Endonezya'nın Monas Ulusal Anıtı'na turistlerden yoğun ilgi

Endonezya'nın Monas Ulusal Anıtı'na turistlerden yoğun ilgi
Yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı Monas Ulusal Anıtı, kent manzarasını kuş bakışı izleme fırsatı sunuyor- 132 metre uzunluğundaki Monas, meşale şeklindeki altın kaplama tepesi ile dikkat çekiyor

CAKARTA (AA) - MAHMUT ATANUR - Endonezya'nın özgürlük simgesi olan Monas Ulusal Anıtı, ihtişamıyla yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez uğrak mekanlarından biri olan 132 metre uzunluğundaki Monas Ulusal Anıtı, meşale şeklindeki altın kaplama tepesiyle dikkat çekiyor.

Monas'ın 14,5 ton bronz ve 35 kilogram altından oluşan tepe kısmındaki halka açık bölüm, İstiklal Cami ve Kraliyet Sarayı gibi kentin diğer simgelerinin yanı sıra tüm şehri kuş bakışı görme imkanı sunuyor.

Halkın, yerel dilde "Monumen Nasional"ın baş harflerinin kısaltmasıyla kısaca "Monas" olarak adlandırdığı anıtın bahçesindeki kabartma ve girişindeki müzede de minyatür figürlerle ülke tarihi anlatılıyor.

Monas'ın mimari projesi, Ulusal Anıt Komitesinin düzenlediği bir yarışma sonucu birinci seçilmişti. 80 bin metrekarelik bir park içinde yer alan anıtın inşaatı 1961'den 1975 yılına kadar devam etti.

- Monas, Endonezyalılar için tarihi öneme sahip

Endonezya'nın 18. yüzyılda Hollanda sömürgesi olmasının ardından yaklaşık 2,5 asır sonra İkinci Dünya Savaşı'nda bölgeyi işgal eden Japonya, Endonezyalıların Hollanda'ya karşı bağımsızlık mücadelesini destekledi.

Japonya'nın 1945 yılında teslim olmasıyla Endonezya'da, bağımsızlık mücadelesinin önderlerinden Ahmed Sukarno başkanlığında hükümet kuruldu. Hükümeti tanımadığını ilan eden Hollanda, tarafların yaptığı mücadeleden zaferle çıkan Endonezya'yı 17 Ağustos 1945'te resmi olarak tanıdı. Öncelikle Endonezya Birleşik Devletleri kurulurken, 1950 yılında da ülke adı Endonezya Cumhuriyeti olarak değiştirildi.

Ülke tarihinde bağımsızlık mücadelesi açısından önemli yere sahip olan ve bağımsızlığı simgeleyen anıtın, sömürge dönemi sonrası ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Sukarno'nun talimatıyla inşa edildiği biliniyor.

Her yıl 17 Ağustos'ta bağımsızlık günü kutlamaları kapsamında Monas Ulusal Anıtı'nda halkın yoğun katılımıyla resmi törenler düzenleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.