Epdk Kararları

Epdk Kararları
Elektrikte primer frekans kontrol birim hizmet bedeli, megavatsaat başına 1,92 lira olarak belirlendi

ANKARA (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) 2017'nin ilk çeyreğinde uygulayacağı primer frekans kontrol birim hizmet bedeli, megavatsaat başına 1,92 lira olarak tespit edildi.

EPDK'nın konuya ilişkin kararı, 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girmek üzere, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre Kurul, TEİAŞ'ın, primer frekans kontrol birim hizmet bedelinin 2017'nin ilk çeyreğinde megavatsaat başına 1,92 lira olarak uygulanması önerisini onayladı.

Elektrik iletiminde merkezi müdahale olmaksızın sürekli olarak sağlanması gereken primer frekans kontrol hizmeti, TEİAŞ tarafından yürütülüyor.

- Güvence bedelleri

Kurul, elektrikte güvence bedellerinin, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan, 2016 Eylül ayı itibarıyla 12 aylık TÜFE (Tüketici fiyat endeksi) değişim oranı dikkate alınarak artırılmasına karar verdi.

Bu çerçevede, 2017 yılında güvence bedeli, sanayi ve ticarethanelerde kilovat başına 60,5 lira, mesken, şehit aileleri ve muharip gaziler için 21,3 lira, tarımsal sulama, aydınlatma ve diğerleri için de 28,7 lira olarak belirlendi.

Kesme-bağlama bedelleri de alçak gerilim (AG) için 22,3 lira, orta gerilim (OG) için 113,5 olarak tespit edildi.

Kurul, sayaç kontrol bedellerinin ise 2016 Kasım ayı TÜFE dikkate alınarak artırılmasına karar verdi.

Bu kapsamda direkt bağlı tek fazlı aktif veya üç fazlı aktif ve/veya reaktif sayaçlar için kontrol bedeli 16,05 lira, akım trafolu ve/veya gerilim trafolu aktif ve/veya reaktif sayaçlar için ise 20,33 lira olarak belirlendi.

- Ortalama elektrik toptan satış fiyatı kilovatsaat başına 14,02 kuruş

Kurul, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamında, gelecek yıl geçerli olmak üzere, Türkiye ortalama elektrik toptan satış fiyatını da kilovatsaat başına 14,02 kuruş olarak tespit etti.

Güç kalitesi ölçüm hizmet bedeli ise AG için 90,9 lira OG için 242,4 lira oldu.

Görevli tedarik şirketlerinin yıllık işletim bedeli 2017 için 250 kilovata kadar sıfır lira, 250 kilovat üstü için ise yıllık bin 72 lira 82 kuruş olarak belirlendi. Şebeke işletmecisi tarafından tahsil edilebilecek başvuru bedeli ise gelecek yıl 250 kilovata kadar sıfır lira, 250 kilovat üstü için de 536,41 lira olacak.

Kurul, elektrik dağıtım şirketlerinin tahsil edebileceği yıllık sistem işletim bedelini de 2017 için 0-10 kilovat arası için sıfır lira, 10-250 kilovat arası için 750 lira, 250 kilovat ve üstü için ise bin 500 lira olarak belirledi.

- Serbest tüketici limiti

EPDK'nın elektrikte bu yıl 3 bin 600 kilovatsaat olan serbest tüketici limitinin gelecek yıl itibarıyla 2 bin 400 kilovatsaate düşürülmesi yönündeki kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kurum ayrıca, görevli tedarik şirketlerinin dağıtım şirketlerinden aldıkları ödeme bildirimi ve ihbar bırakma bedellerini belirledi.

Buna göre, ödeme bildirimi bırakma bedeli, orta gerilimden bağlı tüketiciler için işlem başına 0,34 lira, alçak gerilimden bağlı tüketiciler için 0,034 lira olacak. İkinci ihbar bırakma bedeli ise orta gerilimden bağlı tüketiciler için işlem başına 6,85 lira, alçak gerilimden bağlı tüketicileri için ise işlem başına 0,68 lira olacak.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.