Erzurum ve Van'dan Konya'ya

Erzurum ve Van'dan Konya'ya
Konya Selçuk Üniversitesi öğrencileri arasında yer alan Sinan Özen, Konya ve Erzurum’un kültürel özelliklerinin benzerlik gösterdiğini söyledi. Yılmaz Çelik ise 4 yıl süren öğrencilik macerasının sonunda Konya’da kalmak istediğini açıkladı.

Konya Selçuk Üniversitesi öğrencileri arasında yer alan Sinan Özen, Konya ve Erzurum’un kültürel özelliklerinin benzerlik gösterdiğini söyledi. Şehri sevdiğini ifade eden Yılmaz Çelik ise 4 yıl süren öğrencilik macerasının sonunda Konya’da kalmak istediğini açıkladı.

ERZURUM’DA DA SELÇUKLU MİMARİLERİ VAR

Merhabalar, kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar, ismim Sinan Özen. Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisiyim ve Erzurumluyum. 4.sınıf öğrencisiyim ve Konya’da eğitim öğretim hayatım anlamında son demlerimi yaşıyorum.

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’da okumayı tavsiye eder misiniz?

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’yı tabii ki de tavsiye ederim. Konya’ya gelmeyen bir insan şehre önyargılı bir şekilde yaklaşabiliyor ama Konya’ya geldiğinizden sonra buradan gitmek istemiyorsunuz. En azından ben böyle hissediyorum. Kampüs anlamında Türkiye’nin en geniş ve en ferah bir kampüsü var. Bunun yanı sıra eğitim anlamında da Selçuk Üniversitesi ciddi anlamda üst düzeyde. Konya’nın insanı çok sıcakkanlı ve öğrencilerini de gerçekten seviyorlar. Bence buraya gelen pişman olmaz. Konya’ya gelmelerini tavsiye ederim.

sinan-ozen-4.jpeg

Konya denilince aklınıza ne geliyor?

Konya denilince herkesi aklına ilk Mevlana geldiği gibi benim de aklıma Mevlana geliyor. Bunun yanı sıra etli ekmek Konya ile özdeşleşmiş bir yemek ve sürekli yiyoruz. Konya büyük bir şehir olduğu için birçok güzel de ilçesi var. Gezilecek yerlerden özellikle Sille’yi Konya’ya gelecek öğrencilere tavsiye edebiliri. Tarihi ve kültürel açıdan birçok medeni ev sahipliği yapmış tarih kokan bir yer. Beyşehir Gölü ve birçok yeri gezebilirsiniz. 4 yıldır Konya’dayım ve birçok yeri keşfedemedim, gidemedim.

Geldiğiniz şehir ile Konya arasındaki farklar nelerdir?

Ben Erzurumluyum ve okumak için Konya’ya geldim. Aralarında çok büyük farklar yok ama Erzurum’da da Selçuklu mimarileri var. Konya’da da bu mimarileri görmek mümkün. Aralarındaki farklara bakacak olursak. Erzurum çok daha soğuk. İki şehir arasında farklılık yok ama benzerlikler var. O yüzden Konya’ya uyum sorunu yaşamadım. Erzurum halkının insanları ile Konya halkının insanları çok sıcakkanlı ve misafirperver kişilikler.

sinan-ozen3.jpeg

Konya’da okuma size kolaylık sağlıyor mu?

Konya’da okumak bana kolaylık sağlıyor. Ulaşım açısından şehir çok iyi durumda. İstediğiniz yere toplu taşıma araçları var. Bir öğrenci olarak kampüsümüzün dağınık olmaması çok iyi. Bir yere çok çabuk bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Türkiye’nin en büyük öğrenci mahallelerinden biri olan Bosna Hersek Mahallesi hemen üniversitenin yanında ve istediğimiz her şeyi burada bulabiliyoruz. Kalkıp da çarşıya gitmemize gerek kalmıyor. Bunun yanı sıra ulaşım, diğer şehirlere nazaran oldukça ucuz. Bu da bize avantaj sağlıyor. Konya, diğer büyük şehirler gibi de pahalı bir şehir değil ve genel anlamda Konya’da olmaktan memnunum.

