 78 milyon, Türkiye'nin muasır medeniyet seviyesine ulaşıp, aşmak için gayret gösterme azim ve kararlılığında olduğu taktirde, Türkiye'nin önünde aydınlık bir gelecek olduğunu hepimiz müşahede ederiz."

- Karaman'daki çocuk cinsel istismarları

Bakan Elitaş, konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Karaman'da çocuklara yönelik cinsel istismar konusuna yönelik soru üzerine Elitaş, şunları söyledi:

"Kim yaparsa yapsın, nerede olursa olsun, korunacak, kollanacak bir şey değildir, lanetlenecek bir meseledir. Hangi dernek, hangi vakıf çatısı altında olursa olsun bu bir insanlık dışı suçtur. Allah belasını versin. Uçakta Karaman milletvekili arkadaşımız vardı. Meselenin tam teferruatını ondan öğrendik. Tüylerim diken diken oldu, yüreğim burkuldu. Bu konu siyasi rant için deşilirse aileleri, çocukları perişan edeceğiz. Dava devam ediyor. Bu olayı sık sık dile getirerek, AK Parti'yle ilişki kurdurup bir vakfı yok etme amaçlı işler de olursa... Varsa hatası hep beraber gitsinler. Ama aile ve çocuklara uzanırsa bunun yarası daha ağır olur. Bu olayı lanetliyoruz. Boyutlarından çıkarılmış ve daha ileri giderse orada zarar görmüş yavruların deşifre olmasına, ailelerin perişan olmasına sebep verir. İyi niyetli kardeşlerimiz bu meseleyi durdursunlar, tedbirlerimizi alalım. Komisyon kuruldu, komisyon da özellikle bu hassasiyete dikkat etmeli. Birini cezalandıracağız derken oradan zarar görmüş mağdurları da kendi içlerinde sıkıntıya mahkum etmeyelim. Bu komisyon en hassas komisyonlardan birisi. Çünkü ortada mağdur yavrular, aileler var."

Dokunulmazlıklar konusunda yaşanan gelişmelere de değinen Elitaş, dokunulmazlığın kaldırılmasının milletvekilliğin kaldırılması anlamına gelmediğini, yargılama yolunun açılması olduğunu dile getirdi.

Bakan Elitaş, 507 dokunulmazlık dosyası bulunduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu dosyaların TBMM iç tüzüğüne göre hayata geçirilmesi için her bir dosya için 5 kişilik alt komisyon kurulmalı. Arkadaşlarımız hesaplamış bu işlemler 300 gün sürüyor. 300 günde Türkiye'nin bütün işlerini askıya alalım, dokunulmazlıkla uğraşalım. Sayın Kılıçdaroğlu bilmiyor değil, iyi biliyor, dokunulmazlıklar kalktığı taktirde demokrasinin askıya alınma ihtimalinin had safhada olduğunu çok iyi biliyor. Ama bilmemezliğe yatıyor, niye öyle yapıyor bilmiyorum, aslında bilebilecek kabiliyette biri diye tahmin ediyorum. Sayın Başbakanımız da açıkladı, dokunulmazlıklarla ilgili anayasanın 83'üncü maddesi konusunda geçici maddeyi biz getireceğiz. TBMM'de oylamaya sunacağız. 'Hodri meydan' diyeceğiz, kim dokunulmazlığı istiyor, kim istemiyor bakacağız. Olmadığı taktirde doğrudan doğruya teröre bulaşmış, terörle kucaklaşmış kişilerin dokunulmazlık dosyaları ayrı gelebilir."

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.