Fiyatlar durulmuyor

Fiyatlar durulmuyor
İkinci el piyasasında satışlarda son 1 ayda yüzde 10'luk artış yaşanan otomotiv sektöründe fiyatlarla ilgili tahmin; artmaya devam edeceği yönünde.

İkinci el piyasasında satışlarda son 1 ayda yüzde 10'luk artış yaşanan otomotiv sektöründe fiyatlarla ilgili tahmin; artmaya devam edeceği yönünde.

Durgun seyreden ikinci el otomotiv sektörü, pandeminin büyük ölçüde bitmesi, yazın gelmesi, bayram gibi etkenlerle yeniden hareketlendi. Son 1 ayda satışlarda yüzde 10'luk artış yaşandı. Pandemi, çip krizi, hammadde sıkıntısı, emtia fiyatlarındaki artış, döviz kuru gibi etkenlerle son 2 yılda yüzde 150’yi bulan artışların yaşandığı otomotiv sektöründe beklenti ve tahminler; devam eden sorunlar, emtia fiyatlarında artışın devam etmesi, Rusya-Ukrayna savaşı gibi nedenlerle fiyatların artmaya devam edeceği yönünde.

‘EN BÜYÜK SORUN FİYAT İSTİKRARSIZLIĞI’

Araç alım satım sektörünün şuan inişli çıkışlı bir ivmede seyrettiğini aktaran Etlikoğlu Motors Firma Sahibi Hasan Yıldız, “Araçlarda belirli bir fiyat istikrarı oluşmadı. Bunun en büyük nedeni de ülkeye gelen 0 araç sayısının çok kısıtlı olması. Bu nedenle fiyatların nereye kadar tırmanacağını da kestirmek çok güç. Şuan kimse ben biliyorum diyemez. Şuan satılan araçların yerine araç koymakta bile zorluk çekiliyor. Bir araç aldığımız da aldığımız fiyattan satabilecek miyiz o bile muamma. Bu belirsizliğin ortadan kalkması için 0 araçların ülkeye gelmesi lazım. 0 araç gelmediği sürece ikinci el araç her zaman kıymetlidir. İkinci el araç alacak vatandaşlarımız dikkatli olsunlar. İyi, düzgün araçlar almaya gayret göstersinler. Çünkü her zaman getirisi büyüktür. Araç almakta acele etmelerinde fayda var. Haziran ayına kadar hızlı şekilde fiyatların yükseleceğini düşünüyoruz. Haziran ayında yeni araçların geleceği ile ilgili bir umut var” dedi.

hasan-yildiz.jpg

‘MOTORLAR İNSAN BEDENİ GİBİDİR’

Vatandaşların düzenli araç bakımlarını ihmal etmemeleri konusunda uyaran Konya Merkez Auto Check-Up Ekspertiz Yetkilisi Mustafa Özlü, “Şuan vatandaşlarımız araçları ile belirli bir kilometre yaptıktan sonra araç yağlarını değiştirmek yerine eksilen yağ miktarı kadar ilave ediyor. Oysaki bu araç için çok sağlıksız bir durum. Araçların bakımlarını ne kadar düzenli yaparsan, aracın, motorun ömrünü o kadar uzatmış olursun. Debriyaj baskı balata bakımları da aynı şekilde. Araç için çok önemli olan bu parçalara sürücülerin tepkisi ‘gittiği yere kadar gitsin’ oluyor. Hayati önem taşıyan fren de aynı şekilde. Vatandaşlarımız araçlarıyla 9-10 bin kilometre yaptıklarında mutlaka bakımlarını yaptırsınlar. Bakımlar aksatılmadığı zaman motorda hiçbir sıkıntı yaşanmaz. Araçların motorları da aynı insanların bedenleri gibidir. İnsanlar 40-50 yaşlarına kadar fiziksel olarak rahat bir yaşam sürerler. Pek bir hastalıkları ortaya çıkmaz. 50’den sonra da hastalıklar ortaya çıkmaya başlar. Araçlarda da belirli kilometrelerden sonra rahatsızlıklar başlar. Düzenli şekilde bakımları yapılan araçlar 450-500 bin kilometreleri sıkıntısız şekilde tamamlar” ifadelerini kullandı.

mustafa-ozlu.jpg

ARAÇ ALACAKLARA TAVSİYELER

Araç alacaklara tavsiyelerde bulunan Özlü, “Aracın iç kozmetiği çok önemli. Araca 150 binde diyorlar. İç kozmetiğe bakıyorsun 400 bin kilometre gibi kendini gösteriyor. İç kozmetiğe ilk başta direksiyon ve vites topuzunun aşınmalarına dikkat edilmeli. Buralardan aracın kilometresinin yüksek olup olmadığı, özellikle aracın şoför koltuğunun sol tarafında aşınmalar varsa, bunlar kilometrenin yüksek olmasının işaretlerinden sayabiliriz. Şuanda kilometreyi doğrulayan sadece HGS var. Uygulama olarak başka öğrenilme şansı yok. Artık araç satım ilanlarında fotoshoplar çok kullanılmaya başlandı. Bunlara dikkat edilmeli. Geri kalan motor performansından tutun, değişeni var mı her şeyini oto ekspertizlerden öğrenebilirsiniz” diye konuştu.

KİRALAMA ÜCRETLERİ ARTTI

Araç kiralama ücretlerindeki artışın, talepte azalmaya sebep olduğunu ifade eden Green Motion Adana Şube Yöneticisi Melih Kılıcıkan da şu şekilde konuştu:

melih-kilicikan.jpeg

“Araç kiralama ücretlerinde artışın en büyük nedeni döviz kurlarından dolayı sektör maliyetlerinin artması. Örnek verecek olursak bu sene Ramazan Bayram tatili için oluşan talep geçen yıllarla kıyaslandığında gerilemiş durumda. Piyasalardaki olumsuz tablo sebebiyle birçok firma araç parklarını yenileyememiştir. Bu da yaz aylarında bir araç sıkıntısı yaşanacağını göstermekte. Araç sıkıntısı yaşamamak ve fahiş fiyatlarla karşılaşmamak için şimdiden önlemlerini almaları gerekmektedir. Vatandaşlarımız araç kiralayacakları dönemde öncelikle marka bilinirliliğini sağlamış, güvenilir araç kiralama firmalarını tercih etmeliler. Ancak bu konuda da dikkat edilmesi gereken husus, bilinen markaların logoları, web siteleri ve resimleri taklit edilerek açılan sosyal medya hesapları yada web sitelerine itibar etmeyip, farklı telefon numaralarından arayan veya şirket ödeme kanalları haricinde ödeme isteyerek dolandırmaya kalkan kişilere itibar edilmemeli. Bu tarz dolandırıcılıklara düşmemek için ödemenizi yapmadan önce mutlaka araştırma yapılmalı ve sorgulanmalı.” (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.