Evi satarken sizi bekleyen süreçler neler?

Evi satarken sizi bekleyen süreçler neler?
Uzmanlar ev satma aşamasında bazı sözleşmelerin imzalanması ve tapu dairesindeki işlemlerin tamamlanması gerektiği ayrıca konut satışı, bazı masrafları da beraberinde getirdiğini belirtti

Uzmanlar ev satma aşamasında bazı sözleşmelerin imzalanması ve tapu dairesindeki işlemlerin tamamlanması gerektiği ayrıca konut satışı, bazı masrafları da beraberinde getirdiğini belirtti

EKSPERTİZ ÇALIŞMASI

Evinizi satarken sizi bekleyen süreçleri Kerem Nükte Gayrimenkul Genel Müdürü Hasan Aksay sizin için paylaştı. Ev satarken izlenecek yol, ekspertiz çalışması ile başlamaktadır. Evinizin gerçek değerini belirlemek için bir uzman ile anlaşıp analizler doğrultusunda evinizin gerçek değerini belirleyebilirsiniz. Böylece profesyonel desteğin ardından evinizi satışa çıkarırsınız. Ekspertiz hizmeti almak için sahibinden.com’da bulunan Gayrimenkul Ekspertiz hizmetinden faydalanabilirsiniz.

FOTOĞRAF ÇEKİMİ VE İLAN HAZIRLAMA SÜRECİ

Evin fiyatını belirledikten sonra ikinci aşama, ev ile ilgili ilan hazırlamaktır. Ev satmak için ilan verirken dikkat edilmesi gerekenler konusunda detaylı bilgi almak için İlan Verme sayfamıza göz atabilirsiniz.Evinizi çekici kılmak için fotoğraf çekimi konusunda profesyonel düşünmelisiniz. Fotoğrafları aydınlık bir zamanda ve detaylı şekilde çekmeli ve evinizin temiz göründüğünden emin olmalısınız. Bunun için bir profesyonelden destek alabilirsiniz.

KAPORA SÖZLEŞMESİ

Kapora anlaşması, ev sahibinin alıcıdan güvence olarak aldığı parayı belgeler ve olası anlaşmazlıkları engeller.Ev sahibi olarak kapora anlaşmasında belirlediğiniz şartlar üzerinden (örneğin cayma bedeli gibi) alıcı ile anlaşırsınız. Böylece alıcı, evi satın almaktan vazgeçerse kapora konusunda herhangi bir talepte bulunamaz.

GAYRİMENKUL DANIŞMANI SÖZLEŞMESİ

Gayrimenkul satış sürecini gayrimenkul danışmanı aracılığı ile yapacaksanız alıcı ve gayrimenkul ile aranızda bir sözleşme imzalamanız gerekmektedir. Buna gayrimenkul danışmanı sözleşmesi denir. Sözleşmenin üzerinde alıcı, satıcı ve gayrimenkul danışmanı kimlik bilgileri, evin satış bedeli, hizmet bedeli ve evin tam adresi gibi detaylar yer almaktadır.Bu sözleşmeyi gayrimenkul danışmanları hazırlar, ama ev sahipleri ve alıcılar da yasalara uygun olduğu sürece sözleşmeye ekstra maddeler ekleyebilir.

EV SATIŞ SÖZLEŞMESİ

Evinizi aracısız satıyorsanız alıcı ile imzalayacağınız bir ev satış sözleşmesi hazırlamanız gerekmektedir. Konut satış sözleşmesinde alıcı ve satıcının kimlik bilgileri, satış bedeli, satış tarihi, mülkün özellikleri ve adres gibi detaylar yer alır. Satış sözleşmesi imzalandıktan sonra sözleşmede yer alan maddelerin yerine getirilmemesi durumunda taraflara yasal hak arama ve zararı karşılama yolu açılır.

EMLAK VERGİSİ VE RAYİÇ BEDELİ

Ev satış sürecinde evin vergi borcunun bulunmaması önemli bir konudur. Bu noktada geçmiş yıllardaki borçlarınızı kontrol etmeniz gerekir. Ayrıca evin satışının yapıldığı yıl için geçerli olan emlak vergisi de ödenmelidir. Rayiç bedel ise eviniz bağlı bulunduğu belediyeden öğrenilebilecek bir değerdir. Belediye, kendi kıstasları üzerinden eve bir değer biçer ve evi bu değerden daha düşük bir fiyata satmak mümkün değildir. Satış bedelinin rayiç bedelden düşük gösterilmesi sonucunda devlet tarafından para cezası gibi yaptırımlar uygulanabilir.

TAPU DEVRİ

Tüm konularda alıcı ile anlaştıktan sonra son işlem tapu devridir Bunun için gerekli belgelere sahip olmanız ve tapu dairesinden randevu almanız gerekmektedir. Evrakları tamamladıktan sonra işlem çoğunlukla bir gün içinde tamamlanır. (Mine Doruatlı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.