Erbil'de "Birlikte Yaşam Kültürü" toplantısı

Erbil'de "Birlikte Yaşam Kültürü" toplantısı
Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Azizoğlu: "Akademisyenler olarak Kürtler, Türkler ve Araplar birlikte yaşasın diyoruz"

Uluslararası Üniversiteler Konseyi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) "Birlikte Yaşam Kültürü" adı altında toplantı düzenlendi.

Erbil kentinde düzenlenen toplantıya, Türkiye merkezli Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, IKBY Yüksek Eğitim Bakanı Yusuf Goran, Duhok Üniversitesi Rektörü Muslah Duhoki, Türkiye Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam ve bölgedeki üniversite temsilcileri katıldı.

Toplantıdan önce açıklamalarda bulunan Azizoğlu, "Konseyimiz, İslam coğrafyası başta olmak üzere tüm dünyada üyesi bulunan bir kuruluştur. Buradaki ziyaretimizin sebebi, birlikte yaşam kültürü toplantısını gerçekleştirmektir. Akademisyenler olarak Kürtler, Türkler ve Araplar birlikte yaşasın diyoruz. Bilim insanları olarak emperyalistlerin bizi çatıştırması ve çocuklarımızın yetim kalmasına izin vermeyeceğiz. Buna bir çare bulmaya çalışıyoruz." dedi.

Azizoğlu çatışma ortamından uzak, özgür bir coğrafya için çabaladıklarına vurgu yaparak, "Irkı, dili ve dini ne olursa olsun, bu coğrafyada herkes özgür yaşasın." ifadelerini kullandı.

"Türkler, Kürtler, Araplar ve Acemler olarak bin yıldır beraber yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz." diyen Azizoğlu, şunları kaydetti:

"Artık dünya değişti. Eskiden emperyalistler bizimle savaşıyordu, şimdi bizi birbirimizle savaştırıyor. Üniversitelerin kaos ortamlarında, öncü olmasını istiyoruz. Barışa ve kardeşliğe katkı sağlamaları gerekiyor."

- "Birlikte yaşam, affetme ve barış terimleri üzerine konuşmalıyız"

IKBY Yüksek Eğitim Bakanı Goran ise 29 ülkeden, 150 üniversitenin üye olduğu Uluslararası Üniversiteler Konseyinin önemli bir kuruluş olduğuna dikkati çekerek, "Böylesi bir süreçte birlikte yaşam kültürü üzerinde toplantı yapılması isabetli bir karardır." diye konuştu.

Goran, "Bölgedeki halk ve devletler için önemli olan birlikte yaşam, affetme ve barış terimleri üzerinde konuşmamız lazım. Bölgemiz güvenlik açısından hassas bir süreçten geçiyor. Toplum içerisinde kendisini öncü gören, akademisyenler ve düşünce kuruluşlarının bu konu üzerinde görüşmeler yapması gerekiyor. Akademik bir perspektiften bakıp, bölgemizin içerisinde olduğu sorunlara faklı çözümler getirilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam da Türkiye, Irak ve Kürt bölgesi arasında güçlü ilişkilerin olduğunu kaydederek, farklı alanlarda daha da güçlendirilmesini istediklerini dile getirdi.

İnam, sözlerini, "İkili ilişkilerin gelişmesini istediğimiz alan özellikle eğitim ve akademik iş birliğidir. Bu alanda yapılacak çok şey var. Sadece devletler ve hükümetler arasında olmuyor, üniversiteler, düşünce ve akademik kuruluşların kendi inisiyatifiyle ilişki geliştirmesi mümkün. Bu çerçevede Uluslararası Üniversiteler Konseyi çok değerli hizmetlere imza atıyor." diyerek tamamladı.

 

 

Erbil'de "Birlikte Yaşam Kültürü" toplantısı

Erbil'de "Birlikte Yaşam Kültürü" toplantısı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.