Emekli Büyükelçi İle İdari Memura Hapis Cezası

Emekli Büyükelçi İle İdari Memura Hapis Cezası
Türkiye'nin eski Luanda Büyükelçisi ile eski büyükelçilik idari memuruna "görevi kötüye kullanma" suçundan 6'şar ay hapis cezası verildi

ANKARA (AA) - DURMUŞ KOÇAK - Türkiye'nin eski Luanda Büyükelçisi ile eski büyükelçilik idari memuruna, büyükelçiliğe iş yapan bir firmaya ödenmesi gereken parayı ödemeyerek, "görevi kötüye kullanma" suçu işledikleri gerekçesiyle 6'şar ay hapis cezası verildi.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, sanık Hamit Osman Olcay'ın 2010'da Luanda Büyükelçisi, sanık Umut Azak'ın da o tarihte büyükelçilikte idari memur olarak görev yaptıkları, büyükelçiliğe yapılacak inşaat ve tadilat işleri için bir firmayla yapım sözleşmesi imzaladıkları belirtildi.

Karara göre, Dışişleri Bakanlığı'nca Luanda Büyükelçiliği'nde yapılacak inşaat ve tadilat işlerinde harcanmak üzere belirli tarihlerde toplam 203 bin 500 dolar ödenek tahsis edildi. Bunun 26 bin doları büyükelçiliğin çevre düzenlemesi için bir firmaya ödendi, 177 bin 500 doları ise iş yaptırılan bir başka şirkete ödenmek üzere bankadan çekildi. 

Sanıklar 177 bin 500 doları firmaya elden ödediklerini iddia etti ancak buna ilişkin herhangi bir belge sunamadı. Dışişleri Bakanlığı da müzekkere yazısına verdiği cevapta, yapılan işler ve ödemelerle ilgili kendilerine herhangi bir belge ibraz edilmediğini mahkemeye bildirdi. 

-"Belge almadık"-

Gerekçeli kararda, 26 Mart 2013'te merkeze alınan ve ardından emekli olan Olcay ile Azak'ın yargılama sırasındaki savunmaları da özetlendi.

Olcay savunmasında, zimmetine para geçirmediğini, ödemelerin tamamının usulüne uygun olduğunu, ödemenin, talimatı doğrultusunda Azak tarafından elden yapıldığını ancak ödeme yapıldığına dair belge alınmadığını, daha sonra fatura alındığını anlattı.

Sanık Azak da savunmasında, söz konusu firmaya ödemeyi elden yaptığını, karşılığında bir belge almadığını, kayıtların bilgisayarında yer aldığını ancak büyükelçilikten ayrıldıktan sonra bunların bulunamadığını ileri sürdü.

-"Görevi kötüye kullanma" suçundan 6'şar ay hapis-

Her iki sanık hakkında "zimmet", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma" suçlarından dava açıldı ancak savunmaları ve dosyadaki belgelere göre sanıkların "görevi kötüye kullanma" suçunu işlediklerine kanaat getirildi. 

İki sanığa "görevi kötüye kullanma" suçundan 6'şar ay hapis cezası verildi, bu ceza ertelendi. Karar, temyiz aşamasında bulunuyor. 

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.