EXPO, ihracat hedeflerini yükseltti

EXPO, ihracat hedeflerini yükseltti
Endemik ve süs bitkilerinin bilinirliğini artırması, farklı kültürlerin tanıtılması ve alternatif turizmi geliştirmesi beklenen botanik EXPO 2016 Antalya'nın, süs bitkileri ve mamullerinin ihracatını da ikiye katlaması hedefleniyor- Orta Anadolu Süs Bitki

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Endemik ve süs bitkilerin bilinirliğinin artırılması, farklı kültürlerin tanıtılması ve alternatif turizme katkı sağlaması beklenen botanik EXPO 2016 Antalya, süs bitkileri ve mamullerinin ihracatını da artıracak.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında başlayan EXPO serüveninde sona gelindiğini ve bunun en çok süs bitkileri sektörünü etkileyeceğini söyledi.

Süs bitkilerini duyurup, tanıtabilmek ve dünyada var olduğunu gösterebilmek için yola çıktıklarını vurgulayan Bağdatlıoğlu, devletle ilişkilerini kuvvetlendirmeyi, ihracatını artırıp, yeni üreticiler ortaya çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Yönetim Kurulu Üyesi ve EXPO 2016 AIPH denetleyicisi de olan Bağdatlıoğlu, EXPO'ların çiçeğin ve çevrenin yanında halkın iç içe olabileceği, milyonlarca bitkinin dikildiği bir alan olduğunu ifade etti.

Bağdatlıoğlu, EXPO'nun süs bitkileri sektörüne ciddi katkılar vereceğine dikkati çekerek, "Sektörün bilinirliğini artırdık. Dağlarımızda birçok endemik bitki var ve burada sergilenecek. Birçok tıbbi aromatik bitki burada sergilenecek ve biz bunlara önem vermeye başladık. Bu bitkilerin Türkiye topraklarında olduğunu göstereceğiz, bu açıdan önemli." şeklinde konuştu.

Katılımcı ülke açısından botanik EXPO'nun önemli olduğunu vurgulayan Bağdatlıoğlu, ziyaretçilerin botanik kültürleri görerek, kültür alışverişinde bulunacağını, farklı coğrafyadaki bitkileri, kültürleri tanıyacağını ifade etti.

- "EXPO sayesinde sektörün bilinirliğini artırdık"

Bağdatlıoğlu, ihracatçılar birliği olarak EXPO'ya ilk başladıkları heyecanın devam ettiğini, Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı EXPO'nun AIPH olarak denetlemelerini de yaptıklarını anlattı.

Türkiye'nin EXPO'daki çalışmalarındaki hızlı ilerlemeden yabancı ülkelerin de etkilendiğini dile getiren Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:

"Altı aylık sürede çok büyük organizasyon gerekiyor. Bunları yaşamak, tecrübesini edinmek gerekiyor. Çünkü Türkiye altı ay süren bir organizasyonu ilk kez gerçekleştiriyor. Bu da bir deneyim olacak. Üç beş yıl sonra burası Amerika, İngiltere'de olduğu gibi Türkiye'nin en büyük parkı olacak ve insanlar turistlerle iç içe yaşayacak. Burası dünyanın yeri olacak ve 51 ülkenin kendi içinde yaşadığı bir bölge olacak."

EXPO'nun binlerce kişinin emek verdiği, milyonlarca insanın ziyaret edeceği, kültür alışverişlerinin yapıldığı bir alan olacağına dikkati çeken Bağdatlıoğlu, sergi sayesinde sektörün bilinirliğinin de artacağını vurguladı.

Altı aylık sürede ikili görüşmeler yapılacağını ve dünya çapındaki ihracat ve ithalatçıların EXPO'da buluşacağını kaydeden Bağdatlıoğlu, "Onlara bizim ürünlerimizi gösterme şansı bulacağız. Aynı zamanda EXPO içinde birçok ihracatçı arkadaşımızın sergileri olacak. Ürünlerimizi Türklere ve yabancılara gösterme fırsatı bulacağız." ifadelerini kullandı.

Bağdatlıoğlu, 2009 yılında süs bitkileri sektörünün çok duyulmadığını ancak günümüzde bitkilerin, çiçeklerin, böceklerin konuşulduğunu belirterek, bundan onur duyduklarını dile getirdi.

Tanıtımların hem Türkiye hem de yabancılar açısından yararlı olacağına dikkati çeken Bağdatlıoğlu, "EXPO'da süs bitkileri alanında birçok yarışmalar, sergiler olacak. Bu da yabancıların bize karşı güvenini artıracak ve yeni yatırımlar olacağına, bu yatırımlarla yeni ticaret anlaşmaları yapılacağını inanıyorum. EXPO buradaki ihracatımızı artıracak, geliştirecek. EXPO sayesinde, 100 milyonluk dolarlık ihracatımızı da en kısa zamanda 200 milyon, 300 milyon dolara çıkartacağımızı düşünüyorum." dedi.

Bağdatlıoğlu, endemik bitkilerin Türkiye'de EXPO ile gündeme geldiğini ve artık herkesin endemik bitkileri konuştuğunu, bunlara sahip çıkmak, araştırmasını yapılmak gerektiğini anlattı.

Endemik bitkilerin artık turizm amaçlı da satıldığına değinen Bağdatlıoğlu, "Sadece endemik bitkileri dağlarda bulabilmek, görebilmek için milyonlarca turist var. Bunun turizmi var, dünyada. Türkiye'deki bunları görmeye milyonlarca kişi gelecek. Bizim amacımız ihracatın yanında iç pazarda bilinirliği göstermekti. EXPO sektörümüze büyük katkı sağlayacak." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.