KONYA’DA KALMAYI DÜŞÜNÜYORUM

Kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Yılmaz Çelik. Van’ın Çaldıran İlçesinde dünyaya geldim. 23 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık 4 yıldır spor muhabirliği görevi yapıyorum.

Konya ile kendi şehriniz arasındaki Ramazan kültürünün benzerlik ve farklılıkları nelerdir?

Ramazan kültürü ile pek bir farklılık olduğunu söyleyemem. Genellikle aynı şeyler ama bir farklılık olarak Konya'da ramazandan hemen önce erişte kesilir, yufkalar dizilir. Ayrıca bazen mukabele okutulması için İstanbul'dan Konya'ya hoca getirilirdi.

yilmaz-celik-3.jpeg

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde bir değişim oldu mu?

Konya'ya gelmeden önce orada okuyan yaşayan arkadaşlarım vardı. Onlarla konuşuyordum ve çok büyük bir yer olduğunu söylüyorlardı. Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahip il olduğunu ve gezilecek yerlerin çok olduğunu söylediler. Abim de Necmettin Erbakan Üniversitesinde okuduğu için az çok Konya hakkında bilgim vardı. Etraftan duyduğum şeylere göre Konya için aklımda herhangi bir olumsuz bir düşünce yoktu hep olumlu düşünüyordum. Konya için çok soğuk ve ayaz olduğunu arkadaşlarım söylüyordu ama ben Van’dan geldiğim için bu soğuk ve ayaza alışkındım. Konya’ya geldikten ve görüp gezdikten sonrada herhangi bir olumsuz düşüncem olmadı. Konya’ya hep pozitif baktım ve şehri çok sevdim. Gezdiğim ilçeler bile çok güzeldi. Özellikle Beyşehir ilçesinde bulunan Beyşehir Gölü çok güzeldi. Türkiye'nin en büyük 3 gölünden biriydi. Konya'da üniversiteyi okuduğum ve 4 yıldır burada olduğum için Konya’da okuduğuma pişmanım diyemem. Arkadaşlarımın ve abimin desteğiyle hiç yabancılık çekmedim ve olumsuz yönde herhangi bir fikrimde olmadı.

Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?

Konya da kalmayı düşünüyorum çünkü ilk geldiğim günden bu yana hiç yabancılık çekmedim ve şehri çok sevdim. Ayrıca çok büyük ve çok kalabalık değil trafiği de bazı iller gibi kapalı değil. Hem büyük yüz ölçümüne sahip hem de ekonomik olarak her insanın yaşayabileceği bir yer. Ben de üniversite 1’inci sınıftan beridir Konya Postası Gazetesinde çalıştığımdan dolayı ve severek işimi yaptığım için bu şehir beni daha çok kendine bağladı. Eğer nasip olursa uzun yıllar Konya’da yaşamayı düşünüyorum.

yilmaz-celik1.jpeg

Konya’da kaldığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşılaştığınız kültürel özellikler var mı? Var ise bunlar neler?

Evet bazı güzel kültürel özellikler vardı. İlk olarak en sevdiğim olan düğün yemeği bu çok hoşuma giden bir kültürel özellikti. Ayrıca burada bulunan etli ekmek, bamya çorbası ve fırın kebabı beğendiğim yemeklerdendir. Kule AVM diye adlandırılan yer çok dikkatimi çekti. Kule’nin 42. katından Konya’nın her tarafını net bir şekilde görebiliyoruz. Kelebekler vadisi diye adlandırılan yer de çok güzeldi. Sadece kelebeklere özgü yapılan bir alan ve sadece kelebeklerin yaşayabileceği bir ortam. Ayrıca kendine özgü kıyafetleri ve oyunları çok güzel ve ilgi çekici. (Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.