Endonezya'dan Çin'e uyarı

Endonezya'dan Çin'e uyarı
Endonezya, Çin'in, Natuna Denizi'nde kaçak avlanan balıkçı gemisini yakalamaya çalışan Endonezya güvenlik birimlerine müdahale etmesine tepki gösterdi

CAKARTA (AA) - Endonezya, Çin sahil güvenlik ekiplerinin, Natuna Denizi'nde kaçak avlanan balıkçı gemisini yakalamaya çalışan Endonezya güvenlik güçlerine müdahalesine sert tepki verdi.

Detik.com'da yer alan habere göre, Çin sahil güvenliğinin müdahalesinin ardından Çin'in Cakarta Büyükelçisi Tiongkok Sun Wede Endonezya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Dışişleri Bakanı Retno Marsudi yaptığı açıklamada, "Çin sahil güvenliğinin yaptığı ihlallere karşı tepkimizi en sert şekilde dile getirdik. Bu tepkimiz Çin gibi haklarımızı ihlal eden herkesedir." dedi.

Çin hükümetinden olayla ilgili açıklama istediklerini belirten Marsudi, "Her ülke gibi Çin de uluslararası hukuka uymalıdır. Deniz sınırlarımızı ihlal edenlerle mücadelemiz devam edecektir." ifadesini kullandı.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, 2014 yılında göreve geldiğinde, yasa dışı balıkçılığın ülke ekonomisini önemli ölçüde zarara uğrattığına işaret ederek yasa dışı avlanan balıkçı gemilerine karşı sert yaptırımlar uygulama kararı almıştı. 2014 yılından bu yana 50 Vietnam, 43 Filipinler, 21 Tayland, 20 Malezya, iki Papua Yeni Gine ve bir Çin gemisi kaçak avlandıkları için batırıldı. Endonezya'nın çeşitli eyaletlerinden 14 balıkçı teknesi de farklı eyalet sularında avlandıkları gerekçesiyle aynı sonuçla karşılaştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.