Entübe nedir? Hangi hastalara Entübe uygulanır? Ventilatör nedir?

Entübe nedir?  Hangi hastalara Entübe uygulanır? Ventilatör nedir?
Tüm dünya şu an Koronavirüs (COVİD-19) salgınıyla uğraşıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan sıklıkla duyduğumuz kelime entübe etmek nedir? Hangi hastalara entübe uygulanır? Ventilatör nedir? Ventilatör cihazı ne işe yarar?

Hastaların suni solunum ile tedavilerinin sürdüğü entübasyon işlemi vakanın normal solunum alamadığı acil durumlarda uygulanan bir yöntem olarak biliniyor. Hasta normal solunumunu sağlayamadığı için entübe edilerek suni solunum ile solunumunu devam ettirmesi sağlanıyor. Entübe işlemi ile ilgili bilinmesi gerekenler..

ENTÜBE NEDİR?

Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.

entube1-gorsel.jpg

Entübe Hasta Ne Demek?

Normal solunum yolundan nefes alamayan hastaya suni solunum oluşturmak için entübe işlemi yapılır. Bu işlem  sonrası vakaya entübe hasta denir.

entube2-gorsel.jpg

Entübasyon işlemi, hava yolunun açık tutulması, hava yolu ve solunumun kontrol edilmesi, solunum eforunun azaltılması, aspirasyonun önlenmesi; anestezistin ve diğer aygıtların sahadan uzaklaştırılması ile cerrahi rahatlık sağlanması; herhangi bir sorun olduğunda resüsitasyon kolaylığı ve ölü boşluk volümünün azalması gibi faydalar sağlarken, işlemin zaman alması ve özellikle güçlük çıktığında özel beceri gerektirmesi, daha derin anestezi gerektirmesi ve bazı komplikasyonlara neden olabilmesi gibi sakıncalar taşır. Ameliyatlarda da, hastayı uyutmak ve gevşetmek için verilen ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olur bu nedenle ameliyat süresince hastaya solunum cihazı bağlanır, bu işlemde entübe olarak adlandırılır.

VENTİLATÖR NEDİR?

Ventilatör, solunum cihazı olarak bilinir. Diğer adı ise respiratör’dür. Türkçe karşılığı ‘Solutucu’ veya ‘solunum cihazı’dır. Nefes alma güçlüğü yaşanan hastalıklarda doktorların belirttiği şekilde kullanılır.

vee.jpg

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.