Ekonomi Bakanı Elitaş:

Ekonomi Bakanı Elitaş:
"Batılı ülkeler, ancak kendilerine bir zarar geldiği andan itibaren terör ve terörizmle ilgili görüşlerini değiştirmek yerine empati yapıp biz ve bizim gibi ülkelerin yaşadıkları sorunların nereden kaynaklanıp nasıl çözülebileceği üzerinde dursaydı, bugün

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Brüksel'deki terör saldırılarına ilişkin, "Batılı ülkeler, ancak kendilerine bir zarar geldiği andan itibaren terör ve terörizmle ilgili görüşlerini değiştirmek yerine empati yapıp biz ve bizim gibi ülkelerin yaşadıkları sorunların nereden kaynaklanıp nasıl çözülebileceği üzerinde dursaydı, bugün ateş onlara sıçramazdı" dedi.

Elitaş, Türkiye-Pakistan arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Çerçeve Anlaşma’ya imza atmak üzere gittiği Pakistan’ın başkenti İslamabad’da, TRT Haber’in canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Brüksel'deki saldırılarla terörün bayrak, ırk, millet, sınır ya da din-iman tanımadığının bir kez daha açıkça görüldüğünü vurgulayan Elitaş, şöyle konuştu:

"Olayın en önemli noktası, gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere dünyada sözü geçen bütün ülkelerin terör ve terörizmle yapacakları mücadeleyi daha hassas ve ciddi bir şekilde masaya yatırmalarıdır. Biz uzun yıllardır terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Bu süreçte dışarıdaki ülkeler bizim ülkemizde terörist faaliyetlerde bulunanların bir kısmını terörist değil diye aklamaya çalışırken, güney sınırlarımızda 900 kilometrelik bir hatta sahip olan Suriye’de yaşanan iç savaş ile o bölgede konuşlanıp Türkiye’de tehdit unsuru haline gelen PYD’yi terör örgütü değil diye kabul etmezken hep bunu anlatmaya çalıştık. Batılı ülkeler, ancak kendilerine bir zarar geldiği andan itibaren terör ve terörizmle ilgili görüşlerini değiştirmek yerine empati yapıp biz ve bizim gibi ülkelerin yaşadıkları sorunların nereden kaynaklanıp nasıl çözülebileceği üzerinde dursaydı, bugün ateş onlara sıçramazdı. Eğer terör nakdi olarak desteklenmezse, silah ve lojistik desteği yapılmazsa büyüme imkanı da bulamaz."

Elitaş, yaşanan bu elim olaylar sonrasında bütün ülkelerin terör ve terörizmden dersler çıkarıp bundan sonra bazı meseleleri daha hassas şekilde ele alacaklarını umduğunu dile getirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Brüksel seyahati sırasında terör örgütünün temsilcilerinin orada yaptıkları hazırlığı da anımsatan Elitaş, yetkililerce bu eylem ve gösterilerin "demokratik bir hak" olarak nitelenip gerekli duyarlılığın gösterilmediğini ifade etti. Elitaş, "Gönül ister ki dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir masum insanın saçının teli bile zarar görmesin, umuyor ve diliyorum ki terör eylemlerinin devamı gelmesin" dedi.

- Serbest Ti̇caret Anlaşması kısa sürede hayata geçecek

Bakan Elitaş, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın bir an önce bitirilmesi konusundaki prensip kararı doğrultusunda hareket edildiğini söyledi. Elitaş, şunları kaydetti:

"Büyük gelişme sağlandı, birinci tur görüşme gerçekleşti. İkinci tur görüşme Türkiye’de gerçekleşecek. Bugün yaptığımız Serbest Ticaret Çerçeve Anlaşması'nın ardından Pakistan Ticaret Bakanı Dastgir Khurramkhan ile heyetlerarası görüşme yaptığımızda ne zaman bitirelim diye konuştuk ve kendilerine eylül ayı içerisinde bunu bitirip Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden de yıl sonuna kadar geçirebildiğimiz takdirde, bir an önce uygulamaların da başlatılmasını arzu ettiğimizi ilettik, uygun görüldü. Umuyorum ki önümüzdeki günlerde daha yoğun bir şekilde çalışarak serbest anlaşmasını hayata geçireceğiz.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 600 milyon dolar, bunun yaklaşık 310 milyon dolarlık kısmını Pakistan’dan ithalatımız, 289 milyon dolarlık kısmını da Pakistan’a olan ihracatımız oluşturuyor. Ticaret hacimlerimiz ve ilişkilerimiz şu an birbirini karşılıyor. İmzalanan anlaşma uygulamaya konduğunda tablo çok daha güzel olacak. İnşallah anlaşma kısa sürede hayata geçecek zira her iki tarafın da bir an önce bunun gerçekleşmesi konusundaki niyetleri samimi bir şekilde devam ediyor."

- Paki̇stan Başbakanı Şeri̇f, Bakan Eli̇taş’ı kabul etti̇

Öte yandan, Bakan Elitaş, temasları kapsamında Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile de bir araya geldi. Yapılan görüşme 50 dakika sürdü. Görüşmenin önemli gündem maddelerinden biri, terör ve terörizmle mücadele konusu oldu.

Elitaş, görüşmenin içeriğine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sayın Başbakan Navaz Şerif, Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Başbakanımıza İstiklal Caddesindeki olayla ilgili geçmiş olsun dileklerini, başsağlığı dileklerini ilettiklerini ifade ettiler. Gelinen noktada Türkiye’nin terörle mücadelesini desteklediklerini, kesinlikle kendi tecrübelerine dayanarak bu konuyla alakalı mücadelede taviz vermemesi konusundaki dileklerini ifade ettiler. Aynı şekilde iki ülkenin bu acı ortaklıktan dolayı birbirlerini en iyi anlayacak iki ülke olduğunu da belirttiler ve bu konuda yardımlaşmayı, tecrübelerin karşılıklı olarak paylaşılmasının faydalı olacağını vurguladılar. Ben de bu bakış açısını gerçekten olumlu buluyorum."

Bakan Elitaş’ın Şerif’le görüşmesinin ikinci gündem maddesi ise iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının bir an önce hayata geçirilmesi oldu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.